Lauan­tain päi­vit­ty­vä ko­ro­na­seu­ran­ta: Län­si-Poh­jas­sa yksi uusi ko­ro­na­tar­tun­ta, koko maassa viisi uutta ko­ro­na­vi­rus­kuo­le­maa, Venäjän luvut he­rät­tä­vät ih­me­tys­tä

15.29: Ko­ro­na­vi­rus latisti Venäjän voi­ton­päi­vän juh­lin­nan – tyh­jäl­le Pu­nai­sel­le torille puhunut Putin vält­te­li taudin mai­nit­se­mis­ta

Venäjän presidentti Vladimir Putin korosti voitonpäivän puheessaan kansakunnan yhtenäisyyden tärkeyttä. Natsi-Saksan antautumista toisessa maailmansodassa on tavattu juhlia Moskovassa suurella sotilasparaatilla, mutta koronakriisi vesitti suunnitelmat. 

Paraatin sijaan Putin piti puheen kansalaisille sodan muistomerkin äärellä. 

Ko­ro­na­vi­rus latisti Venäjän voi­ton­päi­vän juh­lin­nan – tyh­jäl­le Pu­nai­sel­le torille puhunut Putin vält­te­li taudin mai­nit­se­mis­ta

15.25: Eu­roo­pas­sa va­rau­du­taan ih­mis­ten liik­keel­le­läh­töön, kun ra­joi­tuk­sia pois­te­taan

Air Francen lennoille pääsee vain maski kasvoilla kuumemittauksen kautta. Britannia on mediatietojen mukaan asettamassa ulkomailta saapuvat karanteeniin.

Eu­roo­pas­sa va­rau­du­taan ih­mis­ten liik­keel­le­läh­töön, kun ra­joi­tuk­sia pois­te­taan

15.20: Tornion ja Haaparannan välinen rajaliikenne on vilkastunut perjantaista lähtien, mutta rajalla on edelleen rauhallista.

Tornion ja Haaparannan välinen rajaliikenne, joka rajoitusten myötä hiljentyi noin 3–5 prosenttiin normaalista, oli perjantaina noin kaksinkertaistunut. Liikennettä oli noin 6–10 prosenttia normaalista määrästä, mikä vastaa noin 2 000 kulkijaa.

Lauantaina aamupäivällä tilanne oli vielä rauhallisempi. Haaparannan yleensä vilkkaan nuuskakaupan edessäkin oli vain kourallinen autoja, joista suurin osa oli Haaparannan rekisterissä.

"Vih­doin­kin saa suo­ma­lais­ta kahvia" – Tornion ja Haa­pa­ran­nan välinen lii­ken­ne kasvoi, mutta rajalla on edel­leen melko hil­jais­ta

13.14: Suomessa on todettu viisi uutta koronaviruskuolemaa, tartuntoja nyt yhteensä 5 880.

Suomessa on kuluneen vuorokauden aikana raportoitu viisi uutta koronaviruskuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa 265 ihmistä.

Perjantaina kerrottiin niin ikään viidestä uudesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta.

Tartuntoja on todettu yhteensä 5 880. Uusia tartuntoja on perjantain jälkeen raportoitu 142. Perjantaina ilmoitettuja uusia tartuntoja oli 65 ja torstaina sata.

Jälleen viisi uutta ko­ro­na­vi­rus­kuo­le­maa – tar­tun­to­ja on todettu Suo­mes­sa yh­teen­sä 5 880

12.56: Venäjän koronavirustilanne hertättää ihmetystä.

Lännen median päätoimittaja Matti Posio pohtii analyysissään, miten on mahdollista, että Venäjällä on virallisten tietojen mukaan 34 kertaa enemmän koronavirustartuntoja kuin Suomessa mutta vain seitsemän kertaa enemmän koronakuolemia.

Ana­lyy­si: Onko itä­naa­pu­rin pää­tök­sen­te­ko viisi kertaa pa­rem­paa kuin meidän? Venäjä pitää äl­lis­tyt­tä­vää ti­las­toa ko­ro­na­kuo­le­mis­ta

9.53: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä yksi uusi koronatapaus.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo, että sairaanhoitopiirissä on todettu yksi uusi koronavirustapaus. Sen tartuntalähde on tiedossa.

9.44: OAJ:n mukaan jopa 10–20 pro­sent­tia op­pi­lais­ta voi puuttua ensi vii­kol­la kou­luis­ta, kun lähiopetukseen palataan. Ope­tus­mi­nis­te­ri An­ders­son puo­lus­taa kou­lu­jen avaa­mis­ta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n tiedustelujen mukaan läheskään kaikki vanhemmat eivät ole halukkaita päästämään lapsiaan takaisin kouluun ensi viikolla.

Arvion takana ovat kyselyt, joilla osa rehtoreista on selvittänyt vanhemmilta, ovatko heidän lapsensa palaamassa kouluihin.

Koulujen avaamisesta huolestuneille vanhemmille opetusministeri Li Andersson (vas.) korostaa kahta seikkaa, joiden pohjalta päätös peruskoulujen avaamisesta on tehty: asiantuntijoiden arviot ja muista Pohjoismaista saadut kokemukset.

Jopa 10–20 pro­sent­tia op­pi­lais­ta voi puuttua ensi vii­kol­la kou­luis­ta – ope­tus­mi­nis­te­ri An­ders­son puo­lus­taa kou­lu­jen avaa­mis­ta