Ko­ro­na­vi­rus latisti Venäjän voi­ton­päi­vän juh­lin­nan – tyh­jäl­le Pu­nai­sel­le torille puhunut Putin vält­te­li taudin mai­nit­se­mis­ta

"Veteraanimme taistelivat elämän puolesta kuolemaa vastaan. Me tulemme aina olemaan yhtä yhtenäisiä ja kestäviä."

Moskova
Venäjän presidentti Vladimir Putin seurasi voitonpäivän marssia Moskovassa lauantaina.
Venäjän presidentti Vladimir Putin seurasi voitonpäivän marssia Moskovassa lauantaina.
Kuva: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

Venäjän presidentti Vladimir Putin korosti voitonpäivän puheessaan kansakunnan yhtenäisyyden tärkeyttä. Natsi-Saksan antautumista toisessa maailmansodassa on tavattu juhlia Moskovassa suurella sotilasparaatilla, mutta koronakriisi vesitti suunnitelmat.

Paraatin sijaan Putin piti puheen kansalaisille sodan muistomerkin äärellä. Presidentin odotettiin käsittelevän puheessaan virusepidemiatilannetta, sillä Venäjällä koronatartuntoja on todettu maailmassa viidenneksi eniten, yhteensä yli 198 000. Viimeisen viikon ajan tartuntoja on todettu päivittäin yli 10 000.

Presidentti kuitenkin vältteli ilmeistä ja puhui koronasta ainoastaan epäsuorasti.

– Veteraanimme taistelivat elämän puolesta kuolemaa vastaan. Me tulemme aina olemaan yhtä yhtenäisiä ja kestäviä, Putin puhui tyhjän Punaisen torin liepeillä.

– Me tiedämme ja uskomme, että olemme yhdessä voittamattomia, presidentti jatkoi.

Tänä vuonna 15 000 sotilaan oli määrä osallistua paraatiin. Putin kuitenkin ilmoitti jo huhtikuussa, että paraatia lykätään koronatilanteen vuoksi.

Nyt maan sotilasvoimaa ilmensivät hävittäjät ja sotilashelikopterit, jotka lensivät Putinin puheen jälkeen Moskovan yli.

Minsk juhli perinteisin menoin

Kaikki entiset neuvostomaat eivät kuitenkaan aio luopua perinteistä. Valko-Venäjällä noin 4 000 sotilasta marssi paraatimuodostelmassa pääkaupunki Minskissä presidentti Aleksandr Lukashenkon ja useiden iäkkäiden veteraanien silmien alla.

– Meillä ei ollut muuta mahdollisuutta. Vapautemme vuoksi kuolleet neuvostosotilaat katsovat, Lukashenko perusteli paraatin järjestämistä.

Lukashenko on useissa yhteyksissä vähätellyt koronavirusta, jonka aiheuttama tauti on todettu yli 20 000:la maan kansalaisella. Muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO ehti vedota Valko-Venäjään, että se keksisi vaihtoehtoisen tavan päivän juhlistamiseen.

Myös Turkmenistanissa voitonpäivän paraati järjestettiin tavalliseen tapaan. Maassa ei virallisesti ole raportoitu yhtäkään tartuntaa.