Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lapset pa­rem­min huo­mioon il­mas­to­po­li­tii­kas­sa

Ilmastokriisi on lasten kriisi. Se ei ole tulevaisuuden uhka, vaan jo täällä. Lapset tulisi huomioida nykyistä paremmin ilmastopolitiikassa niin kansainvälisesti kuin Suomessakin.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa Suomea ilmastotoimiin, sillä ilmastonmuutos vaarantaa lapsen oikeuksien toteutumisen monin tavoin. Ilmastokriisi uhkaa lasten henkeä, terveyttä ja kehitystä. Pahiten kärsivät globaalisti haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset, mutta vaikutukset ulottuvat kaikkialle, myös Suomeen. UNICEF:n ilmastoraportin mukaan jopa joka neljäs Suomessa asuva lapsi joutuu sopeutumaan ankariin helleaaltoihin 2050 mennessä, jos ilmastopäästöjä ei saada kuriin.

Ilmastonmuutos on yksi Suomessa asuvien nuorten suurimpia huolenaiheita. Ilmastoon liittyvä huoli ja suru uhkaavat heikentää nuorten mielenterveyttä ja syödä tulevaisuudenuskoa. Kansainvälisen haastattelututkimuksen mukaan yli 40 prosenttia suomalaisnuorista epäröi lasten hankkimista ilmastonmuutoksen vuoksi.

Lapset ja nuoret ovat ottaneet voimakkaasti kantaa ilmastokysymyksiin viimeisten vuosien aikana.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.