Pääkirjoitus: Kylien ke­hit­tä­mis­sää­tiön al­ku­pää­omas­ta on tehtävä eri­tyis­ti­lin­tar­kas­tus, to­tuu­den sel­vit­tä­mien on kaik­kien etu

kolumni: Päi­vä­kir­ja: Re­ser­vi­läis­toi­min­ta tuo so­pi­vas­ti jän­ni­tys­tä ta­sai­seen arkeen

Lap­pi­lais­ta lot­ta­his­to­riaa maa­kun­ta­mu­seos­sa: "Vaadi aina enin it­sel­tä­si!”

Vuonna 1918 syntyneen rovaniemeläisen lotan, Elsa Hervan, tuntolevy on myös esillä pienoisnäyttelyssä.
Vuonna 1918 syntyneen rovaniemeläisen lotan, Elsa Hervan, tuntolevy on myös esillä pienoisnäyttelyssä.
Kuva: Tuija Alariesto/Lapin maakuntamuseo

Lotta Svärd -järjestö juhlii satavuotista taivaltaan erilaisilla tapahtumilla ympäri Suomen. Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa on juhlavuoden kunniaksi esillä pienoisnäyttely, joka on toteutettu yhteistyössä Lapin lottaperinneyhdistyksen kanssa.

Lapin maakuntamuseon perusnäyttelyyn on lisätty muutama vitriini, joihin on koottu lappilaista lottahistoriaa. Erityisen koskettava on nuoren Helmin tarina.

Helmi syntyi 1909 ja liittyi parikymppisenä lottajärjestöön. Hän toimi muun muassa talvisodan aikaan muonituslottana Rovaniemellä ja myöhemmin jatkosodan aikana muun muassa Liinahamarissa ja Tuusulassa. Sotien loppuvaiheessa 1944 hän auttoi evakkoja Ruotsin puolella.

Näistä vuosista muistoksi on jäänyt vieraskirjoja täynnä koskettavia merkintöjä. Helmin tarinaa kertovat myös lukuisat esineet, postikortit ja arkistoaineistot. Helmi kuoli vuonna 2001 Rovaniemellä.

Esillä on myös toisen nuoren lotan, vuonna 1918 syntyneen Elsan, aineistoa. Hän liittyi lottiin 16-vuotiaana ja toimi aluksi muonituslottana, myöhemmin radistina. Pienoisnäyttelyssä on esillä myös tuntemattomille sotilaille lähetettyä kenttäpostia ja niihin liittyviä kiitoskortteja ja muuta Lapin lottaperinneyhdistyksen aineistoa.

Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin 23.11.1944, ja Suomi vaikeni lottien tekemästä työstä yli neljäksikymmeneksi vuodeksi. Vasta vuonna 1991 valtiovalta antoi ensimmäisen julkisen tunnustuksen lottien arvokkaasta työstä.

Enimmillään lottia kuului järjestöön jatkosodan aikana noin 240 000 henkilöä, joista 20 000–30 000 toimi sotatoimialueilla. Nykyään lottia on elossa noin 1700 ja pikkulotista elossa on noin 5000 henkilöä. Lottien keski-ikä on nykyään 97 vuotta.

Näyttelyn nimi "Vaadi aina enin itseltäsi!” tulee Lotta Svärdin “Kultaisten sanojen” neljännestä pykälästä.

Vaadi aina enin itseltäsi! -pienoisnäyttely 10.10. saakka Arktikumissa Lapin maakuntamuseon perusnäyttelyn Rovaniemi-salissa.