Nimitykset: Sauli Pah­ka­sa­lo on Lapin Kansan uusi pää­toi­mit­ta­ja

Työelämä: Teol­li­suus­liit­to ja am­mat­ti­liit­to Pro aloit­ta­vat tiis­tai­na työ­tais­te­lu­toi­met, ulos­mars­se­ja Lapissa ja Oulussa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lapin po­lii­sin vinkit mar­jas­ta­jil­le: kerro ainakin yhdelle ih­mi­sel­le, minne olet menossa

Hillastaja voi poimiessaan mennä helposti ilmansuunnista sekaisin. Hätääntymisen sijaan kannattaa istua rauhassa miettimään, mistä suolle oli tullut.
Hillastaja voi poimiessaan mennä helposti ilmansuunnista sekaisin. Hätääntymisen sijaan kannattaa istua rauhassa miettimään, mistä suolle oli tullut.
Kuva: Juulia Korkiakangas

Marjastuskausi on näkynyt Lapin poliisilla lisääntyneinä ihmisen etsintätehtävinä.

– Viimeisten parin viikon aikana Lapin poliisilaitoksella on ollut useampi ihmisen etsintätehtävä. Kyseiset etsintätehtävät ovat päättyneet onnellisesti, mutta aiheuttaneet huolta niin etsittäville kuin heidän läheisilleen, Lapin poliisi kertoo tiedotteessaan.

Poliisin mukaan myös marjastajien etsintävarusteissa on ollut puutteita.

– Vaikka hillajängillä riittääkin syötävää, on reppuun hyvä varata muutakin evästä ja juomista, muistuttaa komisario Risto Määttä Lapin poliisilaitokselta.


Eväiden lisäksi Lapin luonnossa liikkuessa tuli aina olla mukana puhelin, johon on ladattu niin 112Suomi -sovellus kuin akku täyteen.

Kompassi ja kartta ovat myös erittäin hyödyllisiä välineitä silloin, kun niiden käyttö on hallinnassa. Myös tulentekovälineet on hyvä pitää matkassa mukana.

Hillastuspaikkaa ei kannata varjella liiaksi.

–  Vaikka oma hillapaikka olisikin huippusalainen, olisi sen sijainti hyvä paljastaa edes yhdelle läheiselle, kannustaa Määttä.

Itikka- ja mäkäräisaikana on hyvä varustautua myös riittävällä vaatetuksella.

– Itikat voivat tehdä lyhyessäkin ajassa melko ikävää jälkeä.

Toimi näin

Pelisäännöt marjastajille

Kerro marjaan lähdöstä läheisillesi. Kerro minne olet menossa ja mihin jätät mahdollisen kulkuneuvosi. Kerro myös, milloin olet suunnitellut palaavasi. Läheisesi voi ottaa yhteyttä hätäkeskukseen, jos hänellä herää sinusta huoli.

Yritä saada joku seuraksesi. Marjaan on järkevämpää lähteä jonkun kanssa kuin yksinään.

Lepää, syö ja pysy lämpimänä. Hyvä vireystila helpottaa kartalla pysymistä, uupuneena järki ei juokse yhtä hyvin. Varsinkin helteessä ja raskaassa maastossa liikkuminen saattaa hyydyttää kovakuntoisenkin marjastajan, joten älä yliarvioi voimiasi. Pidä lepotaukoja ja ota maastoon mukaan riittävästi juotavaa ja syötävää. Älä unohda välttämättömiä lääkkeitäsi.

Pakkaa reppuusi varusteet tulentekoon ja lämpimänä pysyttelemiseen. Esimerkiksi niin kutsuttu avaruushuopa ei paljon paina mutta pitää sinut lämpimänä, kun ilma viilenee.

Erotu maastosta Marjaan ei kannata lähteä maastonvihreässä asussa. Pukeudu sen sijaan värikkäästi. Jonkinlainen huomioväri vaatteissa auttaa etsijöitä löytämään sinut.

Jos eksyt, hakeudu odottamaan apua avaralle paikalle, josta etsintäpartion on helppo havaita sinut.

Pysy rauhallisena. Kun liikkuu marjoja poimien, menee suuntavaisto helposti sekaisin. Jos huomaat olevasi eksyksissä, älä hätäänny ja väsytä itseäsi ryntäilemällä, vaan asetu aloillesi ja mieti rauhassa. Tuumaustauko rauhoittaa hätäisen mielen ja saattaa asettaa ilmansuunnat kohdilleen.

Hyödynnä tekniikkaa mutta myös perinteisiä välineitä. Ennen maastoon lähtemistä lataa 112-sovellus älypuhelimeesi, jos sinulla on sellainen. Kun hätäkeskukseen soittaa 112-sovelluksen kautta, hätäkeskus saa tiedon tarkasta sijainnistasi. Puhelin voidaan kyllä paikantaa, vaikka siinä ei ole 112-sovellusta, mutta tällöin paikannus ei ole tarkka. Harva-alueella se saattaa pahimmillaan heittää jopa kilometrejä.

Yhteydenpitoa varten ota maastoon mukaan täyteen ladatut matkapuhelin sekä sille varavirtalähde. Säästä matkapuhelimesi akkua; julkaise esimerkiksi kuulumisesi sosiaalisessa mediassa vasta sitten, kun olet palannut kulkuneuvollesi tai kotiin.

Älä jätä suunnistamista pelkän muistin, puhelimen karttasovelluksen tai GPS-paikantimen varaan. Maasto on voinut edellisen käyntikerran jälkeen muuttua esimerkiksi hakkuiden vuoksi, ja tekniikka on maastossa haavoittuvaista. Ota kompassi ja paperikartta mukaan siltä varalta, että muisti tai tekniikka pettävät. Opettele suunnistusvälineiden käyttö etukäteen, hädän hetkellä se on jo myöhäistä.

Jos varautumisesta huolimatta huomaat eksyneesi, soita aivan ensimmäisenä hätäkeskukseen, mieluiten 112-sovelluksen kautta. Älä ala soittelemaan tuttavillesi, sillä se kuluttaa puhelimesi akkua eikä virtaa sitten välttämättä riitä hätäpuheluun. Hätäpuhelun jälkeen odota poliisin soittoa ja ohjeita.

Oheiset marjastajien säännöt on koonnut Oulun poliisi.