pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lapin Ka­ma­ri­or­kes­te­rin ka­pel­li­mes­ta­ri John Storgård­sil­le ja tans­si­tai­tei­li­ja Pirjo Yli-Mau­nu­lal­le 10 000 euron Kai­te­ra-pal­kin­not

Kahden vuoden välein jaettava palkinto myönnetään Pohjois-Suomen taloudellista tai henkistä hyvinvointia edistäville tahoille.

Flow Productionsin taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula on tehnyt työtä esittävän taiteen alalla jo vuosikymmenten ajan. Kuvassa hän on Varikko-teoksen lavasteissa.
Flow Productionsin taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula on tehnyt työtä esittävän taiteen alalla jo vuosikymmenten ajan. Kuvassa hän on Varikko-teoksen lavasteissa.
Kuva: Janne-Pekka Manninen

Vuoden 2022 Pentti Kaiteran rahaston tunnustuspalkinto on myönnetty tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunulalle ja kapellimestari John Storgårdsille.

Oululaisen Flow Productionsin taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula on tehnyt työtä esittävän taiteen alalla jo vuosikymmenten ajan samoin kuin Lapin kamariorkesterin taiteellisena johtajana Rovaniemellä toimiva John Storgårds musiikin puolella.

– Molemmat palkinnonsaajat ovat tehneet pitkäjänteistä ja tinkimätöntä työtä pohjoisessa Suomessa. He ovat oman merkittävän luovan työnsä lisäksi nostaneet esille muita pohjoisia taiteilijoita ja luoneet organisaatioita ja rakenteita, jotka mahdollistavat toisaalta esittävän taiteen tekemisen nyt ja tulevaisuudessa, ja toisaalta taiteen tuomisen lähemmäksi ihmisiä suurella alueella, rahaston hallituksen puheenjohtaja Katri Ervamaa sanoo tiedotteessa.

Yli-Maunula tunnetaan monitaiteellisesta tuotannostaan ja hän on tuonut Ouluun tanssin lisäksi myös nykysirkusta sekä immersiivisiä esityksiä. Alueellisesti hyvin tunnettu Yli-Maunula ja Flow Productions nauttivat myös kansallista ja kansainvälistä arvostusta.

Palkintoraati kiittelee myös Yli-Maunulan toimintaa taiteellisena neuvonantajana Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeessa.

John Storgårdsin johtama Lapin kamariorkesteri tunnetaan niin Pohjois-Suomessa kuin koko maassa, mutta myös kansainvälisesti. Storgårds on toiminut orkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 1996.
John Storgårdsin johtama Lapin kamariorkesteri tunnetaan niin Pohjois-Suomessa kuin koko maassa, mutta myös kansainvälisesti. Storgårds on toiminut orkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 1996.
Kuva: Iiro Kerkelä

Laajan ja tunnustetun uran tehnyt muusikko, säveltäjä ja kapellimestari John Storgårds on toiminut Lapin kamariorkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 1996. Hän tehnyt myös kansainvälistä uraa muun muassa johtamalla useita ulkomaisia orkestereita ja ollut muun muassa BBC Philharmonic Orchestran ja kanadalaisen National ArtsCentre Orchestra Ottawan päävierailijana.

Storgårdsin johdolla Lapin kamariorkesteri on saavuttanut vahvan maineen, joka tunnetaan niin Pohjois-Suomessa kuin koko maassa sekä kansainvälisesti, palkintoraati toteaa.

Palkinnot jaettiin Oulun yliopistogaalassa perjantai-iltana. Tänä vuonna palkinnonsaajia oli poikkeuksellisesti kaksi, ja he molemmat saivat 10 000 euron palkinnon.

Kahden vuoden välein jaettava palkinto myönnetään Pohjois-Suomen taloudellista tai henkistä hyvinvointia edistäville tahoille. Joka toinen kerta palkitsemisvuorossa on Oulun yliopiston tutkija tai tutkimusryhmä, jolloin palkinto annetaan merkittävästä tutkimustyöstä.

Aikaisempia palkittuja ovat esimerkiksi Domestication in Action -hanke, Polar Bear Pitching ja professori Matti Latva-aho.

Lue lisää: "Tämä on orkesteri, joka uskoo omaan tekemiseensä" – vuonna 1972 perustettu orkesteri on lunastanut paikkansa musiikin ammattilaisten aatelissa