pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus

Lapin joka kau­pun­gil­la on omat fes­ta­rin­sa, jotka tuovat eloa kesään – Ro­va­nie­men on syytä petrata yh­teis­työ­tään ta­pah­tu­ma­jär­jes­tä­jien kanssa

Pellolaislähtöinen Eini viihdytti festariyleisöä Santa Open Airissa Rovaniemellä heinäkuussa.
Pellolaislähtöinen Eini viihdytti festariyleisöä Santa Open Airissa Rovaniemellä heinäkuussa.
Kuva: Iiro Kerkelä
Pääkirjoitus // 3.8.2023

Kesä on erilaisten kulttuuritapahtumien ja festivaalien aikaa. Lapissa musiikkifestareita on vietetty tänä kesänä jo ainakin Rovaniemellä, Torniossa ja Kemijärvellä. Elokuvan ystävät kokoontuivat kesäkuussa tuttuun tapaan Sodankylään ja monitaiteista kiinnostuneet Hiljaisuus-festivaalille Kittilään. Tulevina viikonloppuina festarikesä jatkuu Kemissä, Pyhätunturilla ja Rovaniemellä ja huipentuu saamelaismusiikin parissa Inarissa.

Festaripaikkakunnille isot tapahtumat tuovat tervetullutta vipinää. Kemissä Ruutinrannan puistossa perjantaina käynnistyvä Satama Open Air on vakiinnuttanut paikkansa Meri-Lapin kesässä. Kävijöitä odotetaan kahdelle päivälle yhteensä jopa 12 000. Yhtä lailla loppukesän vakiotarjontaan kuuluu Pyhä Unplugged Pelkosenniemellä. Keskellä karua tunturiluontoa järjestettävä festivaali ei kilpaile kaupunkifestareiden kanssa väkimäärässä mutta vetoaa omintakeisuudessaan tiettyyn kohderyhmään.

Niinikään perinteiseksi muodostunut Simerock palaa Rovaniemelle välivuoden jälkeen. Festivaali järjestettiin viimeksi vuonna 2021 koronarajoitusten keskellä, ja se kärsi tuolloin raskaat tappiot. Kiitos yrittäjä Sime Yliaskan sitkeyden, Lapin suurimman festarin taru ei kuitenkaan loppunut siihen.

Simerockin tapahtumapaikkana on ollut jo parinkymmenen vuoden ajan – joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta – Ounaspaviljonki Ounasjoen rannassa. Kaikesta päätellen alue sopii isolle festarille hyvin, mutta moni muu Rovaniemellä järjestetty tapahtuma on vuosien varrella kipuillut kovastikin paikan valinnan kanssa.

Viimeksi sopivaa paikkaa etsi Event Works oy, joka järjesti heinäkuussa Rovaniemellä Santa Open Air -festivaalin nyt toista kertaa. Torniolaisyritys vastaa myös Kemin Satama Open Airin ja Tornion Twin City Festivalin järjestämisestä. Yrittäjä Markku Köngäs halusi tuoda uuden, aikuiseen makuun suunnatun tapahtuman Rovaniemen keskustaan, mutta kaupunki harasi vastaan. Viimein paikaksi valikoitui Lainaanranta aivan keskustan kupeessa.

Esiintymislavojen ja muiden tarvittavien rakenteiden pystyttäminen Kemijoen törmälle osoittautui haastavaksi, mutta lopulta tapahtuma onnistui hyvin. Se havittelee todennäköisesti samaa paikkaa myös ensi kesälle.

Toivoa sopii, että niin Rovaniemen kaupunki kuin Lainaanrannan asukkaat ovat ajatukselle myötämielisiä. Elämä ja ihmiset kuuluvat kaupunkiin ja keskusta-asumiseen, eikä pari iltaa vuodessa raikaavan musiikin pitäisi siksi olla ongelma.

Kaiken kaikkiaan kesäinen kaupunki tarjoaa hienot puitteet monenlaisille tapahtumille. Niin Rovaniemellä kuin muillakin Lapin paikkakunnilla jokainen ehdotus tapahtuman järjestämiseksi on syytä nähdä lähtökohtaisesti mahdollisuutena eikä uhkana.

P.S.

Viime kesänä kohistiin silloisen pääministerin Sanna Marinin (sd.) juhlinnasta Turun Ruisrockissa ja jatkobileissä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Myös nykyinen pääministeri Petteri Orpo (kok.) poikkesi kotikaupunkinsa festareilla, mutta siitä ei kohua syntynyt. Muista syistä Orpon hallituksen ympärillä on kyllä riittänyt kuohuntaa. Moni olisi kaivannut, että myös pääoppositiopuoluetta yhä johtava Marin olisi ottanut julkisesti kantaa hallituksen rasismikohuun. Marin näyttää kuitenkin vetäytyneen valokeilasta visusti takavasemmalle.