pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lapin hy­vin­voin­ti­alue tar­vit­see jat­kos­sa­kin kaksi kes­kus­sai­raa­laa

-
Kuva: tuntematon

Olen kuluneen vuoden aikana saanut tutustua, vai pitäisikö sanoa joutunut tutustumaan sairaanhoitoon niin Lapin, kuin Länsi-Pohjankin sairaanhoitopiireissä. Helmikuun alussa minulle tehtiin Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä sydämen varjoainekuvaus, jossa minulla todettiin sepelvaltimotauti. Kesäkuun alussa mökillämme Karungissa Tornionjoen varrella rakennuspuuhissa tapaturmaisesti murtunutta jalkaani on hoidettu viimeisen reilun kuukauden ajan Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä.

Olen ollut todella tyytyväinen saamaani hoitoon molemmissa keskussairaaloissa, niin Kemissä kuin Rovaniemellä. Molemmissa sairaaloissa hoito on ollut asiantuntevaa, osaavaa ja ennen kaikkea potilaasta välittävää, mikä on potilaan turvallisuuden tunteen kannalta erittäin oleellinen asia. Kokemukseni molemmista sairaaloista on ollut siis erittäin hyvä, kaikki on toiminut niin kuin jokainen meistä sairastaessaan toivoo, meistä huolehditaan ja välitetään ammattitaitoisesti.

Myös sairaankuljetuksesta on tullut jalkamurtuman kohdalla kokemusta molempien sairaanhoitopiirien alueelta ja myös sen osalta en voi muuta kuin kehua asiansa osaavia ja empaattisia ensihoitajia. Sujuipa matka Karungista kotikaupunkiini Rovaniemelle LKS:aan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ambulanssissa ihan leppoisissa tunnelmissa, niin hienosti ensihoitajat tärkeän työnsä vaikeasti murtuneen jalkani parissa onnettomuuspaikalla ja ambulanssissa hoitivat.

Lappi on pinta-alaltaan maamme suurin maakunta, mutta samalla maamme harvimmin asuttu. Väkimäärä on valitettavan pieni, meitä lappilaisia on vain reilut 176 000. Siksi hyvää terveydenhoitoa joka kolkassa laajan ”Lapinmaan” ei ole helppo järjestää, sillä useat Lapin 21 kunnasta ovat todella pieniä, yli puolet niistä alle 4 000 asukkaan keskittymiä. Helppoa ei ole siis tällaisten pienten kuntien kattavaa terveydenhoitoa asukkailleen järjestää, kun järjestäjän ”hartiat” ovat valitettavan kapeat.

Helpotusta tähän tuo toivottavasti eduskunnan juhannusviikolla hallituspuolueiden äänillä hyväksymä, pitkälti toistakymmentä vuotta valmisteltu sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus. Tämä tarkoittaa maassamme historiallista muutosta, jossa terveydenhoidon, sosiaalipalvelujen ja pelastustoimen järjestäminen siirtyy kunnilta maakuntatasolle eli ns. hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Tämä uudistus toivottavasti auttaa myös meillä täällä Lapissa terveyspalveluiden järjestämisessä mahdollisimman tasapuolisesti, ja jopa entistä paremmin joka puolella Lappia.

Uudistus lakkauttaa myös nykyiset Lapin kaksi sairaanhoitopiiriä, Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit. Meidän lappilaisten sairaanhoidosta huolehtii jatkossa sama Lapin hyvinvointialue, joka järjestää myös perusterveydenhuollon palvelut eri puolille Lappia. Toivottavasti Lapin hyvinvointialueen rahoitus tulee olemaan sellainen, että molemmat todella tärkeät ja erinomaisesti toimivat keskussairaalat Rovaniemellä ja Kemissä voidaan jatkossakin säilyttää. Lappi kun on varsin kaksinapainen maakunta, jonka keskuksina toimivat maakuntakeskus Rovaniemi ja teollisuuden keskittymä Kemi-Tornio. Varsin hyvältä tilanne tämän asian suhteen onneksi nyt vaikuttaa, sillä eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Markus Lohen (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan lainsäädännön muutoksen avulla tämä tärkeä asia tullaan jatkossa turvaamaan.

Toivottavasti ensi vuoden alussa pidettävissä historian ensimmäisissä Lapin aluevaltuustovaaleissa valitaan Lapin aluevaltuustoon näistä meidän lappilaisten sote-asioista päättämään sellaisia henkilöitä, jotka pystyvät näkemään ”omaa nurkkaansa” laajemmalle ja huolehtimaan kaikkien lappilaisten parhaasta asuinpaikasta huolimatta. Riitoja me lappilaiset emme enää lisää tarvitse, vaan aitoa ja kaikki huomioivaa hyvää yhteistyötä Lapin ja meidän lappilaisten parhaaksi.

Lopuksi todella lämmin kiitos kaikille eri tavoin hoitooni em. tilanteissa ”Länskässä” ja LKS:ssa osallistuneille terveydenhuollon ammattilaisille, ilman teidän asiantuntevuutta ja ammattitaitoa ei kaikki olisi sujunut niin hienosti, kuin nyt sujui!

Timo Törmänen
Toivottavasti Lapin hyvinvointialueen rahoitus tulee olemaan sellainen, että molemmat todella tärkeät ja erinomaisesti toimivat keskussairaalat Rovaniemellä ja Kemissä voidaan jatkossakin säilyttää.