Korona: Isos­ta-Bri­tan­nias­ta Yl­läk­sel­le tul­leil­ta tu­ris­teil­ta löytyi viisi ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – to­den­nä­köi­ses­ti ky­sees­sä ei ole omik­ron-muun­nos

Koronarajoitukset: Ro­va­nie­mi ki­ris­tää ra­joi­tuk­sia ja ohjaa ko­ronapas­sin käyt­töön – ylä­kou­lu­lai­sil­le mas­ki­suo­si­tus

Läm­min­tä ruokaa hyvässä seu­ras­sa: 60–70 ro­va­nie­me­läis­tä syö tä­nään­kin mak­sut­to­man Hyvän mielen lounaan

Kouluista ja päiväkodeista yli jäänyt lounasruoka tarjotaan Kansalaistalolla vapaaehtoisvoimin.

Lounaalla tutuiksi tulleet. Lapsirakkaaksi tunnustautuva Maarit Luiro (vas.) hoitaa mielellään Kirsi Janabin lapsia Wäinöä ja Mira Bellaa, jotta äiti saa hieman ruokarauhaa.
Lounaalla tutuiksi tulleet. Lapsirakkaaksi tunnustautuva Maarit Luiro (vas.) hoitaa mielellään Kirsi Janabin lapsia Wäinöä ja Mira Bellaa, jotta äiti saa hieman ruokarauhaa.
Kuva: Jussi Leinonen

Puheensorina tulee vastaan jo ulko-ovelta. Rovaniemen Kansalaistalolla on alkamassa Hyvän mielen lounas. Kun kello tulee puoli yksi, ruokailijoille arvotaan vuoronumerot ja kukin voi hakea aterian syötäväksi tai kotipaketissa mukaan vietäväksi.

Moni jää lounastamaan Kansalaistalolle.

Kirsi Janabi, kolmevuotias Wäinö ja 10 kuukauden ikäinen Mira Bella kuuluvat ruokailun vakioasiakkaisiin. Usein seuraksi tulee Maarit Luiro, jonka kanssa äiti ja lapset ovat tulleet tutuiksi syksyn aikana.

Luiro nappaa sisarusrattaissa istuvan vauvan tottunein ottein syliinsä ja jututtaa liikkuvaisempaa isoveljeä.

– Usein hoitelen näitä lapsia, että äiti saa syödä rauhassa, lapsirakkaaksi tunnustautuva Luiro juttelee hyväntuulisesti.

Neuvokkaan ohjelmaringissä vapaaehtoistyötäkin tekevä Luiro jää usein viettämään aikaa Kansalaistalolle lounaan jälkeenkin. Sosiaalinen yksineläjä viihtyy ihmisten keskellä.

Helpotus kotiäidille

Tänään ruokalistalla on kanaa ja riisiä.

– Kouluruoka on tosi hyvää ja monipuolista, ja maistuu pojallekin, Kirsi Janabi kiittelee.

Hän on päivät lasten kanssa kotona, joten vierailu Kansalaistalon lounaalla on tärkeä osa arkirutiinia.

– Tulee joka päivä lähdettyä ihmisten ilmoille, hän summaa.

Taloudellistakin apua maksuttomasta ruokailusta on, mutta yhtä tärkeäksi Janabi kokee helpotuksen kotiäidin työnsarkaan.

– Kun lounaan saa valmiina, riittää kun tekee iltaruuan ja soseet tytölle.

Hän kiittelee myös Kansalaistalon avointa ja hyväksyvää ilmapiiriä: kaikki toivotetaan tervetulleeksi sellaisena kuin ovat, ikään, taustaan tai tulotasoon katsomatta.

Samalla voi seurustella

Hyvän mielen lounaaksi nimetty lämpimän ruuan jakelu käynnistyi Kansalaistalolla 12. päivä elokuuta – samaan aikaan kun koulut alkoivat.

– Päivittäin lounaalla käy 60–70 ruokailijaa, ohjaaja Elina Vieno Neuvokkaalta arvioi.

Hänen kokemuksensa mukaan lämmin ruoka on tärkeä palvelu etenkin yksineläjille, joilla ruuanlaitto jää kenties vähemmälle.

– Meillä voi syödä yhteisen pöydän ääressä ja seurustella samalla ihmisen kanssa.

Hyvän mielen lounaan järjestää Neuvokas yhteistyössä Rovaniemen koulujen ja päiväkotien kanssa. Vapaaehtoiset noutavat niiden keittiöistä jakamatta jääneen ruuan, laittavat sen tarjolle, jakelevat sen ja huolehtivat vielä lopuiksi tiskeistä ja pöytien pyyhkimisestä.

Ruokakasseja myös mukaan

Vapaaehtoistyönkeskus Neuvokas muutti kesällä nykyiseen, Kansalaistaloksi nimettyyn tilaan Kansankadulta. Saman katon alle muutti myös Kauppatorin asukastupa.

Uudet, väljemmät tilat mahdollistivat aiemmin 60 vuotta täyttäneille suunnatun lounasruokajakelun laajentamisen kaikille, ikään katsomatta.

– Nyt meillä on myös helposti saavutettavat, ruokailuun soveltuvat tilat, Elina Vieno toteaa.

Ennen lounasta päiväohjelmaan kuluu Asukatuvalta tuttu, päiväysvanhojen tuotteiden jakelu. Siihen osallistuu päivittäin 120–130 rovaniemeläistä.

Lisäksi tarjolla on leipomoiden lahjoittamaa leipää mukaan vietäväksi.

– Kiitos ruoka-avusta kuuluu ruuan lahjoittajille, kauppiaille, yrityksille, Rovaniemen kaupungille ja tietenkin vapaaehtoisille. Ilman heitä toiminta ei olisi mahdollista, Vieno toteaa.

Hyvän mielen lounas arkisin klo 12.30 Rovaniemen Kansalaistalossa, Rovakatu 23, 1. krs. Ruokajakelun ajankohta vaihtelee, Kansalaistalon viikko-ohjelma ilmoitetaan joka lauantai Uuden Rovaniemen Seuratoiminta-palstalla.

Lapsiperheetkin saman pöydän ääreen
Veera Vasara

Lapsiperheille järjestetty ruuanjakelu siirtyi viime viikolla Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Perhetoimintakeskuksesta Kansalaistalolle osaksi Hyvän mielen lounasta.

Aiemmin MLL:n tiloissa maanantaisin ja torstaisin toteutetun ruokajakelun järjestivät senkin Neuvokkaan vapaaehtoiset.

– Haimme tässä lapsiperheiden parasta, nyt lämmintä ruokaa on tarjolla jokaisena arkipäivänä aiemman kahden sijaan, perustelee verkostokoordinaattori Mervi Saukkoriipi.

Jakelu MLL:lla oli melko pienimuotoista, päivittäin ruokaa haki keskimäärin 3–5 perhettä.

Saukkoriipi kannustaa lapsiperheitä hyödyntämään Hyvän mielen lounaan lisäksi myös Kansalaistalon ruokajakelua.

– Olemme saaneet viestiä, että perheille, joissa on koululaisia, lounasruokajakelu ei välttämättä ole paras vaihtoehto, kun koululainen on syönyt jo samaa ruokalajia. Ruokajakelun antimista voi valmistaa sitten jotakin muuta.

Mervi Saukkoriipi mainitsee Kansalaistalon eduksi myös eri ikäpolvien kohtaamiset.

– Meiltä ruoka haettiin mukaan, jolloin sosiaalinen puoli jäi siihen viiteen minuuttiin. Nyt ruokailun aikana paikalla voi olla myös seuraa lapsille tai apukäsiä vanhemmalle auttamaan ruokailuissa.