Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Tilaajille

"Lää­kä­rin li­sää­mi­nen he­li­kop­te­riin toisi kus­tan­nuk­sia ilman mer­kit­tä­vää li­sä­hyö­tyä" –Vas­tuu­lää­kä­rin mie­les­tä lää­kä­rin läs­nä­olo ei ole vält­tä­mä­tön­tä

Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksessä vaaditaan Lapin pelastushelikoptereihin ensihoitolääkäriä ja kaluston päivitystä. Uutta kalustoa ei silti olla hankkimassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntija Jyri Liljan selvitys lääkärihelikoptereidentoiminnasta vaati lääkäripäivystystä Lapin Finnhems-lääkintähelikopteriin. Muualla Suomessa pelastushelikoptereissa on mukana ensihoitaja, lääkäri ja lentäjä. Lapissa on kaksi ensihoitajaa ja kaksi lentäjää.

Lapin sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri Antti Saaren vastaus selvitykseen on, ettei lääkärin läsnäololla saavuteta lisähyötyä tai lisätä tasa-arvoa.

– Potilaan tarvitsema hoito ei ole nykyisellä kopterimiehistöllä jäänyt toteutumatta. Ja on todettava, että maassamme on lukuisia samaan tapaan toimivia ensihoitajavetoisia maayksiköitä, siis samoja hoitoja ilman lääkäriä toteuttaen, Saari vastaa.

Ensihoitajat pystyvät tarpeellisiin toimiin esimerkiksi anestesiaan ensihoitolääkärin hoitoapukonsultaation avulla.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi