Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lää­kä­ri­kop­te­ri­sel­vi­tys herätti kes­kus­te­lua jää­viy­des­tä – "Eikö täl­lais­ta työ­ko­ke­mus­ta sel­vi­tyk­sen te­ki­jäl­lä pidäkin olla?"

Selvitysmieheksi valittu Jyri Lilja: Suomessa on pienet piirit ja yhden käden sormilla laskettava määrä alaa tuntevia.

Lääkärihelikopteritoiminnan järjestämisestä on Suomessa keskusteltu jo pitkään. Sipilän hallituksen aikeet kaatuivat soten kaatumiseen. Nyt Rinteen hallitus on tehnyt ensimmäiset linjauksensa.
Lääkärihelikopteritoiminnan järjestämisestä on Suomessa keskusteltu jo pitkään. Sipilän hallituksen aikeet kaatuivat soten kaatumiseen. Nyt Rinteen hallitus on tehnyt ensimmäiset linjauksensa.
Kuva: Mauri Ratilainen

Lääkärihelikopteritoiminnan selvitysmiehen valinta on herättänyt alalla keskustelua jääviydestä. Sosiaali- ja terveysministeriö valitsi selvitysmieheksi Jyri Liljan, jolla itsellään on taustaa lääkärikopteritoiminnasta.

Suomen lentopelastusseuran hallituksen puheenjohtaja Heikki Heinonen tviittasi selvitysuutisen julkistamisen jälkeen: "Tuleeko objektiivinen selvitys ja miten tuo riippumattomuus?"

Lilja on työskennellyt Lapissa toimivan pelastushelikopteri Aslakin operatiivisena johtajana. Tämä työsuhde päättyi kaksi vuotta sitten.

– Keneltä sellaista sidonnaisuutta ei löytyisi? Eipä taida olla kuin yhden käden sormilla laskettava määrä henkilöitä, joilla olisi yhtä laaja kokemus ensihoidosta, hätäkeskuksesta, poliisista, pelastustoimesta ja näiden lisäksi ilmailusta, Lilja vastaa.

Heinonen kertoo tviittinsä takana olevan johtoajatuksen, että selvitys asiasta, joka on herättänyt vuosien mittaan paljon tunteita, pitää tehdä riippumattomasti ja avoimesti.

– Vaikea toimia tuomarina omassa asiassa. Minulla ei ole taloudellisia kytköksiä alaan. Olen poliisi, jonka palkan maksaa valtio, Lilja toteaa.

Lilja hakenut virkavapaata

Jyri Lilja toimii rikospoliisina Lounais-Suomen poliisilaitoksella. Hän on jäämässä virkavapaalle lokakuun alusta selvitystyötä varten.

Hänellä on sekä poliisin että sairaanhoitajan koulutus. Sen lisäksi Lilja kertoo toimineensa ensihoidossa sekä suunnittelu- että esimiestehtävissä ja hätäkeskuslaitoksessa eri tehtävissä.

– Jos seitsemän vuoden mukana olo Aslakissa operatiivisena johtajana tekee minusta jäävin, voi yhtä lailla kysyä, eikö tällaista työkokemusta selvityksen tekijällä pidäkin olla, kysyy Lilja.

Objektiivisuus arvioidaan loppuraportista

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Kirsi Varhilan mukaan Liljan tausta ei vaikuta jääviyteen selvityksen teossa.

– Terveydenhuollon ilmailupalvelujen toimijat ovat niin pieni ryhmä, että jokainen sieltä tavalla tai toisella on jäävi, jos aletaan ajattelemaan, ettei saisi olla mitään tällaista yhteyttä, hän toteaa.

– Toisaalta siitä taas on selvitystyössä hyötyä, että tuntee toiminnan ja tietää perusteita.

Varhilan mukaan selvityshenkilön objektiivisuutta voidaan arvioida sitten, kun loppuraportti annetaan.

– Totta kai jos raportti antaa viitteitä, pitää katsoa sellaisten silmälasien läpi. Että onko siellä jonkun eduksi, ei objektiivisin perustein.

Finnhems aiotaan valtiollistaa

Antti Rinteen (sd.) hallitus päätti puoltaa järjestelyä, jossa sairaanhoitopiirien Finnhems valtiollistettaisiin ja yhtiö valmistautuisi toteuttamaan lentotoiminnan omana tuotantona kahdeksassa tukikohdassa vuoden 2022 alusta.

Varsinainen ensihoitotoiminta jäisi edelleen sairaanhoitopiireille ja valtiollistettava yhtiö keskittyisi ilmailupalveluun.

– Selvitysmiehen tehtävänä on katsoa toimijoiden roolit ja yhteistyökumppaneita tältä pohjalta. Tämä selkeyttäisi kokonaisuutta.

Lentotoiminta on tällä hetkellä kilpailutettu ja sitä hoitaa kaksi yksityistä operaattoria.

Suomen Kuvalehden mukaan yhteistyökumppanit syyttävät Finnhemsiä kovaotteisesta johtamisesta ja kilpailutuksen laiminlyömisestä.

Finnhemsin on lehden mukaan koettu pyrkineen oikeusriitojen avulla mustamaalaamaan operaattoreita, jotta yhtiön toive omasta lentoyhtiöstä etenisi. Finnhems on kiistänyt syytökset.