Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Kysely: Joka toinen pal­kan­saa­ja pelkää työt­tö­myys­kor­vaus­ten kä­sit­te­ly­ruuh­kan vaa­ran­ta­van ta­lou­ten­sa

Toimihenkilöliitto Erton kyselyn mukaan jopa kolmannes työntekijöistä kokee olevansa vähintään lomautusuhan alla.

Rahaan liittyvät huolet lisäävät riskiä mielenterveys- ja päihdeongelmiin, katsoo Toikmihenkilöliitto Erto. Sen teettämän kyselyn vastaajia huolettaa työttömyyskorvausten käsittelyruuhka.
Rahaan liittyvät huolet lisäävät riskiä mielenterveys- ja päihdeongelmiin, katsoo Toikmihenkilöliitto Erto. Sen teettämän kyselyn vastaajia huolettaa työttömyyskorvausten käsittelyruuhka.
Kuva: Juha Neuvonen

Lähes 800 000 palkansaajaa saattaa joutua koronakriisin vuoksi lomautetuksi, arvioi Toimihenkilöliitto Erto

Se perustaa luvun teettämäänsä kyselyyn, jonka mukaan lähes kolmasosa työntekijöistä on jo lomautettu tai kokee olevansa lomautusuhan alla koronakriisin vuoksi.

Tilanne on ruuhkauttanut tai ruuhkauttamassa työttömyyskassoja. Reilusti yli puolet kyselyyn vastanneista palkansaajista pelkääkin, että työttömyyskorvausten käsittelyn viivästyminen vaarantaa heidän oman tai perheensä talouden.

Kyselyyn vastasi tuhat palkansaajaa huhtikuun toisella viikolla.

Lähes joka kuudes on kärsinyt mielenterveysongelmista

Lomautusten ja taloudellisen epävarmuuden seuraukset saattavat purkautua mielenterveys- ja päihdeongelmina sekä perheväkivaltana, katsoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Lähes joka kuudes kyselyyn vastanneista kertoo kärsineensä ainakin jonkinasteisista mielenterveyden ongelmista koronakriisin vuoksi. Aaltonen onkin huolissaan tukipalveluja tarjoavista sosiaalialan järjestöistä.

Sosiaali- ja terveysjärjestljen avustuskeskus Stea on arvioinut, että avustuksiin käytettävät rahat ovat laskemassa merkittävästi ensi vuonna.

– Tarve kasvaa entisestään, mutta palveluja uhkaa pahimmillaan laaja alasajo. Tämän palvelujen heikentämisen kerrannaisvaikutuksia muissa sosiaalipalvelun yksiköissä voi vain pelolla arvailla, Aaltonen sanoo.

Hän vaatiikin valtiolta vähintään kuluvan vuoden tasoisia avustuksia Stean kautta.

– Meidän pitää huolehtia ennen kaikkea heikoimmassa asemassa olevista, puheenjohtaja toteaa.