pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Tilaajille

Ky­ber­tur­va­tut­ki­jan mie­les­tä di­gi­ta­li­saa­tio tuottaa tur­vat­to­muut­ta ja epä­ta­sa-ar­voa – Mirva Sal­mi­nen pe­rään­kuu­lut­taa väi­tök­ses­sään di­gi­pal­ve­lui­hin in­hi­mil­li­syyt­tä

Digipalvelujen kehittämisessä tulisi ottaa huomioon ihmisten tarpeet, toiveet ja heikkoudet, sanoo perjantaina Lapin yliopistossa väittelevä kyberturvatutkija.

Kun jokin palvelu siirretään fyysisten kohtaamisten ja paperilomakkeiden maailmasta digitaaliseen maailmaan, pitäisi palvelusta rakentaa niin turvallinen ja helposti lähestyttävä, että jokainen uskaltaisi ja osaisi käyttää sitä – mokia tai turvallisuusuhkia pelkäämättä.

Tätä mieltä on väitöskirjatutkija ja yliopistonlehtori Mirva Salminen, joka väittelee perjantaina Lapin yliopistossa kyberturvallisuudesta. Väitöstutkimuksessaan Salminen on erityisen kiinnostunut siitä, millaisiksi toimijoiksi yksilöt mielletään kyberturvallisuutta koskevissa politiikkaohjelmissa ja kuinka paljon vapautta ja vastuuta digiturvallisuudesta sälytetään yksilöiden eli palvelujen käyttäjien hartioille.

Salmisen mielestä digitalisaatiota ei tulisi edistää vain hallinnon tai teknologian ehdoilla vaan digipalvelujen kehittämisessä tulisi olla inhimillinen ote: siinä tulisi ottaa huomioon myös ihmisten tarpeet, toiveet ja heikkoudet.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.