pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kuu­sa­mo­lais­fes­ta­reis­ta tuli iso floppi ja iso opetus ta­pah­tu­ma­jär­jes­tä­jil­le

Kuusamossa järjestetty vaihtoehtomusiikin festivaali Epikset jouduttiin keskeyttämään lauantaina 5. elokuuta. Kuva torstailta 3. elokuuta.
Kuusamossa järjestetty vaihtoehtomusiikin festivaali Epikset jouduttiin keskeyttämään lauantaina 5. elokuuta. Kuva torstailta 3. elokuuta.
Kuva: Miila Kankaanranta

On ollut ikävä lukea uutisista, kuinka kuusamolaisfestareista on tullut iso floppi, kun tapahtumajärjestelyt ovat epäonnistuneet. Hyvissä tapahtumissa on iso talkooväki tekemässä tapahtumaa. On ollut ikävä seurata julkisuudesta, miten ko. järjestäjä on pitänyt yksin kaikkia lankoja käsissään.

Ja sitten korttitalo on romahtanut.

Oppikirjaesimerkki varmasti kaikille festarijärjestäjille, kuinka vastuuta kannattaa jakaa luotettaville tekijöille, että asiat tulevat hoidetuksi. Suotta eivät Ruisrock tai esimerkiksi yli 50-vuotinen Työväen musiikkitapahtuma Valkeakoskella ole pyörineet luotettavasti vuosi toisensa jälkeen. Tapahtumilla on uskollinen ja ammattimainen tapahtumia järjestävä talkooväki, tai sitten osa palveluista tilataan ammattilaisilta.

Hyvät tapahtumat sujuvat yhteistyössä viranomaisten kanssa. Turvasuunnitelmat, vesipisteet, bajamajat ja ensiapu kuuluvat isojen festivaalien järjestämisen perusasioihin. Suomalainen festivaalijärjestäjä pelaa luottamuksella niin esiintyjien kuin viranomaisten kanssa. Luottamuksen menettäminen on loppu suurten kulttuuritapahtumien järjestämisille.