Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kun­to­por­tais­ta tuli lii­kun­nan hitti - Ai­nio­vaa­ras­sa ja Ke­min­maas­sa on kun­to­por­taat, Kemissä ra­ken­ne­taan ja Tor­nios­sa niitä toi­vo­taan Kok­ko­kan­kaal­le.

Taina Säderinne käy Kallinkankaalla juoksemassa ja lenkin päätteeksi kuntoportaissa.
Taina Säderinne käy Kallinkankaalla juoksemassa ja lenkin päätteeksi kuntoportaissa.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Taina Säderinne nousee ripeään tahtiin Kallinkankaan kuntoportaita. Hän käy juoksulenkin päätteeksi kuntoportaissa. Vauhti on melkoinen, vaikka takana on jo pyrähdys pururadalla.

– Tulit hiljaiseen aikaan. Illalla täällä saattaa olla tungosta, Säderinne tietää.

Juoksuun hurahtanut nainen käy muutaman kerran kuukaudessa juoksemassa ja käy samalla juoksemassa kuntoportaat kerran tai pari.

Säderinne kehuu Kallinkankaan liikuntamahdollisuuksia, maastoja, lähiliikuntapaikan kuntoiluvälineitä ja tietenkin kuntoportaita.

Keminmaassa Kallinkankaan hiihtostadionin alueella on kahdet portaat hiihtostadionilta ylämajalle. Vanhojen portaiden viereen on rakennettu uudet entistä leveämmät portaat.

– Portaat ovat olleet suosittu liikuntapaikka. Etenkin korona-aikana keväällä ja kesällä paikalla on käynyt paljon väkeä kuntoilemassa, kertoo liikuntasihteeri Sanna Jussila.

Alueella on lähiliikuntapaikka, joka läheisyydessä olevat portaat muodostavat Jussilan mukaan hyvän kokonaisuuden.

Torniossa toivotaan samanlaisia portaita.

Kokkokankaan vanhempainyhdistys on tehnyt Torniossa kuntalaisaloitteen kuntoportaiden rakentamisesta Kokkokankaan koulun pihalla olevaan rinteeseen.

– Kokkokankaan pururataa kunnostetaan ja sinne tulee uusia valoja. Ajateltiin, että kuntoportaat voisi saada tässä samassa yhteydessä.  Vanhempainyhdistys on ollut puuhaamassa koululle välituntilainaamoa hankkimalla palloja, hulavanteita ja muita liikuntavälineitä lainattavaksi välituntiliikuntaa varten. Lapset voisivat välitunnilla harrastaa liikuntaa myös portaissa, Kokkokankaan vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Paula Siivola kertoo.

Kuntoiluportaat sopivat aikuisten ja koululaisten liikuntaan. Aikuisten läsnäolo iltaisin voisi Siivolan mukaan rauhoittaa aluetta.

Koulun pihaa on kunnostettu ja sinne on hankittu leikkivälineitä. Aikuiset kuntoilijat portailla lisäisivät alueen lasten turvallisuutta leikkiä koulun pihalla ja samalla alue olisi paremmin turvassa ilkivallalta.

– Koulun läheisyydessä olevat frisbeerata ja pururata, koulun piha ja kuntoportaat olisivat hyvä kokonaisuus, Siivola sanoo.

Aloitteen tekijöiden ja kaupungin toimijoiden ajatus on samansuuntainen. Tornion liikuntavastaava Antti Härkönen sanoo, että liikuntapuolella on kuntoportaiden tarve tunnistettu jo aikaisemmin ja niitä varten on paikkoja tarkasteltu. Parhaaksi paikaksi havaittiin juuri Kokkokangas. Muut vaihtoehdot olisivat olleet Puuluoto ja Pohjan stadion. Päätöksiä rakentamisesta ei ole tehty.

Ylitorniolla kuntoportaat valmistuivat syksyllä 2019. Sadan askelman portaat ovat Ainiovaaran hiihtokeskuksessa. Liikunnanohjaaja Jussi Herttualan mukaan portaat ovat ahkerassa käytössä ja siellä käydään porukallakin treenaamassa.

Portaat sopivat loikka-, vuoroloikka-, juoksu- ja askelharjoitukseen tai tasajalkahyppelyyn. Portaiden nousu kävelylläkin on hyvää liikuntaa. Ylitorniollakin aloite portaista tuli asukkailta.

Kemissä kuntoportaat ovat työn alla. Ne tulevat Jungon mäkeen. Paikalla on luontaisesti mäki, jonka rinteeseen tulee noin 30 metrin matkalle kuntoiluportaat. Porraselementtejä valmistetaan parhaillaan. Portaat valmistuvat lokakuussa.

Kuntalaisten esityksestä kuntoportaat ovat harkintavaiheessa myös Simossa. Vapaa-aikatoiminnan johtaja Soile Vakkalan mukaan portaat tulevat todennäköisesti urheilukentän kupeeseen jokitörmään.

Tervolassa varsinaisia kuntoportaita ei ole. Pitkä nousu portaita pitkin on muun muassa Kätkävaaran luontopolulla.