Kun­ta­vaa­leis­sa voi Ro­va­nie­mel­lä ää­nes­tää myös ulkona: yksi en­nak­ko­ää­nes­tys­paik­ka tulee Saa­ren­ky­län ur­hei­lu­ken­tän park­ki­pai­kal­le

Äänestysauto on liikkeellä näissäkin vaaleissa. Vuonna 2015 Janne Björninen valmisteli äänestysautoa eduskuntavaalien ennakkoäänestykseen.
Äänestysauto on liikkeellä näissäkin vaaleissa. Vuonna 2015 Janne Björninen valmisteli äänestysautoa eduskuntavaalien ennakkoäänestykseen.
Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Rovaniemellä voi äänestää kuntavaaleissa myös ulkona, sillä yksi ennakkoäänestyspaikka sijoitetaan Saarenkylän  urheilukentän pysäköintipaikalle. Myös kyliä kiertävän äänestysauton yhteyteen järjestetään mahdollisuus ulkoäänestykseen.

Oikeusministeriö on lähettänyt kunnille kirjeen, jossa todetaan, että koronavirustilanteessa ennakkoäänestyspaikka on mahdollista sijoittaa myös ulkotilaan, esimerkiksi telttaan, jos kaikki vaalilain vaatimukset voidaan täyttää. Äänestysliput tai muutkaan asiakirjat eivät saa kastua.

– Ulkoäänestypaikan suunnittelu on vielä kesken, mutta kyllä siihen ratkaisut löytyvät. Haluamme tarjota tällaisen mahdollisuuden niille äänestäjille, jotka eivät koronatilanteen vuoksi halua tulla sisätiloihin, sanoo Rovaniemen keskusvaalilautakunnan sihteeri Miikka Ruokamo.

Ulkoäänestyksen järjestäminen on hiukan helpompaa nyt, kun vaalit järjestetään vasta touko-kesäkuussa eikä huhtikuussa, kuten alkuperäisen aikataulun mukaan oli tarkoitus. Myös äänestysauton yhteyteen tulee mahdollisuus äänestää ulkona, jos äänestäjä niin haluaa.

Kaupoissa, kirjastoissa ja kouluissa

Ennakkoäänestyspaikkoja on Rovaniemellä kaikkiaan 15. Keskustan suuralueella niitä ovat pääkirjasto, Ounasrinteen kirjasto, Korkalovaaran kirjasto, kauppakeskus Revontuli, K-Citymarket, Prisma, Minimani, Ounasvaaran lukion liikuntasali, Lapin yliopisto ja Saarenkylän urheilukentän pysäköintipaikka.

Kylissä ennakkoäänestyspaikkoja ovat Ounasjoen monitoimitalon liikuntasali Sinetässä, Valinta Evesti Meltauksessa, Muurolan kirjasto, Yläkemijoen koulun liikuntasali Vanttauskoskella sekä K-Extra Vikajärvellä.

Lisäksi kyliä kiertää perinteiseen tapaan äänestysauto. Auto on liikkeellä kuutena päivänä ja pysähtyy yli 30 pysäkillä. Ennakkoäänestys järjestetään Rovaniemellä myös 45 laitoksessa.

Varsinaisena vaalipäivänä äänestyspaikkoja on Rovaniemellä 19.

Kuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 26.5.–8.6. ja varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta.