Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tun­nis­sa halki Ro­va­nie­men vuo­si­kym­men­ten: kes­ki­viik­ko­jen kult­tuu­ri­kä­ve­lyil­lä tu­tus­tu­taan kau­pun­kiin uusista nä­kö­kul­mis­ta

Paavo Alanne kuvasi vuonna 1958 näkymän torille ja Lainaalle. Nyt Lainaan selkä on kerrostalojen takana.
Paavo Alanne kuvasi vuonna 1958 näkymän torille ja Lainaalle. Nyt Lainaan selkä on kerrostalojen takana.
Kuva: Leena Talvensaari

Muutos on ollut valtava. Vielä 1950-luvun lopussa Vanhan torin ympäristössä oli vain muutama liiketalo ja yksittäisiä asuintaloja.

– Torilta avautui silloin avara näkymä Lainaan selälle, Lapin maakuntamuseon johtaja Hanna Kyläniemi sanoo ja näyttää todisteeksi valokuvaa vuodelta 1958. Siinä aukio, jota nykyään kutsutaan Vanhaksi toriksi, toimi vielä Rovaniemen kauppatorina, jolla sijaitsi myös linja-autoasema.

Kyläniemi kertoi Vanhan torin ja sen ympäristön historiasta Kaupunki ennen ja nyt -kulttuurikävelyllä viime keskiviikkona. Opastetut kulttuurikävelyt ovat Rovaniemen kaupungin järjestämiä ja niitä on tänä kesänä useita.

– Tällaisia kävelyitä on tarjolla monissa kaupungeissa, ja nyt halusimme tuoda ne myös Rovaniemen kesäohjelmaan. Opastetut kävelyt ovat mukava tapa liikkua yhdessä muiden kanssa ja löytää uusia näkökulmia kaupunkiin, kulttuurituottaja Matti Selin sanoo.

Kävelyt on suunnattu etenkin ikäihmisille eivätkä ne ole fyysisesti vaativia. Kävelyille voivat kuitenkin osallistua myös muut aiheesta kiinnostuneet.

Myös Sairaalanniemen historia tutuksi

Kävelyiden ohjelmasta vastaavat eri toimijat. Rovaniemen taidemuseo on jo kuljettanut kaupunkilaisia tutustumassa julkisiin veistoksiin. Lapin maakuntamuseo opastaa kaksi kävelyä, joista ensimmäinen sijoittui Vanhalle torille. Toinen kävely ensi viikolla liikkuu Lainaanrannan maisemissa.

Myös Rovaniemen kaupunginkirjasto järjestää kaksi kävelyä, joilla tutustutaan kirjaston palveluihin ja pääkirjaston arkkitehtuuriin.

Rovaniemen matkailuoppaiden yhdistys opastaa kaikkiaan kolme kävelyä. Niistä yksi suuntautuu Sairaalanniemeen, jonka tulevaisuudesta ollaan parhaillaan päättämässä asemakaavamuutoksen myötä. Sairaalanniemen ja sille nimensä antaneen sairaalan historiasta kertoo Kaija Sälevä.

Metsäherra Hugo Richard Sandbergin vaiheista kertoo Marja Jalkanen Lapin metsämuseon suuntautuvalla kävelyllä. Minni Haanpää kuljettaa kävelijöitä Korkalovaarassa ja kertoo suomalaisten lähiöiden historiasta.

Lauri Alanärän ottama valokuva vei kulttuurikävelyn osallistujat vuoteen 1956 ja yleislakkoon, joka kokosi väkeä silloiselle torille. Hanna Kyläniemi osoittaa valokuvasta hotelli Pohjanhovia, joka ei kerrostalojen vuoksi enää näy Vanhalle torille. Pauli Laalon kuva vuodelta 1964 dokumentoi puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatia. Kuva kertoo Hanna Kyläniemen mukaan myös koko alueen muutoksesta: kerrostaloja rakennetaan jo kiivaaseen tahtiin.
Lauri Alanärän ottama valokuva vei kulttuurikävelyn osallistujat vuoteen 1956 ja yleislakkoon, joka kokosi väkeä silloiselle torille. Hanna Kyläniemi osoittaa valokuvasta hotelli Pohjanhovia, joka ei kerrostalojen vuoksi enää näy Vanhalle torille.
Lauri Alanärän ottama valokuva vei kulttuurikävelyn osallistujat vuoteen 1956 ja yleislakkoon, joka kokosi väkeä silloiselle torille. Hanna Kyläniemi osoittaa valokuvasta hotelli Pohjanhovia, joka ei kerrostalojen vuoksi enää näy Vanhalle torille.
Kuva: Leena Talvensaari

Museo hyödyntää kävelyillään vanhoja kuvia

Lapin maakuntamuseolle kävelyiden järjestäminen on mieluinen tehtävä. Kävelyiden sisältökin hahmottui nopeasti.

– Museon kokoelmissa on todella paljon hienoja kuvia 1950- ja 60-luvun Rovaniemestä. Kävelyillä halusimme hyödyntää niitä, Hanna Kyläniemi kertoo.

Kävelyiden ideana on havainnoida katunäkymien muutosta vertailemalla vanhaa valokuvaa samasta paikasta avautuvaan nykynäkymään. Kävelykierros ei ole oppaan yksinpuhelua, vaan huomioita tehdään osallistujien kanssa yhdessä keskustellen.

Ensimmäisellä kävelyllä kierrettiin Vanha tori, ja katse kohdistettiin sekä torille että sen lähiympäristöön. Kävelykierros kesti vain tunnin, mutta sen aikana tehtiin matka vuosikymmenten halki.

– Nykyinen linja-autoasema valmistui vuonna 1959, ja myös tori muutti sen perässä nykyiselle paikalleen. Sen jälkeen alkoi valtava muutos, kun vanhan torin ympäristöön alkoi nousta asuinkerrostaloja, Kyläniemi kertaa.

Muutos näkyy selkeästi valokuvista, joita ovat ottaneet muun muassa Lauri Alanärä ja Paavo Alanne. Valokuvista näkyy myös yksi rakennus, joka on pysynyt Vanhalla torilla vuosikymmenestä toiseen. Se on kioski, joka on torilla tänäkin päivänä, mutta käyttämättömänä.

Ohjelma

Kulttuurikävelyt keskiviikkoisin

23.6. klo 10 Kirjastokävely pääkirjastossa.

30.6. klo 10 Kaupunki ennen ja nyt, kohteena Lainaanranta. Lähtö Vanhan torin leikkikentän edestä, Pirkkakatu 2.

7.7. klo 10 Elämää Korkalovaarassa: Lähiökulttuuri ennen ja nyt. Lähtö 4 ja 5 bussien päätepysäkki, Sudentie.

14.7. klo 10 Sairaalanniemi kautta aikojen. Lähtö jokirannasta Sairaalakadun ja Jyrhämänrannan risteyksestä.

21.7. klo 10 Kirjastokävely pääkirjastossa.

28.7. klo 10 Ukko-Samperi – Lapin leivän isä. Lähtö Lapin Metsämuseon portilta, Metsämuseontie 7.

Max. 20 osallistujaa/kävely. Ennakkoilmoittautumiset: kirjatkotiin@rovaniemi.fi tai p. 040 751 2068.

Kävelyt ovat osallistujille maksuttomia.

Riikka Vuorenmaa vie havaintokävelyille
Riikka Vuorenmaa.
Riikka Vuorenmaa.
Kuva: Jussi Leinonen

Valosuunnittelija Riikka Vuorenmaa kutsuu rovaniemeläisiä kävelyille Vaarat-kaupunkitaideprojektissaan. Moniaistisilla kävelyillä havainnoidaan yhdessä Rovaniemen kaupunkiympäristöä: rakennuksia, liikennettä, luontoa ja ihmisiä.

Vuorenmaa on hakenut innoitusta projektiinsa kävellen Rovaniemen kaupunginosissa eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Hän on kokenut maiseman aina erilaisena: tuoksut, äänet tai vaikkapa sää iholla tuntuvat joka kerta erilaisilta.

Vuorenmaa vetää kolmena peräkkäisenä päivänä kävelyt, jotka suuntautuvat kolmeen eri kohteeseen. Yhdellä kävelyllä kuljetaan Korkalovaarassa ja Länsikankaalla, toisella Vennivaarassa ja kolmannella Mäntyvaarassa ja Jääskeläisessä.

Jokainen kävelytilaisuus kestää 60 minuuttia, josta varsinainen kävely kestää 40–45 minuuttia.

Havaintokävelyt

Korkalovaara ja Länsikangas ti 20.7. klo 4, kokoontuminen Rakkatiellä.

Vennivaara ke 21.7. klo 13, kokoontuminen Kevätportissa.

Mäntyvaara ja Jääskeläinen to 22.7. klo 10, kokoontuminen Isoaavantiellä.

Ilmoittautumiset etukäteen tekstiviestillä p. 040 726 2205 Riikka. Mainitse oma nimesi ja mihin kävelyyn osallistut. Kerro myös mahdollisista liikuntarajoitteista, jotta ne voidaan huomioida.