Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kult­tuu­ri­his­to­rial­li­ses­ti arvokas lää­nin­hal­li­tuk­sen kort­te­li tulee säi­lyt­tää

Kirjoittaja muistuttaa, että lääninhallituksen kortteli on todettu valtakunnallisesti merkittäväksi ympäristöksi.
Kirjoittaja muistuttaa, että lääninhallituksen kortteli on todettu valtakunnallisesti merkittäväksi ympäristöksi.
Kuva: Iiro Kerkelä

Lapin Kansa kertoi (LK 8.7.), että Senaatti-kiinteistöt on sanonut irti aluehallintoviraston vuokrasopimuksen entisen lääninhallituksen tiloista ja määrännyt talot tyhjennettäviksi. Aluehallintovirastovirasto on tyytyväinen nykyisiin tiloihinsa, mutta Senaatti määräsi sen muuttamaan Pilkkeeseen.

Lue lisää: Rovaniemen lääninhallituksen kortteli aiotaan tyhjentää

Syyksi irtisanomiseen Senaatti on ilmoittanut, että lääninhallitus on ”käytävävirasto”, jollainen ei ole ”nykyaikainen”. Senaatin esittämillä perusteilla olisi tyhjennettävä monta muutakin virastotaloa. Senaatti on ilmoittanut arvioivansa vasta tyhjentämisen jälkeen, onko lääninhallituksen tiloille valtiolla muuta tarvetta. Aluehallintovirastolle entisen lääninhallituksen tilat sopivat ilmeisen hyvin.

Koko operaatio kuvaa Senaatti-kiinteistöjen toiminnan perusluonnetta. Tämä valtion liikelaitos perustettiin rakennushallinnon lopettamisen yhteydessä vuonna 1994. Jo perustamisvaiheessa oli nähtävissä, että siitä tulee maan tehokkain kiinteistökeinottelija suurten omistustensa ja ”viranomaisluonteensa” ansiosta.

Senaatti määrää valtion virastoille ja laitoksille tilat ja niiden vuokrat. Sen tulos mitataan euroissa: paljonko se tuottaa rahaa valtion kassaan. Suurin tuloerä on vuokrat, jotka ovat virastojen menoja valtion budjetissa. Senaattia arvioidaan siis sen perusteella, paljonko se monopoliasemassaan kasvattaa valtion budjettia.

Lääninhallitusta on ehdotettu hotelliksi. Siihen rakennukset eivät kuitenkaan sovellu, vaan ainakin päärakennus tulisi purettavaksi. Se taas olisi vastoin rakennussuojelu- ja ympäristötavoitteita.

Lääninhallituksen kortteli on todettu valtakunnallisesti merkittäväksi ympäristöksi ja suojelluksi. Valtiovarainministeriö ja Senaatti eivät joko ymmärrä tai eivät tunnusta, että valtion kiinteistöihin liittyy paljon muitakin arvoja kuin myyntiarvo, ei lainkaan vähäisimpänä kulttuurihistorialliset arvot. Lapin lääninhallituksen talossa ne ovat runsaat ja monipuoliset.

Lääninhallituksen korttelin tuhoaminen loukkaisi karkeasti Lapin jälleenrakentamissukupolvien työtä ja muistoa. Kuka sitä haluaa?

Heikki AnnanpaloLapin rakennuspiirin viimeinen johtaja