Tilaajille

Kul­mu­nin mie­les­tä Lapin sai­raa­la­kiis­ta olisi voitu hoitaa kuntoon Saa­ri­kon mi­nis­te­ri­ai­ka­na

Keskustan puheenjohtajan mukaan puolue ei hyväksy uusia korotuksia liikennepolttoaineiden verotukseen.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.
Kuva: Jussi Leinonen

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vieraili keskiviikkona Mikkelissä ja otti siellä esiin Etelä-Savoa ja Lappia koskevat sairaalakiistat. Molemmissa maakunnissa on kaksi keskussairaalaa ja huoleksi on noussut, miten niille käy hallituksen sote-uudistuksessa.

– Halutessaan Keskusta olisi voinut terveydenhuoltolakiin jo viime vaalikaudella hoitaa kirjauksen, että jokaisessa maakunnassa on keskussairaala ja Etelä-Savossa ja Lapissa niitä on kaksi, Kulmuni kirjoittaa Facebookissa.

– Tämä on nykytilan toteaminen ja toivon, että se nyt viimein onnistuu myös lakiin säätää yhteistyössä sosialidemokraattien kanssa, hän jatkaa.

Kulmunin kommenttia voi pitää piikkinä hänet keskustan puheenjohtajakilpaan haastaneelle Annika Saarikolle, joka oli Juha Sipilän (kesk) hallituksessa sosiaali- ja terveysministeriötä johtanut perhe- ja peruspalveluministeri.

Etelä-Savossa sairaalakiista repii koko maakuntaa hajalle, sillä omasta keskussairaalastaan huolestunut Savonlinna on pohtinut liittyvänsä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin tai ulkoistavansa erikoissairaanhoitonsa Meri-Lapin tapaan.

"Ei uusia korotuksia"

Kulmuni ottaa Facebookissa kantaa myös polttoaineverotukseen.

– Sanon tämän lyhyesti ja suoraan. Keskusta ei hyväksy uusia polttoaineverojen korotuksia, Kulmuni kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Kulmuni kommentoi päivityksellään Ilta-Sanomien juttua, jossa tulkitaan vihreiden esittävän liikennepolttoaineiden verotuksen kiristämistä syksyn budjettiriihessä.

Vihreät on ilmoittanut tavoittelevansa ympäristölle haitallisten tukien karsimista, ja Ilta-Sanomat arvioi, että vaatimus tarkoittaa muun muassa dieselin ja kevyen polttoöljyn verotusta. Vihreät on itse ilmoittanut liikennettä koskeviksi tavoitteikseen budjettiriiheen ruuhkamaksut sekä lisärahoituksen sähkölatausverkolle ja liikennebiokaasulle.

Liikennepolttoaineiden verotusta kiristettiin kuutisen senttiä elokuun alussa.