Kuin Lapin kai­ras­sa olisi – Ter­vo­lan ja Simon rajalla si­jait­se­va Arppee on mie­len­kiin­toi­nen ka­las­tus­koh­de

Erämaisuus ja laaja kalojen lajikirjo ovat lammen valttikortteina. Pilkkikausi jatkunee vappuun saakka.

Kemiläinen Pekka Malinen ja keminmaalainen Seppo Pietikäinen saivat Arppeelta arvokasta pyyntikokemusta. Koronavälitkin olivat kohdallaan.
Kemiläinen Pekka Malinen ja keminmaalainen Seppo Pietikäinen saivat Arppeelta arvokasta pyyntikokemusta. Koronavälitkin olivat kohdallaan.
Kuva: Jouni Valikainen

Simon ja Tervolan rajamailla Runkauksen luonnonpuiston läheisyydessä sijaitseva Arppeenlampi on kuin mikä tahansa Suomessa oleva pienehkö metsälampi. Se poikkeaa kuitenkin täysin muista lammista kalalajiston suhteen. Lammessa uiskentelevat taimenet, siiat, kirjolohet ja harjukset. Luontaisena kalana pilkkiä voi puraista ahven. Kirkasvetisestä lähdepohjaisesta Arppeelta löytyy myös kuusi metriä syvyyttä, mikä on harvinaista muihin alueen lampiin verrattuna. Tämä takaa, että kalat ovat maultaan ykkösluokkaisia.

Metsähallituksen omistamasta ja Arppeenlammen Eräkeskukselle vuokraamasta lammesta on tullut kalastajille mielenkiintoinen kohde, jonka valttikortteja ovat arvokalat ja erämaisuus.

Pilkkivierailu lammella antoi vahvistusta näille asioille. Olisi voinut luulla, että nyt ollaan syvemmälläkin Lapin kairassa. Ainoat äänet linnun laulun lisäksi tulivat akkukairasta ja taivaalla hetken ajan pörräävistä hävittäjistä. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin kymmenen kilometrin päässä Arppeesta.

Viiden hehtaarin kokoiseen lampeen on istutettu yli 60 vuoden ajan lohikalaa. Arppeenlammen Eräkeskuksen yrittäjä Jukka Toivanen on huolehtinut alueen kehittämisestä ja kalakannasta jo kahdeksan vuoden ajan.

-

Päivän pilkkireissu toi vahvistusta kalakannan monipuolisuudesta. Jään päälle nousi neljä siikaa ja yksi taimen. Yksi iso kirjolohi käytti päätänsä jo avannossa, mutta potkaisi itsensä vielä vapaaksi. Näinhän se tapahtuu joka kerta, että isoin karkaa. Kalakiintiö oli yhtä eväkästä vaille valmis.

– Kalalajien monipuolisuus tuo mielekkyyttä pilkkimiseen. Koskaan ei tiedä, mikä kala on koukussa kiinni, ensimmäistä kertaa tänä talvena Arppeella pilkkinyt kokenut kalamies Pekka Malinen sanoi.

Arppee on arvaamaton lampi. Aamusta lampi oli kuin kaivo. Makkarapaiston jälkeen alkoi olla tapahtumia. Tapahtumia olisi voinut olla jo varhain aamulla, mutta oikea ottipeli löytyi vasta tauon jälkeen. Kalojen saanti on luonnollisesti kiinni myös pilkkijän taidoista.

Torniolaisen Mika Jaakon kehittämä ja valmistama kevennetty lähinnä ahvenille tarkoitettu Ellu-liukupilkki oli Arppeella päivän sana. Noin metrin päässä pilkistä kiinni ollut Kuusamon pieni mormuska oli siikojen mieleen. Mitään jättiläisiä syönnillä olleet siiat eivät olleet, mutta lammessa ui melkoisia vonkaleita.

– Saalistilastojen mukaan lammessa on edelleen isoja kirjolohia ja taimenia. Kirjolohi on mielenkiintoinen kala, sillä se voi olla talvella useamman vuorokauden syömättä ja innostuu yhtäkkiä käymään kiinni pilkkiin, Toivanen kertoo.

Minkä nuorena oppii...Jaatilalaiset Hannu ja Selma (1v 3 kk) Järvelä tulivat Arppeelle nauttimaan aurinkoisesta säästä.
Minkä nuorena oppii...Jaatilalaiset Hannu ja Selma (1v 3 kk) Järvelä tulivat Arppeelle nauttimaan aurinkoisesta säästä.

Mökkivuokrista saadut tulot näkyvät alueen olosuhteiden paranemisena. Kalastajat, marjastajat ja metsästäjät voivat halutessaan vuokrata Arppeenlammen rannalta ison kodan (kymmenelle hengelle nukkumatilat, ruokailutilat 35 hengelle), eräkämpän (6 henk.) tai uuden erämökin (12 henk.). Jokaisen mökin varastukseen kuuluu oma sauna. Vuokrattavissa oleva palju on ollut suosittu.

Arppeella on pidetty muun muassa nuorille suunnattuja kalastusleirejä yritysten tyky-päiviä ja kaveriporukoiden kalastusretkiä.

Mökkien vuokraus pitää sisällään kalaluvat. Kalalupia ei myydä erikseen ilman mökkivuokrausta.

– Tällä ratkaisulla haluamme parantaa mökkien vuokralaisten saalisvarmuutta sekä alueen rauhallisuutta. Jos pienehköllä lammella on paljon kulkijoita ympäri vuorokauden, sillä on vaikutusta kalojen ottihalukkuuteen. Monet vuokralaiset ovat tulleet hakemaan Arppeelta rauhallista kalastuspaikkaa ja tällä lupamenettelyllä se toimii paremmin, Toivanen sanoo.

Pilkkikausi jatkuu Arppeella normaalina keväänä ainakin vappuun saakka.

Neljä siikaa ja yksi taimen. Kiintiö jäi kaipaamaan yhtä arvokalaa. Se isoin kala pääsi tälläkin kertaa karkuun.
Neljä siikaa ja yksi taimen. Kiintiö jäi kaipaamaan yhtä arvokalaa. Se isoin kala pääsi tälläkin kertaa karkuun.
Isoon kotaan mahtuu nukkumaan kymmenkunta henkilöä. Välipalaksi maistui mustamakkara maukkaalla puolukkahillolla.
Isoon kotaan mahtuu nukkumaan kymmenkunta henkilöä. Välipalaksi maistui mustamakkara maukkaalla puolukkahillolla.
Kilpapilkit peruttu
Jouni Valikainen

Koronavirus on puraissut myös pilkkijää tai paremminkin pilkkikilpailujen järjestäjiä. Veitsiluodon Kalamiesten suosittua pitkäperjantain pilkkikisaa ei järjestetä tänä pääsiäisenä. Eikä Veitsiluodon Kalapaikalla kilpailla vähään aikaan minkään muunkaan kalakilpailun merkeissä.

Viruksen ehkäisy iskee vihaisesti seuran talouteen. Lupamyynnistä saadut rahat käytetään kokonaisuudessaan kalojen istutuksiin ja kilpailuista saadut varat muuhun toimintaan. Seura rakensi alueelle pääosin lainarahalla uuden kodan. Pilkkikilpailuista saadut osallistujamaksut olisivat olleet oiva apu lainan lyhennyksiin.

Parhaimpina vuosina pääsiäispilkeissä on ollut jopa tuhat osallistujaa. Osallistujamaksut oheismyynteineen jäävät odottelemaan seuraavaa pilkkikautta.