tähtijuttu: Saa­me­lais­kä­rä­jien päätös ei muut­ta­nut Lapin kan­san­edus­ta­jien nä­ke­myk­siä – Markus Mus­ta­jär­veä kui­ten­kin as­kar­rut­taa, onko Avas­ka­rin mieli muut­tu­nut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kou­lu­lai­set pa­laa­vat ke­sä­lo­mil­taan tällä vii­kol­la – Tänä syksynä kou­lun­käyn­tiä var­jos­ta­vat sekä korona että kuntien kas­va­vat ta­lou­son­gel­mat.

On asioita, jotka eivät yleensä mene kunnanvaltuustossa läpi nuijan kopautuksella.

Esimerkiksi päätökset koulujen lakkautuksesta syntyvät lähes aina äänestämällä. Ja vaikka  päätösvalta kouluverkosta olisi päätetty delegoida lautakunnalle, valtuutetut haluavat sanoa viimeisen sanan koulun kohtalosta.

Ilmeisesti päätös koulun lakkautuksesta on kuntapolitiikoille sopivan kokoinen asia. Se on konkreettinen ja koskettaa monia ihmisiä. Monessa Lapin kunnassa kouluja koskevat kiistat ovat johtaneet isojenkin valtuustoryhmien hajoamiseen.

Vaikka koulujen lakkauttaminen herättää vastustusta, kouluja on lopetettu valtava määrä, Opetushallituksen mukaan koulujen määrä on lähes puolittunut 2000-luvun kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.