Ko­ro­na­tes­tei­hin ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä – Re­surs­se­ja tes­taa­mi­seen li­sä­tään tarpeen mukaan esi­mer­kik­si syksyn fluns­sa­kau­del­la


Peruskoulut alkavat Rovaniemellä 12. elokuuta. Jos lapsi sairastuu kesken päivää, oireinen lapsi siirretään välittömästi aikuisen kanssa erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa. Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Peruskoulut alkavat Rovaniemellä 12. elokuuta. Jos lapsi sairastuu kesken päivää, oireinen lapsi siirretään välittömästi aikuisen kanssa erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa. Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Kuva: Anssi Jokiranta

Vaikka koronarajoituksia on alettu purkamaan kesän edetessä ja esimerkiksi hallituksen suositus laajasta etätyön tekemisestä päättyi 1. elokuuta, ei koronapandemia ole suinkaan vielä ohi.

Yksi keskeinen toimenpide epidemian hallinnassa on testaus.

– Rovaniemellä on edelleen voimassa toukokuun alkupuolella aloitettu toimintamalli matalan kynnyksen testaamisesta, Rovaniemen kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen sanoo.

Matalan kynnyksen testaaminen tarkoittaa sitä, että kuntalaisia pyydetään varaamaan aika näytteenottoon, mikäli heillä on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartunnan oireita.

– Näytteitä otetaan viikon jokaisena päivänä, mutta puhelinpalvelu toimii vain arkisin. Viikonlopulle voi varata näytteenottoajan sähköisen ajanvarauksen kautta. Suosittelemme käyttämään sähköistä ajanvarausta silti myös arkena.

Rajoitusten purkaminen, arjen alkaminen ja syksyn flunssakausi voivat näkyä testausmäärässä.

Miten testauskapasiteetti riittää?

– Toukokuussa Rovaniemellä otettiin noin 300 näytettä viikossa. Nyt kesällä näytteitä on otettu huomattavasti vähemmän. Yhteiskunnassa on valittu linja, että testataan matalalla kynnyksellä. Silloin se tarkoittaa sitä, että resursseja keskitetään ja lisätään sinne, missä tarvetta on.

Koronatesti ei ole 100 prosenttisesti luotettava, vaan sen tarkkuus on paljon kiinni testin ajoituksesta.

– Jos testi on negatiivinen ja oireita on, niin täytyy silti odottaa oireiden helpottumista. Tulee vähemmän hankalia sosiaalisia tilanteitakin, kun ei kovin nuhaisena ihmisten ilmoilla ole.

Jos henkilö on asetettu karanteeniin esimerkiksi oleskeltuaan samassa tilassa koronavirustartunnan saaneen kanssa, ei negatiivinen testitulos mitätöi karanteenia.

– Karanteenin määrää aina lääkäri. Silloin henkilö on esimerkiksi oikeutettu tartuntapäivärahaan, Reponen sanoo.

Tästä on kyse

Koronatestaus

Varaa aika näytteenottoon, mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartunnan oireita.

Voit varata ajan sähköisesti (rovaniemi.terveytesi.fi) tai puhelimitse arkena.

Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli.

Testiin kannattaa hakeutua vaikka oireet olisivatkin lieviä.

Lähde: rovaniemi.fi/Poikkeustilanne/Koronavirus