Juhlallisuudet: Ro­va­nie­mel­lä ja Kemissä it­se­näi­syys­juh­lia vie­te­tään etänä

Ylennykset: It­se­näi­syys­päi­vän ylen­nyk­set puo­lus­tus­hal­lin­nos­sa ja re­ser­vis­sä – katso tästä Lapin ylen­ne­tyt

Ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrä voi kääntyä uuteen nousuun – joulun ja uu­den­vuo­den vai­ku­tus näkyy vasta myö­hem­min

Suomessa on todettu 283 uutta tartuntaa. Englantilaisesta ja eteläafrikkalaisesta virusvariantista kannetaan nyt huolta, mutta rokotus tehonnee niihinkin.

Farmaseutit Soile Pyykkö ja Kristiina Matikainen kuljettivat HUS Apteekkiin saapuneita ensimmäisiä koronarokotteita tapaninpäivänä rokotuspaikalle Helsingissä. Tammikuussa rokotteita tullee maahan noin 30 000-40 000 annosta viikossa.
Farmaseutit Soile Pyykkö ja Kristiina Matikainen kuljettivat HUS Apteekkiin saapuneita ensimmäisiä koronarokotteita tapaninpäivänä rokotuspaikalle Helsingissä. Tammikuussa rokotteita tullee maahan noin 30 000-40 000 annosta viikossa.
Kuva: Mauri Ratilainen

Koronaviruksen torjuntatoimissa ei saa nyt lipsua. Muussa tapauksia tartuntamäärät kääntyvät varmasti nousuun.

Tämä oli asiantuntijoiden pääviesti sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa tiistaina.

– Alustavaa näyttöä on siitä, että uusi virusvariantti on herkempi leviämään varsinkin nuorten keskuudessa, muistutti strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

Asian korostamista pidettiin tarpeellisena, koska vaikka Suomen luvut vaikuttavat nyt siedettäviltä, maailmalla pandemia jyllää täydellä voimalla. Esimerkiksi Britanniassa käyrä on jyrkässä nousussa. Siellä muuntunut variantti on pitkälti syrjäyttänyt vanhoja muotoja.

Luvut voivat olla alakanttiin

Suomessa on todettu viimeksi kuluneen vuorokauden aikana 283 uutta tartuntaa. Tapausilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden ajalta on 70.

– Tilanne kuitenkin vaihtelee, totesi ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta.

– Joulun aikaan ihmiset hakeutuivat testeihin normaalia vähemmän. Siksi tuo 283 voi olla aliarvio. Lähipäivät näyttävät, paljonko tartuntoja tulee lisää.

Muuntuneisiin viruskantoihin liittyviä tapauksia on todettu Suomessa toistaiseksi kolme. Niistä kaksi edustaa brittivarianttia ja yksi eteläafrikkalaista kantaa.

– Siitä ei kuitenkaan ole merkkejä, että näistä seuraisi tartuntojen jyrkkää nousua Suomessa, Puumalainen sanoi.

Tiedot varianteista rajallisia

Varianteista kertoi professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta. Hänen mukaansa viruksen perimä on muuntunut koko pandemian ajan tasaisesti.

– Näissä kahdessa tapauksessa muuntuminen on kuitenkin ollut nopeaa. Ne ovat viruksen sukupuussa täysin eri oksanhaaroja, ja varsinkin englantilainen variantti vaikuttaa tarttuvammalta.

Myös Suomessa syksyn kannat ovat erilaisia kuin kevään kannat.

– Ne liikkuvat globaalisti. Tiedot niistä ovat rajallisia ja tutkimukset jatkuvat, mutta asiantuntijoiden mukaan ei ole odotettavissa, että rokotukset eivät toimisi uusia variantteja vastaan, Vapalahti totesi.

Päättyykö lentokielto?

Virusmuunnosten leviämistä estetään Suomessa muillakin keinoilla kuin Britannian lentokiellolla.

THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta kertoi, että kaikkia Britanniassa joulukuun 7. päivän jälkeen olleita kehotettiin uuteen koronatestiin. Lisäksi Helsinki-Vantaan lentoaseman testauskäytäntöä tehostettiin 23. joulukuuta.

Vielä ei tiedetä, päättyykö Britannian lentokielto kahden viikon määräajan jälkeen 4. tammikuuta.

– Suomi on tässä suhteessa samassa tilanteessa kuin muut maat. Asia on pohdinnassa.