Ko­ro­naan liit­ty­viä kuo­le­mia on jo yli 406 000 ympäri maail­man

Ruotsi kertoi 23 uudesta koronakuolemasta, Espanja määräsi maskipakon, ja Moskova höllensi koronarajoituksia.

Moskova/Madrid
Venäläinen parturi käytti suojamaskia Moskovassa tiistaina.
Venäläinen parturi käytti suojamaskia Moskovassa tiistaina.
Kuva: SERGEI ILNITSKY

Koronapandemian vuoksi oli tiistaihin mennessä kuollut jo yli 406 000 ihmistä ympäri maailman sen jälkeen, kun tauti havaittiin Kiinassa viime vuoden joulukuussa. Kuolinluvut perustuvat uutistoimisto AFP:n tiistaina tekemiin laskelmiin, jotka pohjautuvat viranomaislähteisiin.

Ympäri maailman on varmistettu yli seitsemän miljoonaa tautitapausta.

Espanja on määrännyt kasvomaskien käyttämisen pakolliseksi, kunnes koronavirusepidemia on "pysyvästi voitettu", sanoi maan terveysministeri Salvador Illa tiistaina.

Maskien käyttö on ollut Espanjassa pakollista 21. toukokuuta lähtien julkisilla paikoilla, joissa kahden metrin turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Terveysministerin mukaan määräys pysyy voimassa, kunnes koronavirusta vastaan on olemassa tehokas hoitokeino tai rokote.

Espanjan maskipakon rikkomisesta voi saada korkeimmillaan sadan euron sakon.

Ruotsissa liki 46 000 todettua tartuntaa

Ruotsissa kerrottiin tiistaina 23 ihmisen kuolleen koronaviruksen seurauksena. Yhteensä Ruotsissa on raportoitu koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia 4 717.

Koronavirustartuntoja maassa on todettu yhteensä liki 46 000. Uusia tartuntoja rekisteröitiin torstaina pitkälti yli 200. Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan Ruotsin lisääntyneet tartuntamäärät johtuvat yksinkertaisesti siitä, että maassa testataan nyt entistä enemmän ihmisiä.

Moskovassa purettiin tiistaina koronaepidemian takia asetettuja karanteenimääräyksiä. Muun muassa kampaamot ja monet muut yritykset saivat jälleen aloittaa toimintansa.

Apulaispormestari Vladimir Jefimov arvioi uutistoimisto Tassille noin miljoonan moskovalaisen palaavan työpaikalleen tällä viikolla.

Venäjän vahvistetuista koronatartunnoista noin puolet on kirjattu pääkaupungin alueella. Venäjän koronatartuntojen kokonaismäärä, 485 000, on korkein maailmassa Yhdysvaltain ja Brasilian jälkeen.

Kuolleiden kokonaismäärä nousi tiistaina yli 6 000:n, mutta se on edelleen poikkeuksellisen alhainen suureen tartuntojen määrään verrattuna.