Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ko­ro­na-ai­ka­na voi liikkua vir­tuaa­li­seu­ras­sa – Kemi hankki Heia­Heia -so­vel­luk­sen, johon kaikki kau­pun­ki­lai­set voivat liit­tyä.

Sen jälkeen, kun Korhonen otti sovelluksen käyttöön, on treenikertoja kertynyt 70.
Sen jälkeen, kun Korhonen otti sovelluksen käyttöön, on treenikertoja kertynyt 70.
Sen jälkeen, kun Korhonen otti sovelluksen käyttöön, on treenikertoja kertynyt 70.

Yhdeksäsluokkalaisella Lilian Korhosella on rankka päivä takana. Koulutehtävät tuntuvat jotenkin raskaammilta, kun ne tehdään etänä kotona.

Korona-varotoimien vuoksi tauolla ovat Korhosen jalkapallotreenit sekä kuntosaliharjoittelu. Sen sijaan juoksemassa topparin paikalla pelaava Korhonen voi käydä.

Kemin Syväkankaan koulua käyvä Korhonen seuraa omaa liikunnallista aktiviteettiaan HeiaHeia -sovelluksen avulla.

– Sen jälkeen, kun aloitin sovelluksen käytön, on treenikertoja kertynyt yli 70. Sovellus on helppo käyttää ja treenien merkkaamiseen menee noin minuutti.


Sovelluksen myötä Korhonen on huomannut sen, kuinka paljon hänellä tulee liikuttua.

– Sovelluksesta näen, mitä teen ja mitä minun pitäisi tehdä enemmän. Esimerkiksi olen huomannut, että venyttely sekä kehonhuolto jäävät minulla aika vähäisiksi.

HeiaHeiassa voi suorittaa erilaisia hyvinvointi- tai liikuntahaasteita.

– Olen osallistunut esimerkiksi lankutus- ja vedenjuontihaasteisiin, Korhonen kertoo.

HeiaHeia on yhteisöllinen sovellus, jota voi käyttää sosiaalisen median tavalla. Niin halutessaan sovelluksen käyttäjä voi jakaa hyvinvointisuorituksensa muiden yhteisöön kuuluvien ihmisten kanssa ja ”kaverit” voivat kannustaa toisiaan sovelluksen kautta.

Esimerkiksi Korhosen valmentaja näkee hänen suorituksensa, samoin liikunnanopettaja.

– Olen saanut kehuja ja kannustusta sovelluksen kautta. Treenien merkkaaminen ja kannustus motivoivat liikkumaan, Korhonen pohtii.

Lilian Korhonen liikkuu paljon. HeiaHeia-sovelluksen avulla hän huomasi, että kehon-huoltoon pitäisi panostaa enemmän.
Lilian Korhonen liikkuu paljon. HeiaHeia-sovelluksen avulla hän huomasi, että kehon-huoltoon pitäisi panostaa enemmän.

Kemin kaupunki on ostanut HeiaHeia-sovellukseen lisenssin kaikille kaupunkilaisille tämän vuoden ajaksi.

– Tavoitteena on edistää kaupunkilaisten hyvinvointia sovelluksen kautta. Pyrimme tavoittamaan sovelluksen avulle laajoja massoja, Kemin liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja Matti Molander, kertoo.

HeiaHeia-sovelluksen pääkäyttäjä on kemiläinen liikunnanopettaja Olli Kelhä. Sovelluksen käyttöönottoa on jo kokeiltu kouluissa ja urheiluseuroissa.

– Aktiivisimmin sovellusta on käytetty Syväkankaalla ja Hepolassa, Kelhä kertoo.

Nyt HeiaHeia halutaan kaikkien kemiläisten käyttöön, Sovellus piti lanseerata isosti. Kaupunkilaisille ja liikunta-alan palveluntarjoajille oli tarkoitus järjestää tiedotustilaisuuksia. Korona sotki näitäkin kuvioita.

– Korona-varotoimet tekivät kuitenkin sen, että tällaiselle työkalulle on tarvetta, kun liikuntapaikat ovat kiinni.


Sovelluksessa on erilaisia eri yhteisöille räätälöityjä kuntoiluohjelmia, joissa monissa on myös videoidut ohjeet mukana.

– Yleisimmät urheilukellot voi synkronisoida HeiaHeian kanssa, jolloin sovellus toimii harjoituspäiväkirjana, Kelhä kertoo

Sovellus on siis ilmainen kaikille kemiläisille ja kemiläiset yhteisöt voivat Olli Kelhän kautta luoda sovellukseen omia tiimejään.

– Esimerkiksi urheiluseurat voivat ottaa työkalun käyttöön siten, että joku toimii virtuaalisen yhteisön valmentajana. Tämmöisenä aikana, kun ei päästä yhdessä tekemään juttuja, niin työkalun kautta on hyvä tsempata muita.


Kelhä korostaa, ettei HeiaHeia ole pelkästään liikuntasovellus, vaan sovellukseen voi merkitä monia muitakin hyvinvointiin liittyviä tekoja.

Hyvinvointia tukevista teoista saa hyvinvointipisteitä, joten sovellus toimii eräänlaisena pelinä: kun pisteitä on tarpeeksi, pääsee seuraavalle tasolle.

Tästä on kyse

HeiaHeia

HeiaHeia-sovellus on kaikille kemiläisille ilmainen. Voit ottaa sen käyttöön näin:

1) Lataa sovellus Googlen Play -kaupasta tai iStoresta. (Käytettäessä selaimen kautta mene osoitteeseen heiaheia.com ja klikkaa kirjaudu - luo tili)

2) Valitse ”luo tili” ja syötä koodi ”KEMI”

3) Luo oma tili

Sovelluksen käyttöönotossa voitte olla yhteydessä Kemin kaupungin HeiaHeia-neuvontaan p: 040-8458015. Teknisissä kysymyksissä voit olla yhteydessä myös HeiaHeian tukeen osoitteessa support.heiaheia.com ja jättää tukipyynnön.

Sovelluksen käyttö on varsin yksinkertaista:

+ -näppäimen takaa voit kirjata itsellesi liikuntasuorituksia tai hyvinvointitekoja. Saat näistä hyvinvointipisteitä, jotka ovat voimassa kolme kuukautta.

Kahvakuula-ikonin takaa puolestaan löytyy kirjasto eri harjoitteista. Valitsemalla harjoitteen, sovellus muistuttaa sinua tekemään lyhyitä harjoituksia muutaman kerran viikossa. Voit katsoa harjoituksiin mallia opetusvideoista. Harjoitusohjelman voit katkaista halutessasi milloin tahansa.

Etäliikuntatunneilla tehdään vaikkapa lumitöitä

Lumitöitä tai kävelylenkkejä, oli liikunnanopettaja Jani Hirsivaaran yhden etäliikuntatunnin toimeksianto. Tunnin edetessä liikuntasuoritukset tippuvat opettajan näkyville.

Koulujen liikuntaryhmät ovat HeiaHeia -sovelluksessa omina tiimeinään. Etäopinnoissa HeiaHeia on liikuntatuntien virtuaalinen luokkahuone.

– Toistaiseksi kokemukset ovat olleet hyvät. Virtuaaliluokassa on chatti. Tunnin aluksi oppilaat kommentoivat, että he ovat paikalla. Sovellus antaa dataa siitä kuka on tehnyt mitä oppilaiden kirjausten perusteella, kertoo liikunnanopettaja Elina Heikkilä Syväkankaan koululta.

Esimerkiksi kävelylenkki piirtyy gps:n ollessa päällä sovelluksessa kuvioksi, jonka voi jakaa muiden luokkalaisten kanssa.

Liikunnanopettavat toivovat, että virtuaaliopetuksen jälkeenkin heidän oppilaansa ottaisivat työkalun käyttöön.

– Jotkut vanhemmat epäilivät, etteivät heidän kuudesluokkalaiset lapset osaisi käyttää työkalua. Ei mennyt kuin hetki, niin suuri osa oli ottanut sovelluksen käyttöön ja saanut ensimmäiset hyvinvointipisteensä, Hirsivaara kertoo.