Lukijalta
Mielipide

Kont­ti­sen ke­sä­teat­te­ri an­sait­see kat­ton­sa, mutta ei muiden kus­tan­nuk­sel­la

Konttisen kesäteatterissa sekä yleisö että näyttelijät ovat säiden armoilla. Teatterin käytössä olevat kontit, wc ja kioskikoppi ovat vanhoja ja ränsistyneitä.
Konttisen kesäteatterissa sekä yleisö että näyttelijät ovat säiden armoilla. Teatterin käytössä olevat kontit, wc ja kioskikoppi ovat vanhoja ja ränsistyneitä.
Kuva: Leena Talvensaari

Kiitän Timo Tolosen (ps.) avausta rovaniemeläistä kesäteatteriyleisöä pitkään kastelleen ongelman esille nostamisesta (UR 28.4.). Meillä on 25 vuotta toiminut kesäteatteri, jonka jatkuvuus on vuosittain vaakalaudalla, sillä toiminnan rahoittavat lipputulot riippuvat säästä.

Emme kuitenkaan voi olla yhtä mieltä siitä, että kesäteatteritilan kattaminen suoraviivaisesti voitaisiin rahoittaa esimerkiksi ottamalla rahat Rovaniemen teatterilta ja Lapin kamariorkesterilta. Kaikki kulttuurin avulla hyvinvointia tuottavat tahot ovat kärsineet koronasta ennennäkemättömästi ja ansaitsevat kaiken mahdollisen tuen.

Emme halua olla ruokkimassa minkäänlaista vastakkainasettelua, vaan tekemässä hyvää kaupungille yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Tolonen on oikeassa, että Konttisen kesäteatterin alueessa on potentiaalia vaikka mihin! Kesäteatteria tuottava Neljäntuulentie ry onkin laajentanut toimintaansa muun muassa ilmaisiin puistotapahtumiin, jotka jatkuvat myös tänä vuonna.

Myös erilaiset konsertit ja muut yleisötapahtumat ovat meille mieluisia järjestettäviä, mutta sateen riskin vuoksi kiinnostus niitä kohtaan on vaihtelevaa. Kesäteatterin käytössä olevat kontit, WC ja kioskikoppi ovat käyttöikänsä lopussa. Kunnossa olevat puitteet avaisivat mahdollisuuksia tehdä suurempia ja monipuolisempia tuotantoja ja sitä kautta työllistää enemmän ihmisiä, elävöittää kaupunkia ja tuoda tuloja Rovaniemelle.

Siinä missä Tolonen puhui jopa näyttämön kattamisesta, olemme me rohjenneet haaveilla vasta katsomon ylle saatavasta sateensuojasta – kesä kuivaa kastelemansa näyttelijän, mutta yleisön osana märkyys on kurjaa.

"Investointi säädyllisiin olosuhteisiin Konttisen rannassa olisi avaus perinteisen kesäteatterin lisäksi monenlaiseen muuhunkin toimintaan."

Olemme Tolosen kanssa yhtä mieltä siitä, että investointi säädyllisiin olosuhteisiin Konttisen rannassa olisi avaus perinteisen kesäteatterin lisäksi monenlaiseen muuhunkin toimintaan, jota olemme jo järjestäneetkin ja olemme järjestämässä vastakin.

Rahoitusmalleja alueen infrastruktuurin kehittämiseksi varmasti löytyy, jos niiden selvittämiseen kaupungilla riittää tahtoa. Tässä selvitystyössä me kesäteatterilaiset olemme ilomielin apuna.

Työllistämme joka kesä noin 20 rovaniemeläistä ja tuotamme palvelua, joka on alueellamme ainutlaatuista. Toivomme, että Tolosen hyvä valtuustoaloite saa laajasti kannatusta ja arvomme rovaniemeläisenä kesätapahtumana piirtyy tärkeänä poliitikkojen mielissä myös vaalien jälkeen.

Eino HantulaKonttisen kesäteatterin tuottaja