Nimitykset: Sauli Pah­ka­sa­lo on Lapin Kansan uusi pää­toi­mit­ta­ja

Työelämä: Teol­li­suus­liit­to ja am­mat­ti­liit­to Pro aloit­ta­vat tiis­tai­na työ­tais­te­lu­toi­met, ulos­mars­se­ja Lapissa ja Oulussa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kon­su­li­pääl­lik­kö Tuo­mi­nen: "Olisi syytä har­ki­ta, että suo­ma­lai­set pää­si­si­vät Bri­tan­nias­ta ta­kai­sin kau­pal­li­sil­la len­noil­la"

Lentoliikenne Britanniasta Suomeen on keskeytetty kahdeksi viikoksi.
Lentoliikenne Britanniasta Suomeen on keskeytetty kahdeksi viikoksi.
Kuva: Pekka Aho

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom keskeytti Britanniasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen tammikuun 4. päivään saakka. Syynä on Britanniassa todettu koronaviruksen uusi muunnos, jota pidetään aikaisempaa tartuttavampana.

Euroopan komissio suositteli tiistai-iltana, että EU-jäsenmaat poistavat täydelliset matkustuskiellot Britanniaan ja Britanniasta tulevalle liikenteelle.

Komission mukaan esimerkiksi kotiin palaavien matkustajien ja hoitohenkilökunnan matkustamista olisi helpotettava.

Suomen perustuslaissa on säädös liikkumisvapaudesta. Sen mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan.

Onko Traficomin päätös ongelmallinen, valtiosääntö-oikeuden professori Veli-Pekka Viljanen?

– Lentoliikennettä voidaan tietysti rajoittaa, mutta jos henkilö tulee rajalle, hänet pitää päästää maahan. Enempää en halua lähteä tällä kertaa arvioimaan.

– Meillähän on erilaisia tilanteita, joissa lentoliikennettä on rajoitettu. Oli muun muassa tulivuorenpurkauksia.

Traficomin päätöksessä ei käsitellä lainkaan tätä perustuslain säädöstä. Onko kysymys kaukaa haettua, Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki?

– Me emme tietenkään voi emmekä halua rajoittaa Suomen kansalaisen oikeutta saapua Suomeen. Meidän toimivaltamme koskee nimenomaan lentoreittiä ja siihen kohdistuvia toimenpiteitä.

– Lähdemme siitä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut, että välittömät toimenpiteet ovat välttämättömiä tässä tilanteessa. Olemme kohdistaneet toimenpiteemme lentoreittiin, mutta tietenkään se ei kohdistu ihmisten oikeuteen palata maahan. Valitettavasti yksi matkustustapa on nyt pois käytöstä.

Pitäisikö suomalaisia konsulipalvelulain perusteella auttaa palaamaan Britanniasta, konsulipäällikkö Pasi Tuominen ulkoministeriöstä?

– Ainakin pitäisi pyrkiä auttamiseen ja olemme siihen pyrkineetkin. Jokaisen Suomen kansalaisen perusoikeus on palata maahan ja julkisella vallalla on velvoite turvata näiden perusoikeuksien toteutuminen.

Millä tavalla olette pyrkineet auttamaan?

– Tästä on keskusteltu muun muassa valmiuspäällikkökokouksessa. Olisi syytä harkita, onko THL:n esityksestä tehtyä Traficomin päätöstä syytä muuttaa sillä tavalla, että mahdollistettaisiin suorat kaupalliset lentoyhteydet, jolla Suomen kansalaiset voivat palata. Nythän Finnair jatkaa lentämistä Iso-Britanniaan, mutta on pakotettu lentämään koneet tyhjinä takaisin Helsinkiin. Tätä on monien mielestä vaikea ymmärtää.

Oletteko esittänyt tätä Traficomille?

– Tätä on esitetty ministeriöiden valmiuspäällikkökokouksessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi, että ulkoministeriö ei pysty järjestämään kotiutuslentoja lentokiellon takia. Onko tässä taas erimielisyys teidän ja Haaviston välillä?

– Ei tässä ole mitään erimielisyyttä. Päinvastoin, tässä haetaan ratkaisuja, miten voitaisiin avustaa.

Vieläkö niitä ei ole löytynyt?

– Tämä asia ei ole ulkoministeriön päätösvallassa. On kiinnitetty huomiota, että Traficomin tulisi tarkastella asiaa myös perusoikeusnäkökulmasta.

Miten suhtaudutte asiaan, Traficomin Jarkko Saarimäki?

– Olemme valmis muuttamaan päätöstä heti, kun THL muuttaa tilannearviotaan. Jos THL arvioi, että lennot ovat mahdollisia, voimme tarvittaessa muokata päätöstä hyvin nopeasti.

Juttua muokattu kello 15.07 ja 18.51: Täydennetty mm. Pasi Tuomisen kommentit.