pääkirjoitus: Suomi juhlii 106. it­se­näi­syys­päi­vään­sä en­sim­mäi­sen kerran puo­lus­tus­liit­to Naton jä­se­ne­nä – sul­je­tun itä­ra­jan takaa on turha odo­tel­la korkean tason on­nit­te­lu­ja

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ko­koo­mus lupaa esi­tel­lä, miten 100 000 työ­paik­kaa syntyy – korona ei ole Orpon mukaan syy lykätä pää­tök­siä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo moitti hallitusta työllisyystoimien puutteesta kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksessa Jyväskylässä. Koronakriisi on Orpon mukaan syy, miksi päätökset pitää tehdä juuri nyt.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että suomalaiset ymmärtävät työllisyystilanteen vakavuuden, mutta hallitus ei.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että suomalaiset ymmärtävät työllisyystilanteen vakavuuden, mutta hallitus ei.
Kuva: Jori Liimatainen

– En pysty ymmärtämään tekemättömyyttä työllisyystoimien kanssa. Minua suututtaa satojen tuhansien työtä vailla olevien ihmisten puolesta. Hallituksen viesti heille on, ettei työllisyyden edistämisellä mikään kiire ole. Miten niin ei ole? Koronakriisi ei saa olla veruke sille, ettei päätöksiä tehdä. Koronakriisi on syy, miksi päätökset pitää tehdä juuri nyt, Petteri Orpo sanoi.

Valtiovarainministeriö julkaisi viime viikolla oman listansa toimista, joilla Suomen työllisyysaste nousisi. Lista painottui tukkimaan varhaisen työelämästä poistumisen väyliä. Orpo sanoi, että hän ei ymmärrä sitä, että hallitus ei tee ratkaisuja syyskuun budjettiriihessä.

– Yksi kotikaupunkini Turun merkittävimmistä yrityksistä, Meyer Turku, kertoi juuri irtisanovansa 166 henkilöä, koska koronakriisi on muuttanut laivanrakennusteollisuutta dramaattisesti. Minua suututtaa Meyerin telakalta irtisanottujen ja satojen tuhansien muiden työtä vailla olevien ihmisten puolesta. Hallituksen viesti heille on, ettei työllisyyden edistämisellä mikään kiire ole. Miten niin ei ole?

Orpo sanoi pelkäävänsä, että Aurajoen rantoja kuljeksii jouluun mennessä yhä useampi toimeton, ja että sama monistuu muiden kaupunkien ja kylien raiteilla.

Orpo lupasi, että kokoomus esittelee keskiviikkona keinot 100 000 työpaikan luomiseksi. Hän muistutti myös siitä, että kokoomus kannattaa jokaista hallituksen esitystä, joka antaa ihmisille töitä.

Ansiosidonnainen kaikille

Orpo toisti Jyväskylässä kokoomuksen vaatimuksen laajentaa ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille. Nyt ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavat vain työttömyyskassaan kuuluvat. Vaatimuksen uudistuksesta esitti jo kesällä kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki.

– Kasvava pienyrittäjien ja ammatinharjoittajien joukko on käytännössä täysin ilman turvaverkkoa. Saimme asian korjattua väliaikaisesti osana koronatoimia. Se ei kuitenkaan riitä. Oikeudenmukaisuus edellyttää, että myös pienyrittäjien ja ammatinharjoittajien sosiaaliturvasta tehdään pysyvä, Orpo sanoi.

Orpo vaatii myös kevennyksiä ansiotuloverotukseen.

– Oikeudenmukaista olisi myös se, että ihmisille jäisi palkastaan enemmän käteen. Työn verotusta ei saa kiristää, kuten hallitus on nyt tekemässä. Miksi palkansaajan kukkaro tuntuu olevan se, josta nykyhallitus ajattelee aina voivansa viedä vähän lisää? Me haluamme, että ihmisille jää enemmän käteen heidän omista rahoistaan ja että työnteosta palkitaan.

Terapiatakuuseen 35 miljoonaa euroa

Orpo muistutti puheessaan kasvavista mielenterveysongelmista. Jopa joka neljäs suomalainen kertoo kärsineensä mielenterveyden ongelmista.

– Tärkein keino auttaa ihmisiä on taata nopea hoitoon pääsy. Tarvitsemme terapiatakuun.

Orpo kehotti hallitusta käyttämään 35 miljoonaa terapiatakuun toteuttamiseen, kuten kokoomus on esittänyt, ja kuten kansalaisaloitteen tekijät vaativat.

Suojamaskeista, hallituksen testaa, jäljitä ja eristä - strategiasta ja matkustajien pakkokaranteeneista Orpo ei halunnut Jyväskylässä puhua.

– Minulla on hallitukselle, pääministerille ja ministeri Kiurulle yksinkertainen viesti: Laittakaa nämä nyt vain kuntoon.