Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kisassa otetaan itsestä mittaa! - ne­li­kymp­pi­set tor­nio­lais­nai­set in­nos­tui­vat cross­fit­kil­pai­luis­ta

Heidi Pikkuhookana ja Hanna-Mari Nahkiaisoja ovat innostuneet crossfit-kisailusta. Valmentaja Joel Niemelä kertoo, että amatööriurheilijoiden harjoittelun määrää ja laatua määrittää muun muassa lähtötaso ja arjen kuormittavuus.
Heidi Pikkuhookana ja Hanna-Mari Nahkiaisoja ovat innostuneet crossfit-kisailusta. Valmentaja Joel Niemelä kertoo, että amatööriurheilijoiden harjoittelun määrää ja laatua määrittää muun muassa lähtötaso ja arjen kuormittavuus.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Torniolaiset Hanna-Mari Nahkiaisoja, 39 ja Heidi Pikkuhookana, 44, ovat innostuneet crossfitistä eli toiminnallisesta urheilusta niin paljon, että harjoittelevat lajia kilparyhmässä.

–Kilpaileminen on mukavaa. Kilpaillessa haastan itse itseänikin. En tiedä onko kilpailun sijoituksella mitään merkitystä minulle, kunhan saan itsestäni kaiken irti kilpailutilanteessa, Nahkiaisoja toteaa.

Crossfit on kuntoilumuoto, jossa tavoitteena on kehittää tasaisesti eri fyysisiä ominaisuuksia. Siihen kuuluu monenlaisia lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoituksia. Meri-Lapissa crossfitiin vihkiytyneitä yrityksiä on ollut vuodesta 2020 saakka, joskin crossfit-harjoituksia voi tehdä myös ihan tavallisillakin kuntosaleilla.

Nahkiaisoja ja Pikkuhookana pitävät lajista sen kokonaisvaltaisuuden vuoksi. Kilpailut tuovat harjoitteluun mukavan lisämausteen.

– Crossfitissä on paljon mukavia harjoituksia: painonnostoa, juoksua, aerobisia harjoituksia, Nahkiaisoja kertoo.

– Pidän eniten raskaista voimaliikkeistä tai niiden yhdistämisestä aerobisiin harjoituksiin, Pikkuhookana toteaa.

Crossfit on entisen voimistelijan Greg Classmanin kehittämä harjoittelumuoto, joka sisältää myös voimisteluharjoituksia. Nahkiaisoja ja Pikkuhookana myöntävät, että heille voimistelu on harjoitteista haastavinta.

Pikkuhookana huomasi pitävänsä kilpailemisesta hänen osallistuessaan Linna Masters -kilpailuun, joka on yli 35-vuotiaille aikuisille suunnattu kisa. Molemmat naiset osallistuivat myös viime kesänä myös Stadikan Stallone -kilpailuun.

Crossfitissä harjoitellaan myös voimistelutaitoja.
Crossfitissä harjoitellaan myös voimistelutaitoja.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Arki ensin

Crossfit Meri-Lapin yrittäjä, valmentaja Joel Niemelä kertoo, että crossfitsalin kilparyhmään kuuluu kymmenenkunta harrastajaaa.

Yhteensä salilla treenaa parikymmentä kisailusta kiinnostunutta.

– Kilparyhmäläiset harjoittelevat tavoitteellisesti menestyäkseen kisoissa, Niemelä kertoo.

Kilpatasolla harrastaminen vaatii sitoutumista harjoittelemiseen.

– Pitää tietysti muistaa, että kyseessä on amatööriurheilu, ja urheilijoilla on muutakin elämää elettävänä. Arki tulee aina ensin, sitten vasta urheilu. Emme pysty optimoimaan palautumistamme samalla tavalla kuin huippu-urheilijat, koska meillä on työt ja perheet. Muukin elämä on kuormittavaa, ei pelkästään harjoittelu, Niemelä toteaa.

– Ajankäytön kanssahan me kaikki kamppailemme, hän jatkaa.

Naiset innokkaita

Crossfit Meri-Lappi on kevään ja kesän aikana järjestämässä kaksi eri kilpailua. Kalotin kovakuntoisin järjestetään tulevana lauantaina Crossfit Meri-Lapin tiloissa Keminmaassa. Kesällä Kemin Sauvosaaren kentällä järjestetään Stadikan Stallone -kilpailu.

– Kalotin kovakuntoisin on kilpailuna kovatasoisempi kuin Stadikan Stallone. Liikkeet ja lajit ovat vaativampia. Oman alueen harrastajien lisäksi kilpailuun on tulossa osallistujia muun muassa Oulusta, Rovaniemeltä ja Seinäjoelta, kertoo Joel Niemelä.

Stadikan Stallone järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Osallistujia oli Tornion Pohjan Stadionilla noin seitsemänkymmentä. Nyt ilmoittautuneita tähän elokuussa järjestettävään matalan kynnyksen kilpailuun on jo yhdeksänkymmentä, mutta lisääkin mahtuu. Avointen sarjojen lisäksi osallistua voi myös yli 35-, yli 40- ja yli 45-vuotiaiden sarjoihin. Koska naiset ovat innokkaampia kisailijoita kuin miehet, on osa naisten sarjoista jo täynnä.

Hanna-Mari Nahkiaisoja, Joel Niemelä ja Heidi Pikkuhookana.
Hanna-Mari Nahkiaisoja, Joel Niemelä ja Heidi Pikkuhookana.
Tästä on kyse

Crossfit

Kuntoilumuoto, jossa tavoitteena on kehittää tasaisesti eri fyysisiä ominaisuuksia. Harjoittelun tavoitteena on kehittyä kaikissa seuraavista osa-alueista: 1) hengitys- ja verenkiertoelimistön kestävyys, 2) kestovoima, 3) maksimivoima, 4) nopeusvoima, 5) nopeus, 6) liikkuvuus, 7) koordinaatio, 8) ketteryys, 9) tasapaino ja 10) tarkkuus.

Harjoittelussa käytetään elementtejä muun muassa voimistelusta ja painonnostosta sekä muun muassa juoksusta, soudusta ja uinnista.

Crossfitia pidetään yhteisöllisenä lajina

CrossFit on rekisteröity tavaramerkki, jonka omistaa amerikkalainen yhtiö CrossFit Inc. Näin ollen salit, joiden nimessä on sana CrossFit, maksavat lisenssimaksua nimen käytöstä. Tavaramerkistä tullut kansankielinen sana suomen kieleen. Samasta lajista käytetään myös termejä functional fitness, crosstraining tai toiminnallinen harjoittelu ja toiminnallinen urheilu.

Meri-Lapissa on kaksi crossfitsalia: Crossfit Meri-Lappi sekä Crossfit Rosteri. Crossfit-saleilla on paljon tyhjää lattiatilaa ja irtonaisia välineitä, mutta ei ns. kiinteitä kuntosalilaitteita. Tavallisesti lajin harrastajat käyvät valmentajien ohjaamilla crossfit-tunneilla.

Crossfit-tunnilla tehdään salin ohjelmaan suunniteltu päivän treeni eli “wod” (workout of the day).