Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ki­roi­le­va rol­laat­to­ri­mum­mo syntyi, kun Anitta Ahonen kiu­kus­tui

Pitkän linjan stand up -koomikko Anitta Ahonen on noussut suosioon Tiktok-videoidensa kiroilevana rollaattorimummona.
Pitkän linjan stand up -koomikko Anitta Ahonen on noussut suosioon Tiktok-videoidensa kiroilevana rollaattorimummona.
Tamperelainen stand up -koomikko Anitta Ahonen vierailee aprillipäivänä Rovaniemellä Iso A ja ylipainovoimaa -esityksellään. Ahonen on viime kuukausina tullut tunnetuksi kiroilevana rollaattorimummona. Miten rollaattori on kulkenut kevään sääolosuhteissa, Anitta Ahonen?

– Rollaattori on pysytellyt sisätiloissa ja itse olen jo päässyt kulkemaan jalan, bussilla, ratikalla, taksilla tai junalla.

Miten ja milloin syntyi rollaattorimummon hahmo?

– Olin selkäkipuinen sairaalasta palattuani ja jouduin kulkemaan rollaattorin kanssa, kun yritin kuntouttaa itseäni. Oli sohjoa eikä rollaattorin kanssa ollut helppoa kulkea. Meni hermo ja latasin 4. tammikuuta lyhyen 15 sekunnin videon Tiktokiin. En ollut luomassa mitään hahmoa, vaan tein kiukkuvideon, ja loppu on historiaa. Minulla on nyt 58 500 seuraajaa, ja hittivideota on katsottu 1,5 miljoonaa kertaa. Suosio yllätti minut täysin.

Mitä kuuluu koomikon kevättalveen?

– Keikkojahan tässä on tehty jo helmikuun loppupuolesta asti, ja maaliskuusta asti olen esittänyt sooloa Iso A ja ylipainovoimaa Tampereen Komediateatterissa.

Toimiiko samanlainen komiikka livenä, etänä ja somessa vai vaikuttaako esiintymiskanava kovastikin siihen?

– Livenä on helpompi esiintyä. Etäkeikoissa vaikeutta lisää se, ettei ole vuorovaikutusta, kun ihmisten kamerat ovat kiinni ja mikit mutella. Olen vitsaillut, että otetaanko vielä töpseli seinästä. Etänä voi kuitenkin tehdä webinaareja, striimikeikkoja ja kaikkea siltä väliltä. Tiktokissa en tee stand uppia, vaan puran paineita hassutellen.

Millä mielin saavut Rovaniemelle ja millainen keikka on luvassa?

– Rovaniemi on tuttu kaupunki ja mukava paikka. Olen esiintynyt vuosia pikkujouluaikaan ravintola Comicossa ja ulkokeikkaakin on tullut Rovaniemellä tehtyä. Luvassa on tietysti hauska ilta. Olen esittänyt Iso A ja ylipainovoimaa -sooloa Tampereella, Porissa ja Oulussa vuodesta 2019 ja päivittänyt juttuja matkan varrella.

Iso A ja ylipainovoimaa, Anitta Ahosen stand up -soolo pe 1.4. klo 19 Lappia-talon Saivo-näyttämöllä. Liput 28 e.