tähtijuttu: Kemin Seudun Osuus­pan­kin hen­ki­lös­tö kyy­ne­leh­ti poh­joi­sen isosta pank­ki­jät­ti­läi­ses­tä ulos­jää­mis­tä

Tilaajille

Kir­jeen­vaih­to lo­hi­re­gaa­lis­ta jatkuu Tor­nion- ja Muo­nion­jo­ki­var­ren ka­las­ta­jien ja vi­ran­omais­ten kesken

Jokivarresta lähti kirje valtioneuvostoon. Ministeriössä on valmistumassa oikeudellista tilaa koskevan selvitys.

Tornionjokivarressa käydään vääntöä lohiregaalin laillisuudesta. Näkemykset poikkeavat kalastajien ja viranomaisten kesken.
Tornionjokivarressa käydään vääntöä lohiregaalin laillisuudesta. Näkemykset poikkeavat kalastajien ja viranomaisten kesken.
Kuva: Pentti Vuosaari

Tornionlaakson kalastus- ja osakaskunnat ovat kirjelmöineet valtioneuvostoon lohiregaalista. Jokivartisten asiamiehenä oleva Kalervo Aska kritisoi, että Suomi patistaa Euroopan unionin jäsenmaita noudattamaan oikeusvaltioperiaatteita.

– Suomi ei itse noudata oikeusvaltioperiaatteita. Suomi soveltaa ns. regaalioikeuttaan lohenkalastukseen Tornionjoella ilman, että kyseistä valtion yksinoikeuden laajuutta ja merkitystä olisi selvitetty valtiosäännön ja perustuslain omaisuudensuojan kannalta minkään lain osalta. Regaalioikeuden pönkittämiseksi valtion virkakoneisto on ryhtynyt järjestelmällisesti kiistämään jokivarsia ikiaikaisesti asuttaneiden ihmisten kalastusoikeudet, eli asianosaisuuden, estääkseen regaalioikeuden ratkaisemisen oikeusteitse, todetaan Tornionjoen kalastus- ja osakaskuntien kirjeessä.