Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Pääkirjoitus: Vii­mei­nen­kin hy­väk­syi, Na­to-kat­se nyt pi­kai­ses­ti Suomen rooliin puo­lus­tus­lii­tos­sa

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Kir­ja-ar­vio: Colleen Hoover avaa pa­ri­suh­de­vä­ki­val­lan kaavan mil­joo­na­myyn­tiin yl­tä­nees­sä me­nes­tys­ro­maa­nis­saan

Colleen Hoover on saanut suosiota paitsi kirjojensa myös TikTokin #BookTok-yhteisön ansiosta.
Colleen Hoover on saanut suosiota paitsi kirjojensa myös TikTokin #BookTok-yhteisön ansiosta.
Kuva: Julien Poupart

Yhdysvaltalaisen Colleen Hooverin (s. 1979) kansainvälistä lukijakuntaa kovasti kiinnostava parisuhde- ja perhedraama alkaa kuin kovakantinen harlekiini ja päättyy ainakin vähän toisin kuin kovakantinen harlekiini. Kansien väliin Texasissa varttunut, viralliselta nimeltään Margaret Colleen Fenel kuitenkin lataa tymäkkää tekstiä parisuhdeväkivallasta ja sen vaikutuksista lapsiin.

Yli 20 miljoonan kappaleen kirjamyyntiin yltänyt Hoover on sosiaalialan ammattilainen, ja tämä painotus näkyy hänen lähinnä nuorille suunnatussa varhaistuotannossaan.

Nuorekkuus ilmenee myös sosiaalisen median kanavista erityisesti TikTokissa, jossa Hooverin harlekiinipokkarityyppiset romanssit ja niihin integroituvat eroottiset kohtaamiset kokoavat innokkaita faneja.

Yhdysvalloissa vuonna 2016 ilmestynyt It Ends with Us teki Hooverista myös BookTok-tähden.

Helposti sulava, lukijaa kielellisesti konstailemattomalla tavalla lähestyvä teksti yhdistyneenä melko monipuoliseen pohdintaan yksilön rajoista ja oikeudesta fyysiseen ja henkiseen koskemattomuuteen, salakavalasti raaistuvasta ja eskaloituvasta parisuhdeväkivallasta ja kaiken tämän ylisukupolvisesta jatkumosta resonoivat vahvasti myös tässä ajassa.

Mainessa pormestarin tyttärenä kasvanut 23-vuotias Lily on juuri pitänyt muistosanat isänä rakastamansa ja ihmisenä vihaamansa miehen hautajaisissa, kun hän Bostonin kattojen yllä tapaa komean neurokirurgin pahoinpitelemässä puutarhatuolia.

Lilyn kannattaisi uskoa ensivaikutelmaan, sillä kolmekymppinen Ryle tulee jatkossakin tiukan paikan tullen tarttumaan joko nyrkkeihinsä tai kättä pitempään.

Lily on kasvanut väkivaltaisessa kodissa ja väsynyt kuuntelemaan äitinsä puolustuspuheita sen jälkeen, kun pikkukaupungin tukipilari on töninyt häntä päin seiniä tai kuristanut tainnoksiin.

Tahdotonta äitiään ihmettelevä Lily pitää päivänselvänä, että hän itse jättäisi pahoinpitelevän kumppanin ensimmäisen rajanylityksen jälkeen.

Lily on joutunut lukemaan väkivallan maantiedettä myös nuoruudenrakkautensa, kodittoman Atlasin iholta. Atlas on paennut väkivaltaista isäpuoltaan asumattomaan taloon Lilyn naapurissa, ja sieltä alkaa näiden kahden elämänmittainen sydänten synkronia, jonka tasatahtista sykintää he haluavat jatkaa aikanaan Bostonissa.

Niin itsenäinen ja vanhempiensa virheistä oppivainen kuin Lily pyrkiikin olemaan, hänen elämäänsä määrittää kaksi erilaista miestä.

Romaanin kerronta kulkee kahdessa tasossa, joista menneisyyttä ja samalla Lilyn suhdetta Atlasiin valottavat Lilyn kirjeet hänen ihailemalleen TV-juontajatähti Ellen DeGeneresille.

Boston yhdistää päähenkilöiden elämänkohtalot. Lilyllä on vakavien valintojen paikka: valitseeko hän äitinsä osan nyrkkeilysäkkinä vai haluaako hän seuraavalle sukupolvelle jotakin parempaa.

Stereotyyppisistä sukupuolirooleistaan ja romanttisten ratkaisujen kaikkivoipaisuudesta huolimatta Hooverin kirja pitää otteessaan ja antaa ajatuksillekin ruokaa.

Poiminta

Romaani

-

Colleen Hoover: Se päättyy meihin. Suomentanut Sirpa Parviainen. WSOY 2023.

Kriitikko kiteyttää

Plussat

Vaikeasta aiheesta totuudellisesti ja paradoksaalisen koukuttavasti.

Moniulotteiset hahmot tyyliin ”Ei ole olemassa pahoja ihmisiä. Olemme kaikki vain ihmisiä, jotka tekevät pahoja asioita”.

Miinukset

Miksi ratkaisu naisen elämän kysymyksiin löytyy niin kovin usein miehestä?