Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Kil­pis­jär­vel­lä ha­vait­tiin sun­nun­tai­na koko Eu­roo­pas­sa täysin uusi lin­tu­la­ji, kam­tshat­ka­nuu­ni­lin­tu

Lopullisesti lajinmääritys varmistuu, kun linnulta pudonneista höyhenistä tehdään DNA-analyysi

Euroopalle uusi laji kamtshatkanuunilintu kuvattuna Kilpisjärvellä 18. heinäkuuta 2021.
Euroopalle uusi laji kamtshatkanuunilintu kuvattuna Kilpisjärvellä 18. heinäkuuta 2021.
Kuva: Petteri Lehikoinen / Avescapes

Birdlife Suomi kertoo, että Kilpisjärvellä havaittiin Suomen ja tiettävästi koko Euroopan ensimmäinen kamtshatkanuunilintu (Phylloscopus examinandus).

Käsivarren Lapissa retkeilemässä olleet Hanna Laakkonen sekä Petteri ja Aleksi Lehikoinen kuulivat linnunlaulua, jota eivät tunnistaneet. Lintu näytti lapinuunilinnulta, mutta ääni ei ollut sen.

Laulu tunnistettiin ja määritettiin kamtshatkanuunilinnuksi. Varmistukseksi lintu vielä pyydystettiin ja mitattiin. Lopullinen lajimääritys varmistuu vasta, kun linnusta pudonneista höyhenistä tehdään DNA-analyysi.

Kamtshatkanuunilintu pesii Aasian itäisimmissä osissa Tšuktšien niemimaalla, Kamtšatkan niemimaalla sekä Sahalinin saarella. Lintu talvehtii Filippiineillä ja Indonesiassa. Euroopasta ei ole aiempia hyväksyttyjä havaintoja lajista.

Edellisen kerran Suomessa tavattiin täysin uusi lintulaji, kivikkosatakieli toukokuussa.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, riittävätkö määritysperusteet, ja onko lintu luonnonvaraisesti tullut Suomeen. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa havaittiin hyväksytysti 482 luonnonvaraista lintulajia.