Maastopalo: Pel­los­sa palaa neljän heh­taa­rin ko­koi­nen maas­to­pa­lo – Syt­ty­mis­syy­tä ei tiedetä

Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Ki­lo­met­rin mit­tai­nen tai­de­näyt­te­ly, kau­pun­ki­pulk­kia ja kuk­ka­lois­toa – avoi­meen kult­tuu­ri-idea­ha­kuun tuli 20 eh­do­tus­ta

Kaupungin järjestämän avoimen haun kautta löytyi uusia ideoita Rovaniemen kulttuurin kehittämiseen.

Elo-syyskuun vaihteessa järjestettävässä näyttelyssä esitellään Elsa Montellin raanuja ja ryijyjä. Arkistokuva vuodelta 1998.
Elo-syyskuun vaihteessa järjestettävässä näyttelyssä esitellään Elsa Montellin raanuja ja ryijyjä. Arkistokuva vuodelta 1998.
Kuva: outi torvinen

Rovaniemen kaupungin kulttuuritoimisto järjesti toukokuussa avoimen haun, jossa etsittiin ideoita ja tekijöitä toteuttamaan Rovaniemen uutta kulttuuriohjelmaa yhteistyössä kaupungin kulttuurituottajien kanssa. Ehdotuksista on nyt valittu yhteensä neljä toteutukseen menevää ideaa.

Valituissa kulttuuriteoissa painotettiin erityisesti luontoteemaa, osallisuutta ja luovuutta. Toiminnan katsottiin kohdentuvan laajasti eri ikäisille kaupunkilaisille.

Yksi toteutettavista ideoista on Ounasvaaran luontopolulle ripustettava Suomen pisin taidenäyttely. Tavoitteena on rakentaa jopa kilometrin mittainen näyttely yhteistyössä Kuvataideyhdistys Maahisten ja Lapin kuvataideseura Palaksen kanssa.

Teolla kannustetaan kaupunkilaisia liikkumaan luonnossa, nauttimaan taiteesta ja sen tekemisestä sekä luonnon hyvinvointivaikutuksista. Näyttelyn valmistelun yhteydessä järjestetään myös työpajatoimintaa ja myös koulujen ja päiväkotien toivotaan vierailevan kohteessa.

Montell-Saanio raanut ja ryijyt -näyttely nostaa esiin Oikaraisen kylän ainutlaatuista kulttuurihistoriaa ja esittelee samalla Oikaraisen vanhan koulun mahdollisuutta kyläkulttuurikeskuksena ja olohuoneena. Näyttely nostaa Elsa Montellin (1926–2019) raanut ja ryijyt ja Matti Saanion 96 valokuvan kokoelman, sekä Oikaraisen historian esille paikallisille, sekä matkailijoille. Näyttely järjestetään elo-syyskuun vaihteessa sijoittuen myös osaksi Rovaniemi-viikkoa. Työryhmään kuuluvat Becky Hastings, Mervi Löfgren Autti ja Jenni-Liisa Yliniva.

Kaupunkipulkat saavat ihmiset ja matkatavarat liikkeelle. Tavoitteena on tehdä Rovaniemestä maailman pulkkailu- ja talviulkoilukulttuurin pääkaupunki. Kaupunkipyörien tapaan ihmiset voivat vapaasti lainata kaupunkipulkkia ja käydä laskemassa mäkeä merkityillä paikoilla tai vetää matkalaukkunsa asemalta hotelliin.

Lisäksi rakennetaan pulkkaparkit, joista pulkkia on helppoa lainata ja joihin ne voi käytön jälkeen palauttaa. Kaupunkipulkka on edullinen ja omaleimainen tapa tuoda esille arktista omalaatuisuuttamme. Idean isä on Antti Autioniemi.

Anna kaikkien kukkien kukkia -kampanja haastaa kaikki kaupunkilaiset kukkaistempaukseen valmistamaan luonnonmateriaaleja käyttäen omia kukkakuvioita tai mandaloita elokuun viimeisellä viikolla. Kaupunkilaiset voivat valokuvata oman kukkasensa ja lähettää kuvat kampanjan käyttämälle digitaaliselle alustalle.

Kukista tehdään tehdä myös lyhyt ympäristötaidehaastevideo, joka julkaistaan Suomen luonnon päivänä. Lisäksi asukkaille järjestetään työpaja, jossa valmistetaan yhdessä jättimäinen kukka. Työryhmään kuuluvat Anne Niskanen ja Hanna-Leena Metsävainio.

Avoimeen hakuun tuli kaikkiaan 20 ehdotusta, joista valittiin parhaat ideat yhdessä kulttuurituottajien ja vaikuttajatoimielinten edustajista koostuvan raadin kanssa. Edustajina olivat mukana Maija Pirttijärvi (sivistyslautakunta), Minna Muukkonen (vammaisneuvosto), Minna Uusiautti (kyläjaosto), Raili Kerola (vanhusneuvosto) ja Ritesh Pulkamo (nuorisohallitus).