Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kiin­teis­tö­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa sopu – lakko väl­tet­tiin viime het­kel­lä

Ilman valtakunnansovittelijaa löytyi kaksivuotinen ratkaisu.

Torstaille ja perjantaille aiottu lakko peruuntui viime hetkellä. Kuvituskuva
Torstaille ja perjantaille aiottu lakko peruuntui viime hetkellä. Kuvituskuva
Kuva: Jussi Leinonen

Kiinteistöpalvelualan työriidassa on saavutettu sopu, kertoi Palvelualojen ammattiliitto PAM myöhään keskiviikkoiltana. Sekä PAMin että Kiinteistötyönantajien hallitukset hyväksyivät työehtosopimusratkaisun, joka on kaksivuotinen.

Sopu merkitsee sitä, että torstaille ja perjantaille ilmoitettu lakko peruuntui aivan viime hetkellä. Lakon piirissä olisi ollut noin 27 000 työntekijää.

Aiemmin keskiviikkona PAM ja Kiinteistötyönantajat hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. PAMin mukaan ratkaisu kuitenkin löytyi illalla pitkien keskustelujen jälkeen.

– Neuvottelut olivat erittäin vaikeat eikä tätä ratkaisuakaan ollut helppo hyväksyä. Olen kuitenkin tyytyväinen, että saimme kiinteistöpalvelualan ammattilaisille palkankorotukset euroissa, ja se nostaa pienimpiä palkkoja suhteessa huomattavasti enemmän. Työolosuhteissa ja palkkauksessa on edelleen paljon työtä tehtävänä, mutta nyt pohjaa on kuitenkin parannettu, arvioi PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Sopimuksessa ei ole kertaerää

Hieman yli kaksivuotinen sopimus on voimassa kuluvan maaliskuun alusta vuoden 2025 maaliskuun loppuun. Se tuo PAMin mukaan työntekijöille parannusta sekä palkkoihin että työehtoihin.

Neuvotteluprosessi oli pitkä ja vaiherikas. Kuukausien neuvotteluiden ja kahden lakon jälkeen molemmat osapuolet hylkäsivät valtakunnansovittelijan kolmannen sovintoehdotuksen keskiviikkoaamuna. Lopulta illalla kuitenkin löytyi ratkaisu.

Nyt sovitun mukaisesti alimmat palkat nousevat sopimuskauden aikana 1 809 eurosta 1 938 euroon eli 7,1 prosenttia.

Henkilökohtaisia palkkoja korotetaan toukokuusta alkaen 95 euroa kuukaudessa eli 0,59 euroa tunnilta. Elokuusta 2024 ne nousevat 1,8 prosenttia.

Taulukkoja puolestaan korotetaan toukokuussa nyt sovitun mukaan 4,4 prosenttia, ja elokuussa 2024 korotus on 1,8 prosenttia.

Kertaerää ratkaisussa ei ole, koska ensimmäiset palkankorotukset aikaistuvat.