pääkirjoitus: Yh­teis­ym­mär­rys­asia­kir­ja avasi Suo­mel­le ja Ruot­sil­le ovet Naton jä­se­nyys­neu­vot­te­lui­hin – Turkki sai ha­lua­man­sa, vaikkei mikään muu­tu­kaan

Ruokahuolto: Suomen vil­ja­va­ras­tot hu­pe­ni­vat his­to­rial­li­sen vä­häi­sik­si

Mainos: Lapin Kansa Digin ke­sä­tar­jous: 17,90 € 3kk, vain tänään.

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kiin­nos­tus alue­vaa­lia kohtaan ei ole suuri, mutta vaa­leis­sa valitut päät­tä­jät pää­se­vät ra­ken­ta­maan jotakin uutta. Sii­li­puo­lus­tus­ta parempi on avoin asenne.

Aluevaalit käydään koronapandemia varjossa.
Aluevaalit käydään koronapandemia varjossa.
Kuva: Kirsi Junttila
Suomalaiset pääsevät kohta äänestämään kautta aikain ensimmäisissä aluevaaleissa, mutta äänestysinto näyttää olevan vähäinen. Kunnallisalan kehittämissäätiön tekemän kyselytutkimuksen mukaan kaikista äänestysikäisistä 41 prosenttia aikoo äänestää varmasti.

Tieto on hätkähdyttävä. Kesällä järjestettyjen kuntavaalien alla 60 prosenttia vastaajista ilmoitti äänestävänsä varmasti ja äänestysaktiivisuus jäi lopulta 55 prosenttiin. Mikäli tästä voi jotakin päätellä, äänestysprosentti voi aluevaalissa painua alle 40 prosentin.

Äänestysintoa saattaa tavanomaisen "nukkumisen" ohella laskea ainakin kaksi uutta tekijää. Vaalipäivä on 23. päivä tammikuuta eli keskellä sydäntalvea. Näyttää myös todennäköiseltä, että koronapandemian takia säädetyt rajoitukset ovat voimassa vielä tammikuussa ja ne osaltaan hillitsevät ihmisten intoa liikkua.