Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kes­kus­te­lu ah­ma­tuo­mios­ta pal­jas­taa kak­si­nais­mo­ra­lis­min

Tuoreet ahman jäljet hangella kuvattiin Käsivarressa viime huhtikuussa.
Tuoreet ahman jäljet hangella kuvattiin Käsivarressa viime huhtikuussa.
Kuva: Tapio Nykänen

Lappilaismiehen saama tuomio törkeästä metsästysrikoksesta (LK 6.7.) on oikeutetusti herättänyt keskustelua eläinsuojelurikkomuksista ja niistä saatavista tuomioista.

Lue lisää: Mies ajoi Sal­las­sa ahman yli, ampui kuonoon ja hukutti avan­toon 

Keskustelu ja tuomion saama huomio paljastavat kuitenkin valitettavan todellisuuden kaksinaismoralismista: yksittäinen julma teko rauhoitettua eläintä kohtaan herättää ihmisissä suuttumusta, kun samaan aikaan Suomessa tapetaan päivittäin yli 236 000 tuotanto-olosuhteisiin kasvatettua ja jalostettua maaeläintä ihmisten ruokatottumusten tyydyttämiseksi.

Suomessa tuotantoeläimiin kohdistuneista eläinsuojelurikkomuksista annetaan vuosittain reilusti alle sata tuomiota, ja yleisimmin törkeistäkin rikkomuksista napsahtaa päiväsakkoja. Ruokaviraston mukaan vuonna 2022 tuotantoeläimiin kohdistuvia eläinsuojelutarkastuksia tehtiin yli 3000 kappaletta ja peräti 38 prosentissa kohteista havaittiin eläinsuojelulain vastaisia epäkohtia.

Huomioitavaa on, että lemmikkieläimiin kohdistuneet laiminlyönnit johtavat viranomaisten toimenpiteisiin tuotantoeläimiä useammin.

Lapin käräjäoikeuden tuomiossa ahman tappanut henkilö määrättiin korvaamaan valtiolle ahman arvo, 12 000 euroa. Miten voidaan määritellä yksittäisen eläimen (tai elämän) rahallinen arvo – ja mitkä tekijät ovat päätöksen taustalla? Verrokkina muutamat tuotantoeläimet: aikuisen lampaan hinta on 60–80 euroa, munijakanan 20–30 euroa ja välitysvasikan alle 200 euroa.

Moraalisesti tappamisen tai tappamisen tukemisen omilla kuluttajavalinnoilla pitäisi olla aina tuomittavaa riippumatta siitä, mikä yksilö on kyseessä. Miksi tuotantoeläimiin kohdistuvat eläinsuojelurikkomukset eivät saa samanlaista huomiota, vaikka ne ovat tilastojen valossa ja eläinlääkärien lausuntojen perusteella arkipäivää?

Meillä ihmisillä on moraalinen velvollisuus ja kyky kohdella jokaista yksilöä tasavertaisesti. Siitä ei tule tinkiä.