Pääkirjoitus
Tilaajille

Keskusta voi yrittää kääntää kannatuksensa nousuun puheenjohtajaa vaihtamalla, mutta riittääkö se?

Keskustassa harkitaan puheenjohtajan vaihtamista, jotta kannatus kääntyisi nousuun, mutta riittääkö se? Viimeiseksi keinoksi jää hallitusero.

Lauantaina selviää, kuka johtaa keskustaa seuraavat kaksi vuotta. Vaikka ehdokkaita on neljä, kisa on kahden kauppa. Voittaja on istuva puheenjohtaja, ex-valtiovarainministeri Katri Kulmuni Torniosta tai tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko Turusta. Jälkimmäinen lähtee kisaan ennakkosuosikkina. Ylen kyselyssä hänen puolesta liputti 47 prosenttia puoluevaltuuston- ja hallituksen sekä eduskuntaryhmän edustajista. Kulmuni sai 33 ja varapuheenjohtaja Petri Honkonen kymmenen prosenttia äänistä, neljäs ehdokas Ilkka Tiainen prosentin. Saarikko oli vahvin vastaavassa kyselyssä myös heinäkuussa. Tuolloin hän päihitti Kulmunin prosentein 47–38.

Vaikka puheenjohtajan valinta on noin 2 500 puoluekokousedustajan käsissä, puolue-eliittikysely kertoo puolueväen tunnoista. Ilmapiiri on kääntynyt vain vuoden puheenjohtajana toiminutta Kulmunia vastaan. Syyt tähän löytyvät puolueen gallup-kannatuksesta, joka on pysytellyt ennätysalhaalla, vain kymmenen prosentin tuntumassa, vaikka kannatuksen kääntäminen nousuun on ollut Kulmunin ykköstavoite. Hallituksen toiseksi suurin puolue on pudonnut gallupeissa kauas kärjestä. Keskusta on vasta viidenneksi suosituin puolue, mitä voi pitää katastrofina pohjoisen mahtipuolueelle.