Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä neljä uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa kuusi, yli 70-vuo­tiai­den ja ris­ki­ryh­mien ro­kot­ta­mi­nen vii­väs­tyy, ta­lou­den suh­dan­ne­nä­ky­mät yhä heikot

17.00 Lapin sairaanhoitopiirissä neljä tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu neljä uutta tartuntaa keskiviikkona.

Tapauksista kaksi todettiin Ranualla ja yksi Rovaniemellä. Näissä tapauksissa kaikki henkilöt olivat olleet jo valmiiksi karanteenissa.

Lisäksi Kittilässä todettiin tartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä.

Kuluvalla viikolla, eli viikolla neljä, on Lapin sairaanhoitopiirissä todettu tähän mennessä yhteensä seitsemän tartuntaa. Viime viikolla tartuntoja todettiin 26, sitä edellisellä viikolla viisi.

15.05 Koronanäytteenotto Kolarin kunnassa moninkertaistunut, jatkotartuntoja ei ole todettu

Kolarissa koronanäytteitä on otettu moninkertaisesti aiempiin viikkoihin nähden. Äkäslompolon koululla, kirkonkylän alakoulussa (Kolarin koulu), tai tunturialueen päiväkodeissa ei ole toistaiseksi todettu yhtään jatkotartuntaa.

Tällä hetkellä Kolarissa sairastuneet ovat kotihoidossa. Perusopetus (0.–9. luokka) toimii normaalisti lähiopetuksena.

Parhaillaan Kolarissa rokotetaan hoitohenkilökuntaa, joka hoitaa infektiopotilaita. Lisäksi on rokotettu Tannan henkilökunta ja asukkaat.

Seuravaaksi on käynnistymässä yli 80-vuotiaiden kuntalaisten rokotukset, kuntalaisiin otetaan kunnasta yhteyttä rokotusjaan sopimiseksi.

Viikon 7 jälkeen päästään todennäköisesti rokottamaan yli 75-vuotiaita ja sitä nuorempia ikäryhmiä, edellytyksenä se, että rokotteita saadaan kuntaan.

Ruotsin puolella töissä käyville kolarilaisille suositellaan tällä hetkellä koronatestissä käymistä kerran viikossa joko työnantajan järjestämänä tai terveyskeskuksessa. Ajan testiin voi varata terveyskeskuksesta.

15.00 Sallassa yksi uusi tartunta, 30 altistunutta

Sallassa on todettu yksi uusi tartunta aikaisemmin ilmoitetussa tartuntaketjussa karanteeniin määrätyllä henkilöllä.

Sallassa todettiin sunnuntaina 24.1.2021 kaksi koronavirustartuntaa ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä. Jäljitystyössä todettiin noin 30 altistunutta, jotka on asetettu karanteeniin.

Altistumisia on voinut tapahtua myös seuraavissa jo aiemmin ilmoitetuissa paikoissa:S-market Erätuli maanantaina 18.1.2021 klo 14–15.

K-market Puolukka ja Sallan Alko lauantaina 23.1.2021 klo 16–17.

Johtava lääkäri Paula Kaakkurivaara korostaa, että koronavirustestiin tulee hakeutua lievissäkin koronavirusinfektioon viittaavissa oireissa.

12.46 Länsi-Pohjassa kuusi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu tiistain jälkeen kuusi uutta tartuntaa, kertoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila. Hän kertoo, että tapausten jäljitys on kesken, eikä vielä tässä vaiheessa pystytä kertomaan, liittyvätkö tartunnat tunnettuihin ketjuihin.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee, että hiihtolomaviikolla ei järjestetä rippileirejä, vaan ne siirretään myöhempään ajankohtaan.

Lähestyvien ylioppilaskirjoitusten suhteen työryhmä linjaa, että kirjoituksiin voivat koronaturvallisuusohjeita noudattaen osallistua myös lievästi oireilevat opiskelijat, joiden koronavirusnäyte on negatiivinen. Koronaturvallisuusohjeet tarkoittavat turvavälejä ja kasvomaskin käyttöä. Pandemiatyöryhmän tilannekatsauksesta lisää täällä.

12.41 Koko Suomessa 496 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu 496 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tartuntojen määrä epidemian alusta alkaen on 43 616.

9.06 Lapin yliopisto järjestää valintakokeensa todennäköisesti kampuksella

Yliopistot ovat jatkaneet vuoden 2021 opiskelijavalintojen valmistelua ottaen huomioon vallitsevan koronavirustilanteen. Tavoitteena on, että kevään ja kesän valintakokeet järjestetään kampuksilla tai muissa fyysisissä tiloissa.  Yliopistot ovat myös linjanneet, että valintaperusteisiin ei tehdä muutoksia. Hakijat saavat 16.3. mennessä tiedon siitä, miten valintakokeet toteutetaan.

8.49: Koronavuosi toi ennätystukia Lappiin

Pohjois-Suomessa viime vuosi oli ennätysvuosi yritysrahoituksen myönnöissä. Lapissa rahoitusta myönnettiin 16,6 miljoonaa euroa. Summa kasvoi merkittävästi verrattuna vuoteen 2019, jolloin rahoitusta myönnettiin 11,9 miljoonaa euroa. Lapissa vuotuinen myönnetty tukisumma on ollut keskimäärin 12 miljoonaa euroa, joten myönnetty avustuksen kokonaissumma oli poikkeuksellisen suuri vuonna 2020. (Aiheesta lisää täällä.)

8.30: Koronavuosi ei lisännyt merkittävästi toimeentulotuen tarvetta Lapissa

Toimeentulotuen saajien määrä kasvoi viime vuonna vain hieman edellisvuoteen verrattuna. Lapin maakunnassa kasvua oli 1,7 prosenttia ja Pohjois-Pohjanmaalla 3,8. Perustoimeentulotuen tarve kasvoi eniten Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Perustoimeentulotuen saajien määrä kasvoi koko maan tasolla 5 prosenttia, mikä on odotettua vähemmän. Lue lisää.

8.10: EK: Talouskurimuksessa kriisin jälkeinen vastaranta häämöttää

EK:n tammikuun Suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat suhdanteen pysyneen heikkona vuodenvaihteen tienoilla. Talouden palautuminen koronakriisistä jatkuu lähikuukausien aikana, sillä suhdanneodotukset ovat nousussa.

–Suhdannetilanne on jatkunut heikkona, mutta näkymissä on tapahtunut selvää parantumista viime syksystä. Koronavirus hallitsee yhä tulevien kuukausien talouskuvaa, mutta suhdannenäkemysten nousu kielii jo kriisin jälkeisen vastarannan häämöttävän. Meneekö talouskuva odotetun mukaisesti eteenpäin, riippuu paljon rokotusten aikataulusta, toteaa EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Viime syksystä etenkin teollisuuden suhdanneodotukset ovat nousseet. Myös koronan runtelemissa palveluissa odotukset paranivat.

–Palautuminen on Suomessakin tapahtumassa samaa tahtia muun maailman kanssa. Teollisuuden tilanne on helpottamassa, mutta palvelualat kärsivät yhä. Rakentamisessa vaikeudet alkoivat jo ennen koronaa eivätkä ne ole vieläkään helpottaneet. Erot toimialojen ja yritysten välillä ovat yhä suuria, Pakarinen jatkaa.

Vastaajayrityksistä 38 % koki riittämättömän kysynnän ongelmaksi. Toiseksi eniten ongelmia aiheutti osaavan työvoiman saatavuus.

8.07: Yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmien rokottaminen viivästyy

Pfizerin ja Biontechin koronarokotteita saadaan Suomeen odotettua vähemmän helmikuun puoleenväliin asti. THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio arvioi, että yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmien rokottaminen hidastuu vääjäämättä. Euroopan komissio on pyytänyt Pfizerilta selvitystä uusista viivästyksistä. Alun perin lääkeyhtiö kertoi, että toimitusvaikeudet EU-maille kestävät ainoastaan viikon ajan. Aiheesta lisää.

Lue tästä tiistain koronauutiskooste.