Tiis­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Kolme uutta ta­paus­ta Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä, ko­ro­na­stra­te­gia päi­vi­tet­tiin, ro­va­nie­me­läi­ses­sä lu­kios­sa 50 al­tis­tui ko­ro­na­vi­ruk­sel­le, Län­si-Poh­jas­sa kaksi uutta tar­tun­taa

17.35 Kolme uutta koronatartuntaa Lapin sairaanhoitopiirissä

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu kolme uutta koronatapausta. Tapauksista kaksi todettiin Rovaniemellä, joista toisessa henkilö on ollut valmiiksi karanteenissa ja toisessa jäljitystyö on vielä kesken.

Lisäksi Sodankylässä todettiin tartunta, jossa tartunnan saanut henkilö asuu Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolella ja siitä syystä tapaukseen liittyviä altistuksia ei ole sairaanhoitopiirin alueella.

Koronavirustestejä tehtiin viime viikolla (viikko 3) yhteensä 2482 kappaletta. Niistä 2102 oli pika-antigeenitestejä, eli noin 85 prosenttia. Positiivisten osuus tehdyistä testeistä oli 1,09 prosenttia.

17.35 Ko­ro­na­ro­ko­tuk­set ete­ne­vät Kit­ti­läs­sä – me­neil­lään 80-vuo­tiai­den ro­ko­tuk­set

Koronarokotukset etenevät Kittilässä. Parhaillaan ovat menossa yli 80-vuotiaiden rokotukset. Kunnasta tiedotetaan, että rokotettaviin otetaan terveyskeskuksesta yhteyttä puhelimitse rokotusajan varaamiseksi.

Rokotukset aloitettiin Kittilässä 7. tammikuuta, ja rokotuksia on annettu terveydenhuoltohenkilöstölle, palvelutaloissa asuville ja heitä hoitaville sekä kotihoidon asiakkaille ja henkilökunnalle.

Koronatilanne on Kittilän kunnassa tällä hetkellä rauhallinen.

Testejä tehdään viikon jokaisena päivänä. Käytössä on pikatesti, jonka tulos valmistuu 15 minuutissa.

16.08 STM: Koronahybridistrategian tasolle kaksi voidaan siirtyä, kun leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät vähintään puolessa sairaanhoitopiireistä

Koronahybridistrategian tasolle kaksi voidaan siirtyä, kun leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät vähintään puolessa Suomen sairaanhoitopiireistä. Asiasta kertoo sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Hän avasi tänään tiedotustilaisuudessa hallituksen eilen julkistettua hybridistrategian kolmitasoista toimintasuunnitelmaa.

Tasolle kaksi siirtyminen voi edellyttää myös sitä, että koronavirusmuunnosta löytyy alueellisesti ja määrällisesti lisääntyvästi niin, että epidemian leviämisen estäminen vaatii välittömiä toimia.

Tällä hetkellä Suomessa ollaan tasolla yksi.

Tasolle kolme voidaan siirtyä, kun muut toimet eivät riitä ja epidemiatilanne aiheuttaa terveydenhuollon kantokyvyn ylittymisen uhan. Lisäksi tartunnanjäljitys on käynyt vaikeaksi.

Suomen tilanne lyhyesti

Ilmoitettuja tapauksia yhteensä: 43 120 (+348*)

Testattuja näytteitä yhteensä noin 2 748 000 (+21 600*)

Suomessa on 25.1. mennessä todettu yhteensä 94 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta, joista 88 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä (tieteelliseltä nimeltään 20B/501Y.V1 tai B.1.1.7) ja 6 Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä (tieteelliseltä nimeltään 20C/501Y.V2 tai B.1.351).

Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu yhteensä 655 (+0*)

Sairaanhoitopiirien sairaaloissa olevien potilaiden määrä: 74 (+14*)

Kaupungin- ja terveyskeskussairaaloissa olevien potilaiden määrä: 46 (-4*)

Tehohoidossa olevien potilaiden määrä: 21 (+0*)

Laboratorioiden virustestauskapasiteetti on yli 26 000 näytettä päivässä. Lisäksi kapasiteettia nostaa antigeenitestien käyttöönotto osalla alueista.

-
Kuva: Valtioneuvosto
-
Kuva: Valtioneuvosto


14.00 Kolarissa ryntäys testeihin, ei uusia tartuntoja

Koronanäytteenotto Kolarin kunnassa on moninkertaistunut viime sunnuntain (24.tammikuuta) jälkeen. Viime viikolla kunnassa todettiin kymmenen tartuntaa. Tällä viikolla ei ole tähän mennessä tullut yhtään positiivista testitulosta. Äkäslompolon koululla, kirkonkylän alakoulussa (Kolarin koulu), tai tunturialueen päiväkodeissa ei ole toistaiseksi todettu yhtään jatkotartuntaa, kunta kertoo tiedotteessaan. Yle kertoi maanantaina, että Kolarin virus tutkitaan tarkemmin, onko siinä kyse muuntuneesta koronaviruksesta.

11.34 Fimeaan on ilmoitettu ensimmäiset COVID-19 -rokotusten jälkeiset kuolemantapaukset

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on ilmoitettu ensimmäiset kuolemantapaukset, jotka ovat tapahtuneet ajallisesti pian koronarokotteen antamisen jälkeen. Tapauksia on 25.1. mennessä ilmoitettu kolme ja niissä kaikissa potilaan epäillään menehtyneen sairauteen, joka hänellä on ollut jo ennen rokotteen saamista. Tämänhetkisen tiedon mukaisesti rokotteen ei epäillä aiheuttaneen menehtymistä, eikä suosituksia rokottamisen suhteen olla muuttamassa.

Koska tapauksia on vähän ja haittavaikutusilmoituksiin sisältyy salassa pidettäviä terveystietoja, viranomaiset voivat antaa tapausten yksityiskohdista lisätietoja vain niukasti henkilöiden yksityisyydensuojan varmistamiseksi.

Suomessa THL suosittelee, että saattohoitovaiheessa olevia henkilöitä ei rokoteta. Muutoinkin heikkokuntoisten, hauraiden henkilöiden rokottamisesta päätetään tapauskohtaisesti yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa.


10.01 Länsi-Pohjassa kaksi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu maanantain jälkeen kaksi uutta koronavirustapausta. Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo, että viime viikon tapauksista puolet (8) oli peräisin Ruotsista tai ruotsalaisten käynneistä Tornion näytteenottopisteessä. Jatkotartuntoja Ruotsin puolelta saaduista tapauksista oli 4.

– Tartunnanjäljityksessä pystyttiin jäljittämään n. 85 prosenttia tapauksista, eli vain 15 prosentissa lähde jäi tuntemattomaksi.

Taskila muistuttaa, että lievilläkin hengitystietulehduksen oireilla on syytä hakeutua ensitilassa koronavirusnäytteeseen.

9.10 Rovaniemellä Ounasvaaran lukiossa koronatartunta

Rovaniemellä Ounasvaaran lukiossa on perjantaina 22. tammikuuta noin 50 opiskelijaa ja kolme opettajaa altistunut oppitunneilla positiivisen koronatuloksen saaneelle henkilölle.

Rovaniemen kaupungin mukaan kyseiset ryhmät ja opettajat ovat saaneet asiasta tiedon, ja heidät tullaan määräämään karanteeniin. Terveydenhuollosta ollaan heihin yhteydessä.

– Koska altistuminen on kyetty selkeästi rajaamaan, asia ei aiheuta tässä vaiheessa muita toimenpiteitä. Koulu jatkaa toimintaansa lähiopetuksessa, kaupunki tiedottaa.

Karanteeniin määrättyä altistunutta henkilöä ei automaattisesti testata, ellei hänelle tule oireita. Mahdollinen testaus tehdään oireiden perusteella.

Lue tästä maanantain koronauutiskooste.