Varoitukset: Met­sä­pa­lo­va­roi­tus on voi­mas­sa koko maassa – avo­tu­len teko va­roi­tuk­sen aikana on kiel­let­tyä

kolumni: Uusiin ta­loi­hin lisää pyö­rä­ti­laa, miten van­hoi­hin? – Si­joi­tus pyö­rä­va­ras­toi­hin voi nostaa talon arvoa

Kemissä ja Ke­min­maas­sa ra­por­toi­tu te­le­vi­sion nä­ky­vyys­on­gel­mis­ta – Tra­fi­com tutkii tv-vas­taan­ot­toa tällä vii­kol­la

Mittausauto ja asiantuntijat ovat tavattavissa Kemissä tiistaina ja keskiviikkona.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom mittaa televisioiden vastaanottoa Kemin alueen kotitalouksissa, jotka ovat ilmoittaneet näkyvyysongelmista. Traficomin taajuushallinnon asiantuntijat tekevät mittauksia alueella aikavälillä 24.–25.9.

Mittauksia tehdään niillä alueilla, joilla on ilmoitettu haasteita näkyvyydessä. Mittauksia voi tulla seuraamaan.

Lisäksi mittausauto on paikalla ja asiantuntijat ovat tavattavissa Kemissä Citymarketin pohjoispuolella (Ilmarin- ja Hahtisaarenkadun kulma) tiistaina kello 14–15 ja Prisman parkkipaikalla (Karjalahdenkatu) keskiviikkona kello 10–11.

Traficom kertoo tiedotteessaan olleensa yhteydessä tv-ongelmista ilmoittaneisiin kotitalouksiin Kemin alueella.

– Ymmärrämme ihmisten tuskastumisen tilanteeseen. Useimmissa tapauksissa syyksi on selvinnyt antennin suuntausasiat. Tällä viikolla teemme vielä paikan päällä mittauksia, jotta tilanteeseen saadaan selvyys, sanoo Traficomin taajuushallinnon johtaja Kati Heikkinen tiedotteessa.

Television näkymiseen vaikuttaa moni asia

Tänä vuonna koko Suomesta yhteydenottoja Traficomiin on tullut 83 kappaletta, joista 35 yhteydenottoa on tullut Kemistä tai Keminmaalta.

Suurin osa tv-vastaanoton ongelmista hoituu neuvonnalla, suuntaamalla antenni voimakkaimman signaalin antamaan lähettimeen, antennijärjestelmän kunnostuksella tai kanavien uudelleen haulla.

Kemin alue kuuluu Tervolan lähettimen peittoalueeseen, minkä lisäksi myös Simossa on täytelähetin. Oulun lähettimen peittoalue ei ulotu Kemin alueelle, joten sen kautta vastaanotto on epävarmaa.

Korkeapaine ja matalapaine voivat aiheuttaa sen, että radiosignaalit eivät etene normaalisti ja häiriöitä voi tulla muilta asemilta. Tätä antenniverkon televisiolähetyksiin häiriötä aiheuttavaa tekijää kutsutaan radiokeliksi. Aiheesta on lisätietoa muun muassa Ilmatieteen laitoksen sivuilla.

Ylen tv-kanavat ja yleisen edun kanavat (MTV3, AlfaTV) pitää voida vastaanottaa valtakunnallisesti. Kaupalliset media- ja tv-yhtiöt päättävät itse ohjelmistojensa peittoalueesta.