
Kemin Karihaaran koulun 9.-luokkalainen Eevi Mäkelä sai keskiviikkona kunnian lähettää matkaan rauhanprojektin, jossa lapset ja nuoret antavat auringonkukkia ja niiden siemeniä eteenpäin koululta toiselle.
– Tuntui tosi hienolta, tämähän on tärkeä asia. Uskon, että viesti voi levitä pitkälle, koska Li Anderssonkin lupasi lähteä mukaan ja projekti saa sen ansiosta näkyvyyttä, Mäkelä pohdiskeli luovutettuaan ensimmäiset kukansiemenet Karihaaran koulun tukioppilaiden ohjaajalle Sanna Svennille.
Rauhanviesti laitettiin liikkeelle Kemin taidemuseolla, jonne oli kokoontunut kymmeniä oppilaita Kemin ja Keminmaan kouluista. Toiveena on, että kukkien rauhansanoma leviäisi mahdollisimman laajalle.
Rauhan viestisilta -projektin isä on kurditaustainen dokumentaristi Rasoul Khorram. Kurdeja on kuvailtu maailman suurimmaksi kansaksi, jolla ei ole omaa valtiota. Rauha ja vapaus ovat jääneet haaveiksi.
– Esimerkiksi kouluissa ei saa vieläkään opettaa kurdien kielellä, Khorram sanoo.

Viime vuonna Khorram istutti kukkia pommien jäänteistä tehtyihin ruukkuihin Halabajassa Irakin Kurdistanissa, jossa Saddam Hussein tappoi tuhansia ihmisiä kaasuiskulla vuonna 1988.
Helsingissä Khorram istutti salaa auringonkukkia pitkin kaupunkia levittääkseen rauhan ja ystävyyden sanomaa. Mallia hän kertoo ottaneensa omalta äidiltään.
– Jos haluat arvostaa toista ihmistä, istuta hänelle kukka. Kiitos äiti ja kiitos teille kaikille, jotka olette mukana, Khorram lausui koululaisille Kemissä.
Rauhanprojekti lähti liikkeelle Kemistä, koska Khorram tutustui viime talvena Helsingissä kemiläislähtöiseen viestinnän tutkijaan ja opettajaan Teija Waaramaahan. Tämä puolestaan esitti idean veljelleen Jukka Vaaramaalle, joka on Karihaaran koulun rehtori.
– Ensin mietittiin tätä ihan paikallisesti, mutta ajatus lähti siitä kasvamaan, Jukka Vaaramaa kertoo.
Ukrainan sota on järkyttänyt koko Eurooppaa ja Suomi on sen takia pian liittymässä Natoon, mutta rauhanprojekti ei liity näihin ajankohtaisiin käänteisiin.
– Projektilla on pitemmät juuret, eikä sillä oteta mitään poliittista kantaa mihinkään asiaan, Teija Waaramaa kertoo.

Auringonkukkaviestin sanoma on Waaramaan mukaan ikään kuin jatkoa presidentti Sauli Niinistön ja Jope Ruonansuun yhteiselle viestille kiusaamista vastaan.
– Tässä on samasta kyse, ollaan rauhan puolesta, ystävällisiä ja kohteliaita, Waaramaa kuvailee.
– Rasoul on sanonut hienosti, että tarvitsemme enemmän kukkia ja vähemmän aseita. Tämä on myös rakkausprojekti, Eevi Mäkelä sanoi ennen kuin lähti viemään Karihaaran koulun väen kanssa auringonkukkaviestiä Haaparannalle Marielundin kouluun.
Juttu on päivitetty kauttaaltaan klo 14.36.
Rasoul Khorram

Journalisti ja dokumentaristi, joka on syntynyt Oshnaviehin kaupungissa Iranin Kurdistanissa. Khorram joutui lapsena kokemaan sodan kotikonnuillaan lähellä Irakin ja Turkin rajaa.
Muutti Suomeen kymmenen vuotta sitten ja on työskennellyt täällä toimittajana ja dokumenttien tekijänä.
Järjestänyt valokuvanäyttelyitä Suomessa vuodesta 2013 asti Kurdistanissa ja Suomessa otetuista valokuvista. Valokuvasi vuosina 2015–2018 iäkkään äitinsä Halima Khanomillan elämää Kurdistanissa.
Ministeri tukee
Opetusministeri Li Andersson on lupautunut tukemaan projektia istuttamalla auringonkukan taimia eduskuntatalon edessä perjantaina iltapäivällä.