Kannanotto: Por­mes­ta­ri ei innosta kaikkia Enon­te­kiöl­lä – vii­si­tois­ta val­tuu­tet­tua vaatii, ettei por­mes­ta­ria edes har­kit­tai­si

Historia: Pi­ka­luis­te­lun kul­tai­set vuodet osuivat 1960-lu­vul­le – Lapin Lukko oli ai­koi­naan Suomen joh­ta­via luis­te­lu­seu­ro­ja ja kas­vat­ti monta olym­pia­edus­ta­jaa

Koronarajoitukset: Ko­ro­na­mi­nis­te­ri­työ­ryh­mä pidensi ruo­ka­ra­vin­to­loi­den au­ki­olo­ai­ko­ja kol­mel­la tun­nil­la – mi­nis­te­reil­lä haluja jatkaa ra­joi­tus­ten ke­ven­tä­mis­tä myös esi­mer­kik­si teat­te­reis­sa ja kun­to­sa­leil­la

Kemin ja Tornion mu­seoi­den kä­vi­jä­mää­rät ko­ho­si­vat vii­me­vuon­na

Savupirtti edelleen suosituin kesä-kohde Kemissä, Neulefestarit kiinnosti Torniossa.

Jaana Erkkilän ja Eija Timosen Frozen Gardens oli suosituin näyttely Kemissä.
Jaana Erkkilän ja Eija Timosen Frozen Gardens oli suosituin näyttely Kemissä.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Vuoden 2021 aikana Kemin museoissa kävi yhteensä 17187 näyttely- ja tapahtumavierasta. Edelliseen vuoteen verrattuna kävijämäärät nousivat reilulla 60 prosentilla, eli 6512 henkilöllä.

Kemin taidemuseossa järjestettiin vuonna 2021 neljä näyttelyä, joista kaksi oli tuotettu museon omista kokoelmista. Suosituin näyttely oli Jaana Erkkilän ja Eija Timosen yhteisnäyttely Frozen Gardens 2969 kävijällä.

Historiallisessa museossa järjestettiin vuonna 2021 kuusi vaihtuvaa näyttelyä. Näyttelyiden ykkönen oli Meeri Koutaniemen ja TEHY:n yhteisnäyttely Kasvokkain, jossa vieraili 18.10.–4.12. välisenä aikana 1906 kävijää.

Museoissa järjestettiin näyttelyiden lisäksi 34 työpajaa, joihin osallistui 1081 kävijää sekä 476 näyttelyopastusta, joihin osallistui 2599 kävijää. Taidemuseossa järjestettiin lisäksi 8 konserttia, joissa kuulijoita oli yhteensä 585.

Savupirtti suosituin kesäkohde

Yli-Jaakheikin savupirtti on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Kemin suosituimpana kesäkohteena. Kesäkuukausien aikana pirtillä vierailtiin 1452 kertaa. Myös Marttalan museoiden avoimien ovien päivät 23.5. ja 3.10. keräsivät kulttuuriperinnöstä kiinnostuneita yhteensä 472 henkilön verran.

Vuonna 2021 Kemin taidemuseo ja Kemin historiallinen museo jalkautuivat yleisön pariin viitisenkymmentä kertaa. Muistojeni Valtakatu-hankkeen puitteissa järjestettiin museon ulkopuolella 34 tilaisuutta, joissa oli yhteensä 255 osallistujaa.

Rovan arkeologisilla kohteilla järjestettyihin tapahtumiin ja museossa järjestettyyn arkeologian viikkoon osallistui 163 alakoululaista.

Taidetestaajat -hankkeeseen museossa ja kouluissa osallistui 385 koululaista.

Palvelutaloja varten kehitetty museolaukku ehti marras-joulukuun aikana kiertää kuudessa kohteessa tavoittaen 220 henkilöä. Erityisryhmille suunnatut Kulttuurikettu Kuisman museoesittelyt ja -kierrokset tavoittivat 172 henkilöä sekä museossa että kouluvierailuilla.

Kemin taidemuseo avaa 75-vuotisjuhlavuotensa ripustamalla näyttelyn Ryhmä Kemin toiminnan aktiiviajan teoksista. Ryhmä Kemi oli vuonna 1965 perustettu näyttelyryhmittymä, jonka muodostivat Toivo Hoskari, Lea Kauppi, Olavi Korolainen, Harry Porko, Pauli Pyykölä, Osmo Rautiainen, Liisa Rautiainen ja Nina Vanas. Näyttely on avoinna 28.1.–12.3.

Historiallisen museon vaihtuvien näyttelyiden gallerian kevään ensimmäinen näyttely on koottu äskettäin edesmenneen kemijärveläistaiteilija Aila Onkamon teoksista. Onkamo lahjoitti laajan kokoelmansa Kemin taidemuseolle vuonna 2020. Näyttely on avoinna 4.2–26.3..

Kemin taidemuseon ja Kemin historiallisen museon toimintaan osallistuvat alkuvuodesta 2022 lähtien entistä enemmän lapsiperheet, kun Kemin lastenkulttuurikeskus avaa uudet tilansa taidemuseon kupeessa.

Taina Nuutinen-Kallio
Taina Nuutinen-Kallio
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Torniossa pop up -näyttelyitä

Tornion Aineen taidemuseossa 2021 oli kaikkiaan 17 637 kävijää, mikä tarkoittaa yli 60 prosentin nousua koronavuoteen 2020 (10 818) verrattuna.

Tornio 400-juhlavuoden näyttelyohjelmassa 13 eri näyttelyä, joista Lapin kullanmurut järjestettiin viitenä pop-up -näyttelynä eri puolilla kaupunkia, muun muassa Raatihuoneella ja kauppakeskuksessa. Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniainen toteaa, että näyttelyiden yhteisöllisyys ja alueellisuus, historiallisuus ja ajankohtaisuus ovat houkutelleet runsaasti yleisöä, osin myös uutta yleisöä.

Juhlavuoden painotus näkyi myös näyttelyiden lukuisissa oheistapahtumissa. Vuoden aikana järjestettiin kaikkiaan 384 eri tapahtumaa. Tapahtumista suurimmat olivat Tornio 400-Neulefestarit (2 049 kävijää) sekä Taidebasaari (1 341 kävijää ja 38 näytteilleasettajaa).

Opastetuilla näyttelykierroksilla kävi 3 320 henkilöä.

Lasten ja nuorten osuus oli 2 107. Suurin yksittäinen osallistujaryhmä olivat Taidetestaajat, jossa 705 8.-luokkalaista osallistui opastetulle kierrokselle ja sen yhteydessä järjestettyyn työpajaan.

Vuoden aikana museossa järjestettiin 169 kertaa työpaja kahdeksalla erilaisella teemalla, joihin sisältyi erilaisia tekniikoita sarjakuvasta mustemaalaukseen. Työpajoihin osallistui yhteensä 2 431 henkilöä.

Uusia yhteistyökumppaneita taidemuseo sai muun muassa partiolaisista. Pohjan Tyttöjen ja Sissien kanssa yhteistyössä järjestettiin lokakuinen Urbaani kaupunkileiri, jossa prtiolaiset suorittivat  kulttuurimerkin. Suoritukseen sisältyi kolme työpajaa; veistosreittikierros tehtävineen, katutaidetapahtuma sekä monotypiaa grafiikanpajassa.