Rovaniemen sijoitussotkut: Ro­va­nie­men kau­pun­ki va­lit­taa ho­vi­oi­keu­teen Heli Vä­li­kan­kaan ja Jussi Päk­ki­län tuo­miois­ta

Kuusamon Suurpetokeskus: Eläimiä ei voida siirtää Kor­kea­saa­ren, Ranuan tai Ähtärin eläin­tar­hoi­hin – pe­las­ta­vat­ko Eu­roo­pan eläin­tar­ha­jär­jes­tö ja vien­ti­lu­pa?

kolumni: Yh­tey­den­pi­to on vaikea laji

Tilaajille

Ke­mi­jo­ki oy:n Tai­val­kos­ken ka­la­uo­ma olisi ai­nut­laa­tui­nen koko maail­mas­sa – kalat pää­si­si­vät ohit­ta­maan voi­ma­lai­tok­sen kym­me­nen mil­joo­naa euroa mak­sa­vaa reittiä pitkin

Suunnitelmien mukaan Kemijoki oy:n Taivalkosken vesivoimalaitoksen itäpuolelle rakennetaan 700 metriä pitkä kalauoma.
Suunnitelmien mukaan Kemijoki oy:n Taivalkosken vesivoimalaitoksen itäpuolelle rakennetaan 700 metriä pitkä kalauoma.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Kemijoki oy on jättänyt Keminmaassa sijaitsevan Taivalkosken vesivoimalaitoksen yhteyteen suunnittelun kalauoman lupahakemuksen Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon. Noin kymmenen miljoonan euron hanke on ainutlaatuinen maailmassa ja investointina suurempi kuin mikään Kemijoki oy:n tulevista kunnossapitoinvestoinnista vesivoimalaitoksiin.

– Kalauoman luvitus, rakentaminen ja tutkimustuloksiin perustuva viimeistely vievät useita vuosia. Kalauoma tarvitsee vesitalousluvan, jota varten olemme nyt jättäneet hakemuksen, Kemijoki oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen sanoo.