Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Ke­mi-Tor­nion lentoja vä­hen­ne­tään polt­to­ai­neen kal­lis­tu­mi­sen takia – vä­hen­nys koskee yh­teen­sä viittä maa­kun­ta­kent­tää

Kemi-Tornion lentoaseman viikkovuorot vähenevät polttoainekustannusten nousun vuoksi.
Kemi-Tornion lentoaseman viikkovuorot vähenevät polttoainekustannusten nousun vuoksi.
Kuva: Nina Susi

Viiden maakuntakentän lentoja joudutaan vähentämään polttoaineiden hinnan nousun vuoksi, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Supistukset koskevat lentoja Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin lentoasemien välillä sekä kolmioreittiä Helsingin, Kokkola-Pietarsaaren sekä Kemi-Tornion lentoasemien välillä.

Kemi-Tornio–Kokkola-Pietarsaari–Helsinki-kolmiolentoja on lentänyt viime vuoden toukokuusta lähtien virolainen NyxAir. Viikkovuoroja on ollut seitsemäntoista.

Lentoja vähennetään viidenneksellä.

– Kemi-Tornion osalta se tarkoittaa viikkovuorojen vähentymistä 14:ään, johon sisältyy myös yksi aikataulumuutos, Traficomin johtaja Pipsa Eklund kertoo.

Nyt käynnissä on viidelle maakuntakentälle valtion tukemana hankitun lentoliikenteen niin sanottu optiokausi, johon eduskunta on myöntänyt rahoitusta 13,8 miljoona euroa.

– On valitettavaa, että lentoja joudutaan perumaan, mutta polttoaineen hinnan nousu on ollut niin merkittävää, että kyseisten lentoyhteyksien ostamiseen varatut määrärahat eivät muutoin riittäisi,   Eklund sanoo.

Traficomin mukaan supistukset pyritään tekemään niin, että niiden vaikutukset matkustajille olisivat mahdollisimman vähäiset.

Mikäli jo varattu lento joudutaan perumaan, lentoyhtiö tiedottaa siitä matkustajille.

Tarjouskilpailu avataan pian

Tällä hetkellä käynnissä oleva lentoliikenne viiden maakuntalentoaseman ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välille päättyy valtion hankkimana viimeistään 14. elokuuta.

Traficom avaa pian tarjouskilpailun uuden reittilentoliikenteen hankkimiseksi kyseisille kentille ajalle 31.10.2022–30.7.2023.

Hallitus on myöntänyt tämän vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa seitsemäntoista miljoonan euron tuen maakuntakenttien jatkokilpailutukselle. Tuen pitäisi riittää kenttien yhdeksän kuukauden lentoihin.

– Tulevassa sopimuksessa Kemi-Tornion viikkovuoroihin on tulossa pikkuisen alempi palvelutaso siitä syystä, että rahoitus varmasti riittäisi, Eklund sanoo.

Sitä, mitä alempi palvelutaso tarkoittaa Kemi-Tornion viikkovuorojen osalta, Eklund ei vielä suostu avaamaan.

– Tarjouspyyntöä ei ole vielä julkaistu, joten tarkkoja määriä en voi sanoa.

Lue lisää:

Kemin lennot saat­ta­vat tauota ensi syksynä – vä­li­ajal­le mark­ki­na­eh­toi­nen lii­ken­ne sel­vi­tyk­ses­sä

Juttua päivitetty 15.6. klo 16.29: Lisätty Pipsa Eklundin kommentit.