Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Kau­si­kor­teil­le tulee jat­koai­kaa – me­ri­lap­pi­lais­ten elo­ku­va­teat­te­rien sar­ja­li­puil­le käyt­töä, vaikka mää­räai­ka olisi mennyt umpeen

Kemin uimahallin kausikorteille jatkoaikaa, Torniossa ei vielä päätöstä.

Kinopirtin yrittäjä Juha Åhmanilla on aikaa remontoida kolmatta elokuvasalia kuntoon, sillä koronaviruksen leviämispelon vuoksi elokuvateatteri on suljettu.
Kinopirtin yrittäjä Juha Åhmanilla on aikaa remontoida kolmatta elokuvasalia kuntoon, sillä koronaviruksen leviämispelon vuoksi elokuvateatteri on suljettu.

Yrittäjät ja kaupungit ovat ottaneet ymmärtäväisen kannan koronaviruksen aiheuttamiin häiriötekijöihin. Aktiivisten liikkujien ja kulttuurin kuluttajien eurot eivät valu viemäristä alas ennakkoon hankittujen kausikorttien tai sarjalippujen myötä.

Kemin Kinopirtin kymmenen kerran sarjalippu on ollut asiakkaiden suosiossa. Kymmenen lipun paketti on voimassa vuoden ajan. Nyt kortissa säilyy käyntikertojen saldo mukavasti, koska Kinopirtin ovet ovat koronaviruksen vuoksi kiinni.

Lippukortti kannattaa pitää tallessa, vaikka viimeinen käyttöpäivä olisi jo ohi.

– Saamme kassasta tiedon lipun latauspäivämäärästä. Lisäämme korttiin niin paljon lisäpäiviä, kun joudumme pitämään elokuvateatteria kiinni koronaviruksen vuoksi, Kinopirtin yrittäjä Juha Åhman sanoi.

Kinopirtissäkin on jouduttu turvautumaan lomautuksiin, koska tulovirrat ovat täysin ehtyneet. Saleihin on tehty suursiivous ja nyt vain odotellaan, milloin hallitus antaa luvan ovien avaamiselle.

Odottelu ei ole teatterin pitäjällekään halpaa lystiä.

– Vuokrakulut, sähkö- ja vakuutuslaskut tulevat ajallaan. Menoja on aivan riittämiin.

Juha Åhmanilla ei ole pula töistä, vaikka valkokangas on pimeänä. Hän remontoi parhaillaan Kinopirttiin kolmatta teatterisalia.

– Siitä tulee 34 hengen teatteri, missä yhteistyökumppanina on Hotelli Palomestari. Asiakkaat voivat halutessaan tilata saliin ennen esityksen alkua virvokkeita. Remontti on jo hyvällä mallilla, ja penkit tulevat muutaman viikon kuluttua.

Elokuvasäätiö tulee hanketta 60-prosenttisesti.

– Ilman elokuvasäätiön tukea elokuvatoimintaa olisi vaikea pyörittää näin pienellä paikkakunnalla, Juha Åhman kertoi.

Tornion BioRexiin myydään sarjalippuja esimerkiksi viiden ja kymmenen kappaleen paketeissa. Niillä on käyttöaikaa maksimissaan vuosi. Jatkoaikaa tulee automaattisesti lisää.

–Teatteri meni kiinni 17.3. Asiakkaan ei tarvitse käydä erikseen pyytämässä lippupaketilleen jatkoaikaa, vaan sitä tulee automaattisesti yhtä pitkään kuin teatteri on kiinni, Tornion BioRexin vastaava Ari Vuolukka sanoi.

Kemin uimahalli on kiinni ainakin heinäkuun loppuun saakka.
Kemin uimahalli on kiinni ainakin heinäkuun loppuun saakka.
Kuva: Maiju Ylipiessa

Kemin uimahallilla on ollut haastava vuosi. Kattoremontin vuoksi kunto- ja lastenallas olivat pitkään käyttökiellossa. 13.3. ovet menivät koronaviruksen leviämispelon vuoksi kiinni ja ne pysyvät suljettuina  ainakin heinäkuun loppuun saakka.

– Kun halli aukeaa, niin kausikorteille merkataan lisäaikaa saman verran kuin kiinnioloaika kesti. Jos kausikortin voimassaoloaika päättyi pandemian aiheuttaman tauon aikana, jatketaan sitä saman verran kuin mitä uimahalli oli suljettu, hallimestari Janne Jylkkä  kertoi.

Kemin uimahallin sarjakortit eivät vanhene tauon aikana.

Uimahallissa tehdään etukenossa kesätauolle suunniteltuja remontteja.

– Naisten pukuhuoneessa ja pesutiloissa on alettu tehdä kosteusongelman poisto ja laattaremontti. Myös normaalit huoltotyöt tehdään jo tässä vaiheessa, Janne Jylkkä sanoi.

Uimahallin työntekijöitä on siirtynyt Kemin sote-palveluiden resurssikeskuksen palvelukseen.

– He ovat avustaneet yli 70-vuotiaille ikäihmisiä. Työntekijämme ovat hoitaneet muun muassa heidän kauppa- ja apteekkiasiointia. Yhtenä tehtävänä on ollut kouluruuan vienti kotona etäopiskeleville oppilaille.

Kemin uimahalli on kiinni ainakin heinäkuun loppuun saakka. Normioloissa kesätauko olisi kestänyt viisi viikkoa.


Tornion uimahalli on kiinni ainakin 13.5. saakka. Luultavimmin pitempäänkin.

– Mitkään merkit eivät osoita, että halli avattaisiin 14.5. Pidän avaamista tuolloin hyvin epätodennäköisenä. Uimakoulut jäävät nyt pitämättä Tornion liikuntavastaava Antti Härkönen sanoi.

Torniossa ei ole vielä tehty selkeää päätöstä, miten kausikortin ostaneita hyvitetään kiinnioloajan johdosta. Uimahallin hinnaston on vahvistanut elämänlaatulautakunta.

Osa uimahallin työntekijöistä työstää jo ensi syksyn ohjelmaa. Suunnitelmat pitää tehdä uudelta pohjalta, koska Haaparannan uimahalli suljettiin ja naapurimaan koululaiset tulevat Tornioon.

– Ruotsin puolen oppilailla on opetussuunnitelmassa huomattavasti enemmän uintia kuin Suomessa. Olen kuullut, että Haaparannan halli voi pysyä kiinni jopa kolmisen vuotta, Antti Härkönen sanoi.


Kemin keila- ja tennishalli on ollut myös suljettuna 13.3. alkaen. Nykysuunnitelman mukaan ovet avataan keilaajille, salibandyn pelaajille, sulkapalloilijoille ja tennispelaajille elokuun alussa.

– Johtokunnan päätöksellä kevään keilakausikortin omistaja saa keilata vanhalla kortilla elokuun loppuun saakka ja hän saa syksyn kausikortista kahdenkymmenen prosentin alennuksen, keila- ja tennishallin toimitusjohtaja Petri Tarkiainen kertoi.

Keilaajille on tulossa myös kausikorttikampanja. Nyt osallistujina ovat keilaajat eivätkä monien muiden lajien tapaan katsojat.

– Jos saamme syksyn kausikorteille sata varausta, niin myymme ne puoleen hintaan. Kausikortin hinnaksi tulisi vain 225 euroa, Petri Tarkiainen sanoi.