Kolumni: Vietän van­huu­te­ni put­kas­sa

Työllisyys: Työt­tö­myys on vä­hen­ty­nyt Lapissa – avoin­ten työ­paik­ko­jen määrä kas­vus­sa

Kau­pun­gil­la on yh­tei­nen tahto luoda uutta Tor­nio­ta – Tornion kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Olli Rainio pitää nä­ke­mys­ten yh­teen­so­vit­ta­mi­ses­ta

-
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Tornion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli Rainio on vetänyt neljä kaupunginhallituksen kokousta. Ensituntuma kaupunginhallituksen työskentelystä näyttää positiiviselta.

Koulutuskuntayhtymä Lappian hallituksen puheenjohtajana Rainio ehti luoda konsensushakuisen työkulttuurin, jossa eri puolueiden ja kuntien edustajien mielipiteitä oli sovitettava.

Kaupunginhallituksen kokoonpanossa ovat vaalien jälkeen muuttuneet puolueiden paikat ja iso osa jäsenistä.

– Kaupunginhallituksessa on tapahtunut sukupolven vaihdos. Olen tykännyt siitä, missä asennossa työ on lähtenyt liikkeelle. Kaupunginhallituksella on yhteinen tahtotila uuden Tornion luomisessa, Rainio sanoo.

Rainion mukaan henki on rakentava ja asioihin pureudutaan keskustelun kautta.

–  Puheenjohtajan tulee poliittisen yhteistyön johtamisessa luoda rakentavaa lopputulosta ja yhteensovittaa näkemyksiä.  Ei pidä pelätä, että ollaan eri mieltä, Tarvittaessa äänestetään, Rainio sanoo.

Sovitettavaa on lupeissa. Isoista asioista päättäjien pöydälle tulee muun muassa Karhakkavaaran, Martimon, Vinsanmaan ja Valkeavaaran tuulivoimaloiden kaavoitus sekä päiväkotiverkon tarvekartoitus.

– Muut isot hankkeet on tehty, kuten kaupungintalon remontti. Ja onneksi tehtiin, rakennuskustannukset ovat merkittävästi nousseet, Rainio sanoo.

Tehtävät painottuvat
sivistystoimeen ja elinkeinopolitiikkaan

Vaalien jälkeen Torniossa on uudet päättäjät, remontin jälkeen uusi kaupungintalo, viime kaudella tehty brändiuudistus, uuden budjetin tekeminen ja kaupungin uuden strategian aloittaminen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyminen hyvinvointialueelle vie suuren kuluerän kaupungilta pois, mutta Rainion mukaan kunnan tehtävien painotus muuttuu.

– Tehtävät painottuvat sivistystoimeen, mutta myös elinvoima- ja elinkeinopolitiikkaan. Työn muoto muuttuu ja meidän on pohdittava, miten saamme uusia torniolaisia, kun työn tekemisen paikka ei ole tärkeä. Millainen imago kaupungilla on ja miten palveluja järjestetään, Rainio luettelee.

Sote-uudistuksen vaikutusta on Rainion mukaan tässä vaiheessa vaikea arvioida. Millaiseen tulopottiin palvelut on sorvattava, kun kuntien valtionosuudet ja veropohja muuttuvat?

– Nykyinen palvelutaso tulee säilyä. Palveluiden tulee olla lähellä ihmistä ja kynnys matala, Rainio linjaa.

Uutta on ollut myös se, että puolitoista vuotta rajalla on rajoitettu rajanylityksiä. Tornio on rajakaupunki, mille Rainio antaa suuren painoarvon.

– Jotain on puuttunut, kun Haaparanta on ollut poissa kuvioista.

Olli Rainio on toisen kauden kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Torniossa. Elokuun puolivälissä hän aloitti kaupunginhallituksen puheenjohtajana.
Olli Rainio on toisen kauden kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Torniossa. Elokuun puolivälissä hän aloitti kaupunginhallituksen puheenjohtajana.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Teräskaupungissa on
sijaa yrityksille

Tornion kaupungilla on teräsidentiteetti. Tehtaan aiemmin ilmoittamiin investointisuunnitelmiin suhtaudutaan innolla. Rainion mukaan  kaupungin puolelta tehtaan kanssa on pidettävä aktiivisesti yhteyttä.

– Tietenkään Outokumpu ei ole ainoa yritys. Kaikille yrityksille viesti on sama. Tornio on yritys- ja yrittäjäystävällinen kaupunki ja kaupunki kantaa vastuuta energian hinnoittelulla, maankäyttöpolitiikalla ja palveluasenteella. Kaupunki tarjoaa alustan, jolla yrityksen on hyvä toimia. Tornio tarvitsee yrityksiä menestyäkseen, Rainio sanoo.

Tornio pystyy Rainion mukaan antamaan selkeän viestin biokiertotalouden osaamisesta talousalueella.

Rainio näkee kaupungin tulevaisuuden hyvänä.

– Sijainti, sijainti, sijainti. Sijainnilla voi hehkuttaa, Torniolla on kaikki mahdollisuudet menestyä. Tarvitaan uusia avauksia, pilotointeja, hankkeita ja konkreettisia toimenpide-esityksiä, Rainio sanoo.

Torniolla on aiemmilta vuosilta ylijäämää 14 miljoonaa euroa, mutta hihkumiseen ei Rainion mukaan ole aihetta. Viime vuonna tulos oli 6,6 miljoonaa euroa plussalla, tällä hetkellä alijäämän arvioidaan olevan 3–4 miljoonaa euroa.

Päivätyö politiikassa

Rainio on kansanedustaja Markus Lohen eduskunta-avustaja. Päivätyö ja luottamustoimet tukevat Rainion mukaan toisiaan. Vapaa-ajan hän viettää perheen parissa.

Kuka?

Olli Rainio

Ikä: 29 vuotta.

Perhe: Aviovaimo ja 9 kuukauden ikäinen lapsi.

Opinnot: Tradenomi, hallintotieteiden opintoja.

Työ: Eduskunta-avustaja.

Puolue: Keskusta.

Luottamustehtävät: Toista kautta Tornion kaupunginvaltuustossa, toista kautta Tornion kaupunginhallituksessa, Tornion kaupunginhallituksen puheenjohtaja 16.8. 2021  alkaen, Lapin liiton valtuuston jäsen, Keskustan Peräpohjolan piirin varapuheenjohtaja.

Harrastukset: Metsänhoito, jääkiekon erotuomaritehtävät.

Tornion kaupunginhallitus

Puheenjohtaja: Olli Rainio (kesk.)

I varapuheenjohtaja: jari Sainmaa (ps.)

II varapuheenjohtaja: Risto Välimaa (kesk.)

Muut jäsenet: Merja Aalto (vas.), Jari Hast (ps.), Marja-Liisa Husa (kesk.), Kaisa Juuso (ps.), Antti Kaarlela (kok.), Päivi Pukero (kesk.), Outi Rämö (sdp.), Ismo Säily (kesk.)