kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

"Kaup­pa­kes­kuk­seen ei tulla viet­tä­mään aikaa" – Koronan va­hin­ko­ja kor­ja­taan Ro­va­nie­men kaup­pa­kes­kuk­sis­sa

Tyhjilleen jääneisiin liiketiloihin ollaan rakentamassa uusia palveluja koronan jälkeistä aikaa ajatellen.

Koronapandemia näkyy vielä Rovaniemen kauppakeskusten kävijämäärissä. Kauppakeskus Rinteenkulmassa ei ole saavutettu vielä koronaa edeltäviä kävijämääriä, vaikka rokotuksia on annettu paljon ja rajoituksia purettu.

Rinteenkulman asiakasvirta ei ole vielä palannut epidemiaa edeltävälle tasolle, kauppakeskuksen johtaja Pekka Rinne kertoo.
Rinteenkulman asiakasvirta ei ole vielä palannut epidemiaa edeltävälle tasolle, kauppakeskuksen johtaja Pekka Rinne kertoo.
Kuva: Jussi Pohjavirta

– Kävijämäärämme ovat vielä vuoden 2020 tasolla, ja korona on selvästi vielä tuoreena ihmisten muistissa, sillä kauppakeskukseen ei tulla viettämään aikaa, Rinteenkulman kauppakeskuksen johtaja Pekka Rinne selvittää.

Rinteenkulman käytäviltä on hävinnyt syksyn aikana useampia ravitsemusliikkeitä, kuten kahvikauppa Mandragora sekä jäätelöpaikka Spice ice. Syylliseksi voidaan todeta koronavirus.

– Elokuun alussa jouduimme hakemaan yrityksen konkurssiin puolentoista vuoden sinnittelyn jälkeen. Asiakkaat ja kahvivalikoimamme jälleenmyyjät loppuivat koronan takia, ja vaikka kuinka yritettiin kiristää ruuvia, niin liikevaihtoa ei saatu tarpeeksi kasaan, Mandragoran entinen omistaja Olli-Matti Huotari kertoo.

Mandragoran toiminta jatkuu uudella omistajalla verkkokaupan muodossa.

Lasten suosikki lopetti

Jäätelömyymälä Spice icen entinen omistaja Juha Jääskeläinen puolestaan päätti, että nyt on aika uusien tuulien. Jääskeläinen luovutti Spice icen omistusoikeuden uudelle omistajalle, ja satsaa ensi kesän jäätelösesonkiin Kirkkolammen jäätelökioskilla.

– 13 vuoden jälkeen Spice icessä tulin siihen päätökseen, että nyt pitäisi löytyä aikaa johonkin muuhunkin, Jääskeläinen pohtii.

Ennen Spice ice -myymälää Jääskeläinen omisti suositun karkkikaupan, Liiga center Jässin.

– Kyllä tässä on jo 26 vuotta menty makean elämän perässä. Saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, hän toteaa.

Tyhjien liiketilojen tilalle tulee kenkäkauppa sekä leipomokahvila, mutta Rinteen mukaan kysyntää olisi vielä ravintoloille ja markettimeikeille.

– Lisäksi lapsille pitäisi saada kauppakeskukseen jotain mielekästä nyt Spice icen suljettua, Rinne kertoo.

Tyhjien liiketilojen tilalle tulee kenkäkauppa sekä leipomokahvila, mutta Rinteen mukaan kysyntää olisi vielä ravintoloille ja markettimeikeille.

Sampokeskuksessa vilkasta neuvottelua

Kauppakeskus Sampokeskuksessa kulunut kesä on sujunut edelliskesän tavoin. Ulkomaalaiset asiakasvirrat eivät ole näkyneet vielä Sampokeskuksen tämän syksyn kävijämäärissä.

Sampokeskuksessa on tällä hetkellä vapaana seitsemän liiketilaa, joista kahdessa aloittaa uusi toimija vuoden loppuun mennessä.

– Sampokeskuksen toiseen kerrokseen on tulossa Silmäaseman myymäläsairaala, joka avautuu asiakkaille vuodenvaihteen jälkeen. Ensimmäisessä kerroksessa avaa joulukuussa kiinteistönvälityspalveluita tarjoava Lapin arvokiinteistöt, sekä marraskuussa matkailupalveluita tarjoava yritys, kertoo Sampokeskuksen kauppakeskuspäällikkö Petra Kurtti.

"Sampokeskuksen toiseen kerrokseen on tulossa Silmäaseman myymäläsairaala, joka avautuu asiakkaille vuodenvaihteen jälkeen."
Petra Kurtti
Sampokeskus

Uusia aloittavia vuokralaisia Sampokeskuksessa on siis kolme ja neuvotteluita käydään viidestä muusta liiketilasta sekä yhdestä pysyvämmästä promootiopaikasta.

Sampokeskuksen Antell-kahvila sulki ovensa vuonna 2020. Antell-leipomot oy päätti jo vuonna 2018 lopettaa kahvilaliiketoiminnan valtakunnallisesti hallitun alasajon kautta.

– Tilassa on täysimittainen ravintolakeittiö ja vuokraamme tilaa vain ravintola- tai kahvilatoimintaan. Meillä on ollut hyvin vilkasta vuokrausneuvottelua kyseiseen paikkaan, Kurtti toteaa.

Kurtin mukaan Rovaniemi kiinnostaa ravintolatoimijoita ja Sampokeskuksen keskeinen sijainti on selvästi eduksi.

Uusia tuulia eteläpäässä

Revontulen kauppakeskuspäällikkö Tiia Huikuri iloitsee kauppakeskuksen joulusesongiksi täyttyvistä liiketiloista.
Revontulen kauppakeskuspäällikkö Tiia Huikuri iloitsee kauppakeskuksen joulusesongiksi täyttyvistä liiketiloista.
Kuva: Jussi Leinonen

Myös Kauppakeskus Revontulessa epidemian vaikutus asiakasvirtaan on yhä nähtävissä.

– Kesän ja syksyn ajan asiakkaita on kyllä liikkunut hyvin, mutta viimeisimmän normaalivuoden 2019 asiakasmääristä jäämme edelleen hieman, kertoo kauppakeskuspäällikkö Tiia Huikuri.

Kauppakeskuspäällikön mukaan Revontulen liiketilat ovat täyttymässä tulevalle joulusesongille, käytävän pop up -paikkoja myöten.

Keskuksen eteläpäässä on menossa remontti tulevan yhdyskäytävän osalta.  Toinenkin muutos on eteläpäässä. Suomalainen urheilukauppaketju Top Sport lopettaa valtakunnallisesti ja avaa tilalle myymäläketjun uudella konseptilla.

– Täysin uusi Luhta Outdoor Store tullaan näkemään myös Revontulessa vielä loppuvuoden aikana, Huikuri kertoo.