kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Tilaajille

Karvas pala pur­ta­vak­si: mak­sa­pih­vi on monen herk­ku­ruo­ka mutta myös kou­lu­ruo­kain­hok­ki, koska karvaat maut jakavat ihmiset kahtia – Tähän on syynsä

Kokkaa näillä resepteillä kaalia ja maksaa sekä tahnoja munakoisosta ja oliiveista. Karvautta taittamassa mukana on suolaista ja makeaa, raikasta ja rapeaa. Karvas on perusmauista kenties kaikkein epäsuosituin, mutta se voi yllättää.

Leivitys taittaa naudanmaksan karvautta. Friteeraus on puolestaan lempeä ja tarpeeksi nopea kypsennystapa hienolle raaka-aineelle.
Leivitys taittaa naudanmaksan karvautta. Friteeraus on puolestaan lempeä ja tarpeeksi nopea kypsennystapa hienolle raaka-aineelle.
Kuva: Harri Kuittinen
Perusmaut 3/5: Karvas

Kun muut maut tuottavat ihmisille mielihyvää, karvaudella ei välttämättä ole samanlaista vaikutusta.

On sanottu, että ihmiset jakautuvat jopa geneettisesti kahtia korianterin suhteen. Osan suussa se maistuu suovalta tai saippualta ja pilaa koko aterian. Tosin ahkeran makuharjoittelun myötä tämäkin taipumus on voitettavissa.