pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Kansien vä­lis­sä: Kai­ken­kar­vai­sia eläimiä

Kansien välissä
Rovaniemen kaupunginkirjaston työntekijät esittelevät kirjaston kokoelmia.

Eläinkirja: kaikenkarvaista faktaa eläinten ystäville. Hurme, Vuokko ja Nykänen, Anni. WSOY. 2021. 37 s.

-

Vuokko Hurmeen ja Anni Nykäsen Eläinkirja on tekijöiden toinen tietokirja Timanttia tietoa -sarjaan. Eläinaiheisia tietokirjoja lapsille on julkaistu runsaasti, mutta tässä kirjassa näkökulma on uudenlainen. Kirja esittelee ihmisen yhtenä lajina muiden joukossa, ja tiedon lisäksi kirja rohkaisee lukijaa kuvittelemaan ja pohtimaan asioita myös eläimien näkökulmasta.

Tiesitkö, että sinivalasvauva tarvitsee päivässä kylpyammeellisen verran emonsa maitoa? Entä uskoisitko, että islantilainen sinisimpukka voi elää jopa yli 500-vuotiaaksi? Ja mikä eläin on se vieraslaji Suomessa, jonka karkkitehtailija Karl Fazer toi yli sata vuotta sitten Suomeen?

Eläinkirjassa tutkitaan eläinmaailman merkittäviä, outoja ja hauskoja asioita. Kirjan eläimiä ei esitellä eläintieteellisen luokituksen mukaan, vaan eläimet esitellään pieninä ja suurina eläiminä, syvällä meressä elävinä tai korkealla ilmassa kiitävinä eläiminä. Kirjassa esitellään eläimiä esimerkiksi tieteen palvelijoina, julkkiksina tai outojen töiden tekijöinä. Omat tarinansa saavat niin vähä- ja runsaslukuiset lajit kuin vieras- ja tulokaslajitkin.

Eräs laji, joka tunnetaan myös homo sapiensin nimellä, on kirjan mukaan monin tavoin pyrkinyt hyötymään eläinlajeista. Monia rokotteita, lääkkeitä tai sairauksien hoitomenetelmiä ei todennäköisesti olisi ilman eläimiä. Kirjassa kerrotaan, että delfiinejä ja kyyhkysiä on koulutettu jopa sotatehtäviin.

Eläinkirja antaa monipuolista faktatietoa elämistä ja herättää lapsen ja aikuisen pohtimaan eettisesti myös ihmisen roolia liittyen eläinten hyvinvointiin eri aikoina. Osa ihmisen vaikutuksista on ollut myönteisiä, mutta usein myös erittäin haitallisia.

Jaana HannulaRovaniemen kaupunginkirjasto
Poiminta

Uusia lasten tietokirjoja

1. Bergeron, Alain: Uskomatonta! Krokotiilit

2. Gifford, Clive. 100 kiehtovaa keksintöä

3. Hurme, Vuokko: Housuvaaran paloasema

4. Kanala, Sari: Elämää pihapiirissä

5. Lehtinen, Silva: Kimalaiskuoriainen löytää vastauksen

6. Mikkanen, Raili: Suomen lasten kummituskirja

7. Saari, Janina: Kitisevä koppiskokous

8. Salmela, Natalia: Raha

9. Stewart, Melissa: National Geographic: Vesi Luen itse 3

10. Venho, Johanna: Tietopalat: Seikkailijan retkikirja